FOLLOW US: facebook twitter

Διονυσία Αυγερινοπούλου: Με μεγάλη συμμετοχή, παλμό και αισιόδοξα μηνύματα η συνάντηση για την σταφίδα της Ηλείας

Ημερομηνία: 10-11-2022 | Συντάκτης:

Οι προοπτικές του προϊόντος μέσα από την συλλογική δράση και την εξωστρέφεια 

Η ρεαλιστική και ταυτόχρονα αισιόδοξη προοπτική για την οργάνωση της παραγωγής της σταφίδας στην Ηλεία, αναδείχθηκε κατά την διάρκεια της ανοιχτής εκδήλωσης με θέμα «Μεταποίηση και εξαγωγή της σταφίδας» που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 8 Νοεμβρίου στην αίθουσα του πρώην Δημαρχείου Ωλένης, στην Τ.Κ. Καράτουλα, με πρωτοβουλία της Βουλευτού Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας, Διονυσίας – Θεοδώρας Αυγερινοπούλου. 

Μέσα από ουσιαστικό διάλογο, την μεταφορά της εμπειρίας και της γνώσης αλλά και των προτάσεων που διαμορφώθηκαν, αναδείχθηκαν τα περιθώρια επανεκκίνησης του προϊόντος και της δυναμικής που μπορεί αν ανακτήσει μέσα από στοχευμένη στρατηγική επεξεργασίας, τυποποίησης, δυναμικών συνεργειών που θα ανοίξουν νέα εξαγωγικά μονοπάτια σε χώρες-εμπορικούς συμμάχους, που έχουν την σταφίδα ως βασικό κρίκο στην διατροφική τους αλυσίδα, όπως η Ινδία, όπου το προϊόν έχει τελική τιμή που κυμαίνεται 7-8 ευρώ το κιλό. Μάλιστα, ο Πρόεδρος του Ελληνο-Ινδικού Επιμελητήριου, κ. Άγγελος Τσαβδάρης, που παραβρέθηκε ως ομιλητής στην συνάντηση της Τρίτης, υπογράμμισε με έμφαση ότι με συστηματική συλλογική δουλειά και εναρμόνιση με σύγχρονες πρακτικές marketing, μπορεί να Ηλεία και η χώρα μας να απευθυνθούν σε μια χώρα του 1,5 δις κατοίκων, κάτι που για έναν μεμονωμένο παραγωγό θα ήταν ουτοπία. 

Ηθική υποχρέωση αλλά και εθνικό στοίχημα η στήριξη της σταφίδας

Η Δρ. Αυγερινοπούλου, καλωσορίζοντας τον κ. Χρήστο Γιαννακάκη, Αντιπρόεδρο της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), Αντιπρόεδρο της Κοινοπραξίας Συνεταιριστικών Οργανώσεων Ν. Ημαθίας, στέλεχος της συνεταιριστικής βιομηχανίας Venus Growers και μέλος σε σειρά άλλων επιμελητηρίων, συνδέσμων και θεσμών, τον κ. Άγγελο Τσαβδάρη και τον κ. Γιώργο Μαραγκό, Πρόεδρο και Μέλος Δ.Σ. αντιστοίχως του Ελληνο-Ινδικού Επιμελητηρίου, τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδος, κ. Θοδωρή Βασιλόπουλο, τον Πρόεδρο ΔΕΕΠ Ν.Δ., κ. Γιώργο Λαμπρόπουλο, τον Αντιπρόεδρο ΝΟΔΕ, κ. Κώστα Αναγνωστόπουλο, τους σταφιδοπαραγωγούς που συμμετείχαν, τους προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων περιοχών που έχουν σφραγίσει με την παραγωγή σταφίδας την ιστορία του Νομού, μίλησε για την ηθική υποχρέωση να στηριχθεί το προϊόν προστατευόμενης προέλευσης που αποτελεί τμήμα της ιστορίας του τόπου αλλά ταυτόχρονα και εθνικό στοίχημα.

Η Ηλεία Βουλευτής κατέθεσε τις προτάσεις της και ενημέρωσε τους παραγωγούς για τις ενέργειές της για την διεύρυνση των πεδίων που το προϊόν μπορεί να ισχυροποιήσει την θέση του στην αγοραστική αλυσίδα ενώ εξέφρασε την πλήρη στήριξή της στην δημιουργία ομάδων παραγωγών αλλά και διεπαγγελματικής οργάνωσης, που θα ανοίξουν ορίζοντες νέων διαπραγματευτικών δυνατοτήτων.

Απαραίτητη η οργάνωση σε συνεταιρισμούς

Ο κεντρικός ομιλητής κ. Χρήστος Γιαννακάκης, μετέφερε την εμπειρία του από την οργάνωση των παραγωγών των προϊόντων του τόπου του σε μεγάλους συνεταιρισμούς, πρωτοβουλία που έχει ήδη δώσει μεγάλη δυναμική στην παραγωγή της Ημαθίας και έχει ανοίξει ορίζοντες τόσο στην εγχώρια όσο και τις διεθνείς αγορές. Ο κ. Γιαννακάκης τόνισε ότι θα πρέπει να οργανωθούν ξανά οι αγρότες της περιοχής σε συνεταιρισμούς και οργανώσεις, καθώς μέσα από οργανωμένους μηχανισμούς μπορούν να ρυθμιστούν αποτελεσματικότερα τόσο τα θέματα προγραμματισμού της παραγωγής όσο και η συγκέντρωση και η διαπραγμάτευση με το εμπορικό σύστημα καθώς ο κάθε ένας μεμονωμένος αγρότης είναι αδύναμος απέναντι στην διαπραγμάτευση και στην επίτευξη ευνοϊκότερων όρων. «Ένα οργανωμένο σύνολο μπορεί να διαπραγματευτεί και έχει άλλες δυνατότητες προστασίας των συμφερόντων των αγροτών μέσα από τους συνεταιρισμούς», τόνισε ενώ αναφέρθηκε και στην προοπτική που δίνεται μέσα από τα αναπτυξιακά προγράμματα και την ξεκάθαρη κατεύθυνση τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και της Ελληνικής Κυβέρνησης να στηρίζει συλλογικότητες. Μίλησε για την ευκαιρία, μέσα από τις οργανώσεις παραγωγών, να εκπονούνται επιχειρησιακά σχέδια τα οποία επιχορηγούνται κατά 60% αλλά και στην απαλλαγή των αγροτών -είτε είναι κατά κύριο επάγγελμα είτε όχι- που συμμετέχουν σε συνεταιρισμούς σε σημαντικά ποσοστά- 50% και 30% αντίστοιχα-από την φορολογία. Εξάλλου, μέσα από τις οργανώσεις μπορούν να συμμετέχουν σε διαφημιστικά προγράμματα, εκπαιδευτικά ταξίδια και να προωθούν τα προϊόντα τους σε εκθέσεις, καλλιεργώντας την απαραίτητη εξωστρέφεια. Επίσης το Ταμείο Ανάκαμψης δίνει τη δυνατότητα για αναδιάρθρωση καλλιεργειών στην σταφίδα, ώστε να ανανεωθούν οι αμπελώνες με νέες υψηλής παραγωγικότητας ποικιλίες, να υποστηριχθούν με αντιχαλαζικά δίχτυα και να γίνουν γραμμικές καλλιέργειες.

Συνέργειες εξωστρέφειας με μεγάλες διεθνείς αγορές

Ο Πρόεδρος του Ελληνο-Ινδικού Επιμελητηρίου, κ. Άγγελος Τσαβδάρης, χαρακτήρισε κομβικής σημασίας την δημιουργία ενός διαύλου εμπορικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, με την Ηλεία να μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο. Το ενδιαφέρον από την πλευρά της Ινδίας είναι δεδομένο, όπως είπε, αλλά και της Ελληνικής Κυβέρνησης με στόχο την ενδυνάμωση των εμπορικών σχέσεων. Αυτή η συνθήκη αποτελεί μια χρυσή ευκαιρία για την σταφίδα, το προϊόν της Ηλείας, που μπορεί αν μπει στην αγορά της Ινδίας, ως προστατευόμενο μάλιστα είδος διατροφής με ευνοϊκή μεταχείριση ακόμη και σε ό,τι αφορά στους δασμούς, κάτι που ήδη έχει γίνει πράξη με την μαστίχα Χίου. Μίλησε για την σύνδεση του προϊόντος με την Αρχαία Ολυμπία, το αποτύπωμά του ακόμη και τον πολιτισμό, την υψηλή διατροφική του αξία, ένα προϊόν που, αποκτώντας ταυτότητα και μια ισχυρή συνεργατική ομάδα στήριξης, μπορεί να πάρει το «χρυσό διαβατήριο» για τις μεγάλες αγορές. 

Ο κ. Τσαβδάρης, την ερχόμενη Δευτέρα θα ενημερώσει και τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τα αισιόδοξα αποτελέσματα της συνάντησης εργασίας στο Καράτουλα, κάτι που θα γίνει και από την κα. Αυγερινοπούλου, πλήρης θα είναι και η ενημέρωση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Γιώργου Γεωργαντά ενώ σημαντικές είναι και οι προοπτικές, στο πλαίσιο της ενίσχυσης των διμερών επιχειρηματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδος και Ινδίας, μέσα από την πρωτοβουλίες της Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece).

Τις επόμενες ημέρες, με πρωτοβουλία της Βουλευτού Ηλείας, θα ακολουθήσει συνάντηση με εκπροσώπους από ξένα επιμελητήρια με στόχο την διερεύνηση των αγορών και την διεύρυνση των εξαγωγών, μεταξύ αυτών το Ελληνο-αραβικό, το Ελληνο-βρετανικό, το Ελληνο-αυστραλιανό.

  Την Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου στις 18:00, θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση με τους σταφιδοπαραγωγούς στο κλειστό Γήπεδο Μπάσκετ στο Καράτουλα για την δημιουργία ομάδας παραγωγών καθώς, με την ολοκλήρωση της συνάντησης, αναγνωρίστηκε η ανάγκη να υπάρξει νέο πλαίσιο και στρατηγική για την σταφίδα, ένα επίκαιρο σχέδιο δράσης, μέσα από την δημιουργία συλλογικών σχημάτων με στόχο την εξασφάλιση μεγαλύτερης ποσότητας και την ενίσχυση της διαπραγματευτικής  θέσης των παραγωγών, με την κα. Αυγερινοπούλου να λαμβάνει μέριμνα και για την άμεση συμβουλευτική νομική υποστήριξη που απαιτεί ένα τέτοιο εγχείρημα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia