FOLLOW US: facebook twitter

Διονύσης Καλαματιανός: «Προβλήματα για τα νέα Σχέδια Βελτίωσης»

Ημερομηνία: 10-11-2022 | Συντάκτης:

Η εκτόξευση του κόστους παραγωγής σε συνδυασμό με τη μειωμένη απορροφητικότητα των παραγόμενων προϊόντων έχει οδηγήσει αγρότες και κτηνοτρόφους στην απόγνωση. Οι παραγωγοί μας έχουν μείνει μόνοι και απροστάτευτοι να προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες υποχρεώσεις τους και να τα βγάλουν πέρα. Παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για να τους στηρίξει ουσιαστικά.

Είναι πλέον σαφές ότι δεν έχει κανένα οραματικό σχέδιο για τον πρωτογενή τομέα της Χώρας. Η απουσία ενός βιώσιμου αναπτυξιακού πλάνου που θα αναδείξει τα συγκριτικά πλεονεκτήματά του και θα στηρίξει ουσιαστικά τους ανθρώπους του είναι ολοφάνερη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο προϋπολογισμός των νέων Σχεδίων Βελτίωσης, που είναι ανεπαρκής τόσο συνολικά όσο και κατά ύψος επενδυτικού σχεδίου, καθώς δε συμβαδίζει με τις αυξημένες ανάγκες εξαιτίας και των μεγάλων αυξήσεων στα κατασκευαστικά υλικά.

Τα Σχέδια Βελτίωσης είναι ένα εργαλείο που μπορεί να προσφέρει κρίσιμα εφόδια στους παραγωγούς μας, συμβάλλοντας αποφασιστικά στον εκσυγχρονισμό της πρωτογενούς παραγωγής, άρα και στην αύξηση της ποσότητας και της αξίας των παραγόμενων προϊόντων. Ειδικά στις σημερινές συνθήκες που εγκυμονούν επισιτιστική κρίση, το ενδιαφέρον για την υλοποίηση των Σχεδίων Βελτίωσης θα έπρεπε να είναι ακόμα μεγαλύτερο για να στηριχθεί η παραγωγή. Δυστυχώς, όμως, ο κατώτερος των περιστάσεων προϋπολογισμός των νέων Σχεδίων Βελτίωσης, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να καλύψει το σύνολο των υπαρχουσών αναγκών του αγροτικού κόσμου.

Για το σοβαρό αυτό ζήτημα, Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταθέσαμε ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θέτοντας συγκεκριμένα ερωτήματα:

  • Πώς θα αντιμετωπίσει το αναμενόμενο επενδυτικό ενδιαφέρον του αγροτικού κόσμου, εφ’ όσον η προσφορά χρηματοδότησης του μέτρου είναι ελλειμματική;
  • Ποιο θα είναι το τελικό ύψος του μέγιστου ποσού ενίσχυσης των Σχεδίων Βελτίωσης στη φυτική και ζωική παραγωγή;
  • Έχει την βούληση το αρμόδιο Υπουργείο να αυξήσει περαιτέρω το ανώτατο ύψος προϋπολογισμού ανά επενδυτικό σχέδιο και τα ποσά ενίσχυσης, λαμβάνοντας υπ’ όψη την ιλιγγιώδη αύξηση του κόστους κατασκευής και των τιμών στα υλικά;

Οι ασυγκράτητες ανατιμήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, στα καύσιμα, στα αγροεφόδια, τις ζωοτροφές και τις υπηρεσίες, κυριολεκτικά έχουν γονατίσει αγρότες και κτηνοτρόφους, οδηγώντας τους στην οικονομική κατάρρευση. Πρέπει, λοιπόν, να υπάρξουν άμεσα παρεμβάσεις που θα θωρακίσουν τους παραγωγούς μας και θα τους επιτρέψουν να συνεχίσουν να παράγουν. Δυστυχώς, η επανειλημμένη αδιαφορία και ανεπάρκεια που επιδεικνύει η κυβέρνηση δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για ανάκαμψη του αγροτικού κόσμου. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι τα προβλήματά του έχουν αντανάκλαση σε ολόκληρη την κοινωνία και η ουσιαστική στήριξή του είναι πιο αναγκαία από ποτέ.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος