FOLLOW US: facebook twitter

Διονύσης-Χαράλαμπος Καλαματιανός: Παίζοντας με τη φωτιά

Ημερομηνία: 01-08-2019 | Συντάκτης:

Δυστυχώς, τα κακά μαντάτα για την υλοποίηση του αυτοκινητόδρομου Πάτρας–Πύργου συνεχίζονται.

Αρχικά ήταν διαρροές στον τύπο από «κύκλους» του νέου υπουργείου υποδομών. Στη συνέχεια επιβεβαιώθηκαν οι ανησυχίες μας με τις προγραμματικές δηλώσεις του αρμοδίου Υπουργού κ. Κώστα Καραμανλή στην ολομέλεια της Βουλής.

Ο ίδιος με νέες δηλώσεις, επαναλαμβάνει όσα είπε στη Βουλή και εμφανίζεται αποφασισμένος να βρει «άλλη λύση» για τον αυτοκινητόδρομο. Δηλώνει ότι έχει ξεκινήσει συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να εξασφαλιστεί νέα χρηματοδότηση για μετά το 2023 !!!

Πρόκειται προφανώς για εμπαιγμό. Η αναζήτηση «άλλης», «νέας» «λύσης», εκτός της άμεσης υλοποίησης του δρόμου, είναι μια αρνητικότατη εξέλιξη, η οποία έχει πολλαπλές επιπτώσεις στην Ηλειακή κοινωνία και την ίδια τη ζωή των Ηλείων πολιτών.

Θυμίζουμε ότι με μεγάλες προσπάθειες εξασφαλίστηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τον Μάρτιο του 2018 πόροι ύψους 300 εκ. ευρώ από το τρέχον ΕΣΠΑ και ο αυτοκινητόδρομος, με δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση και διαχωριστική νησίδα, έχει ορίζοντα υλοποίησης το 2022. Το έργο βρίσκεταιστην τελική ευθεία,με πέντε συμβάσεις ήδη υπογεγραμμένες και τις υπόλοιπες τρείς σε αναμονή υπογραφής.

Με τους πειραματισμούς του υπουργού, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί την εξασφάλιση μιας νέας ευρωπαϊκής χρηματοδότησης. Σε περίπτωση, λοιπόν, που δεν επιτευχθεί κάτι τέτοιο, τότε είναι μονόδρομος η κυβέρνηση να στραφεί σε άλλη μορφή άντλησης κεφαλαίων. Πρέπει, δε, να ληφθεί υπόψη ότι εθνικοί πόροι δεν υφίστανται με τα στενά δημοσιονομικά πλαίσια που ακολουθούνται, ενώ και να βρεθούν, θα είναι προκλητικό να χαθούν ευρωπαϊκοί πόροι και να αντικατασταθούν με χρήματα τωνΕλλήνων φορολογουμένων. Επίσης, το ποσοστό έκπτωσης στην εκτέλεση του έργου που έχει εξασφαλίσει το Ελληνικό Δημόσιο με την ισχύοντα διαγωνισμό είναι πολύ μεγάλο και δεν υπάρχουν περιθώρια να αυξηθεί.

Σημαντικό είναι και το θέμα των αποζημιώσεων που θα τεθεί από τους σημερινούς αναδόχους των εργολαβιών. Παράλληλα με αυτό, νέος διαγωνισμός είναι πολύ πιθανό να ανοίξει νέο κύκλοπροσφυγών, με ότι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για τις δικαστικές διαμάχες που θα ακολουθήσουν και θα οδηγήσουν σε μεγάλες καθυστερήσεις.

Σε ότι αφορά, λοιπόν, τα χρονοδιαγράμματα που θα προκύψουν από μια επαναπροκήρυξη του έργου, είναι δεδομένο ότι θα πάνε πολύ πίσω. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ανκαι πότεθα είναι σε θέση να υλοποιηθεί.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα πρυτανεύσει η λογική και όχι άλλες πειραματικές σκέψεις ως προς την υλοποίηση του, ζωτικής σημασίας για τους Ηλείους, έργου.

Σε έναν δρόμο που συνεχώςμαθαίνουμε για μια νέα τραγωδία, με απώλεια ζωών συμπολιτών μας, δεν υπάρχει ούτε ένα λεπτό για χάσιμο.

Επαναλαμβάνουμε ότι οι τραγικές συνέπειες της καθυστέρησης υλοποίησης του αυτοκινητόδρομου Πάτρας–Πύργου,βαρύνουν αποκλειστικά την κυβέρνηση.

Διονύσης – Χαράλαμπος Καλαματιανός

Βουλευτής Ν. Ηλείας

ΣΥΡΙΖΑ- ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος