FOLLOW US: facebook twitter

Διονύσης Καλαματιανός: «Αδιαφορούν για τους παραγωγούς σταφίδας»

Ημερομηνία: 11-10-2022 | Συντάκτης:

Είναι ξεκάθαρο, πλέον, ότι οι παραγωγοί σταφίδας δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και την κυβέρνηση συνολικά. Αυτό προκύπτει και από την απάντηση του αρμόδιου Υπουργού σε σχετική ερώτησή μου στις 6-9-2022. Τότε, έθεσα τα εξής ερωτήματα:

  • Σκοπεύει να στηρίξει τους παραγωγούς κορινθιακής σταφίδας που για δεύτερη, συνεχή χρονιά βλέπουν το προϊόν τους να μένει αδιάθετο ή να πωλείται σε εξευτελιστικές τιμές, πολύ κάτω του κόστους παραγωγής; Αν ναι, ποια τα μέτρα που προτίθεται να λάβει; 
  • Γιατί δεν υλοποιήθηκε η κυβερνητική υπόσχεση για τιμή παραγωγού στην κορινθιακή σταφίδα στο 1,40 ευρώ το κιλό;

Σύμφωνα με τον κ. Υπουργό, οι παραγωγοί κορινθιακής σταφίδας θα πρέπει να είναι ικανοποιημένοι (!) με τη χορήγηση ανεπαρκών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) και ενισχύσεων, που ήδη προβλέπονται από την τρέχουσα ΚΑΠ. Στην απάντησή του επικαλείται και τη συνδεδεμένη στήριξη, η οποία θεσπίστηκε το 2017 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ήταν αυτή που κράτησε ζωντανή την καλλιέργεια, σε συνδυασμό με τους κόπους και τις θυσίες των ίδιων των σταφιδοκαλλιεργητών. 

Όμως, ο Υπουργός δεν βρήκε να πει ούτε μια λέξη:

  • Για την αθέτηση της υπόσχεσης στήριξης των σταφιδοπαραγωγών και απορρόφησης του προϊόντος με τιμή παραγωγού στο 1,40 ευρώ το κιλό,
  • για μέτρα και παρεμβάσεις που θα ανακουφίσουν ουσιαστικά τους παραγωγούς σταφίδας από το υπέρογκο κόστος παραγωγής, με τις τεράστιες ανατιμήσεις σε ενέργεια, καύσιμα, αγροτικά εφόδια και υπηρεσίες,
  • για την ουσιαστική στήριξη του αγροτικού εισοδήματός τους, που καταρρέει, καθώς βλέπουν το προϊόν τους να παραμένει αδιάθετο ή να δίνεται σε εξευτελιστικές τιμές, πολύ κάτω του κόστους παραγωγής.

Τη στιγμή που οι σταφιδοπαραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση και δίνουν όσο όσο το προϊόν τους, η κυβέρνηση θεωρεί πως κάνει το χρέος της χορηγώντας πενιχρή ενίσχυση 54,70 ευρώ/στρ. καλλιέργειας και προτείνοντας να διατηρηθεί το κεκτημένο από το 2017 της συνδεδεμένης ενίσχυσης!

Το βέβαιο είναι πως δεν μπορεί να κοροϊδέψει τους παραγωγούς σταφίδας. Να είναι σίγουρη ότι αντιλαμβάνονται τον εμπαιγμό και την αδιαφορία της για τους ίδιους, τις οικογένειές τους και το μέλλον της καλλιέργειας, το οποίο προδιαγράφεται ζοφερό. Η απάντησή τους σε αυτές τις μεθοδεύσεις, σε αυτή την απαξιωτική συμπεριφορά δεν θα αργήσει και θα είναι ηχηρή.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος