FOLLOW US: facebook twitter

Δήλωση Δ. Αυγερινοπούλου για την σημαντική ανακάλυψη στο Κλειδί Σαμικού Ηλείας – Αποκαλύφθηκε ναόσχημο κτίριο

Ημερομηνία: 11-10-2022 | Συντάκτης:

Η Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, Βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ., και Μέλος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής με αρμοδιότητα το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, σε συνέχεια της ανακοίνωσης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας για την σημαντική ανακάλυψη στο Κλειδί Σαμικού, δήλωσε:

«Συγχαίρω θερμά την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας, υπό τη διεύθυνση της Δρος Ερωφίλης Κόλλια, το Αυστριακό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών, υπό την διεύθυνση της Δρ. Birgitta Eder, καθώς και τα Πανεπιστήμια του Mάιντς (Καθ. Andreas Vött) και του Kιέλου (Δρ. Dennis Wilken) για το εμπεριστατωμένο γεωαρχαιολογικό και ανασκαφικό έργο που έχουν κάνει στην περιοχή μας, το οποίο μας οδηγεί, μετά από χρόνια έρευνας, σε μια σημαντική ανακάλυψη, στη θέση Κλειδί, καθώς αποκαλύφθηκε αρχαίο ναόσχημο κτήριο που μπορεί να αποδοθεί στο περίφημο ιερό του Ποσειδώνα.

Το αρχαίο ναόσχημο κτήριο βρίσκεται στις υπώρειες της αρχαίας ακρόπολης του Σαμικού, στην περιοχή βόρεια της λιμνοθάλασσας της Καϊάφα, και φέρεται να αποτελούσε σημαντικό λατρευτικό κέντρο της αμφικτυονίας των πόλεων της Τριφυλίας και βρισκόταν κοντά στην θάλασσα, κάτω από την ακρόπολη του Σαμικού. Φέρεται δε ότι στην εν λόγω περιοχή διοργανώνονταν τα «Ποσείδια», θεσμός ο οποίος προσέλκυε όλες τις ναυτικές δυνάμεις της εποχής.

Πρόκειται για μια σπουδαία ανακάλυψη, η οποία αναδεικνύει την ιστορική σπουδαιότητα της περιοχής μας και η οποία έρχεται να συμπληρώσει τον κατάλογο των σπουδαίων  αρχαιολογικών μνημείων του Νομού μας.

Έχω τη χαρά να βρίσκομαι ήδη από την αρχή της έρευνας και των ανασκαφικών εργασιών στο πλευρό των φορέων αυτών. Πρόκειται για μια συναρπαστική διαδικασία ανακάλυψης της σημαντικής τοπικής μας ιστορίας, ενώ πρέπει όλοι να στηρίξουμε το ερευνητικό πρόγραμμα ανασκαφής της περιοχής Κλειδί Σαμικού, το οποίο θα «τρέξει» έως το 2026».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος