FOLLOW US: facebook twitter

Πατρών-Πύργου: Ολοταχώς για «ξήλωμα» του έργου

Ημερομηνία: 01-08-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα
-Με νέες δηλώσεις του ο υπουργός Υποδομών, Κ. Καραμανλής, επιβεβαιώνει την «Πρωινή» τάζοντας αόριστη χρηματοδότηση και αγνοώντας όλες τις αντιδράσεις

Αποφασισμένος να ακυρώσει τον ισχύοντα διαγωνισμό κατασκευής της Πατρών-Πύργου, παρά τις τεράστιες αντιδράσεις που υπάρχουν, κοινωνικές και πολιτικές αλλά και από σύσσωμο τον κατασκευαστικό κλάδο,  εμφανίστηκε χθες  εκ νέου με δηλώσεις του ο νέος υπουργός Υποδομών, Κώστας Καραμανλής, καθώς επανέλαβε αρκετές φορές στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ότι «το έργο είναι στον αέρα».

Ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι είναι σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για… μετά το 2023, χωρίς όμως να δώσει σαφή απάντηση, διότι το ΕΣΠΑ 2014-2020 τερματίζεται και κανένας δεν εγγυάται την ένταξή του στο επόμενο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, ενώ εθνικοί πόροι ύψους 300 εκατ. ευρώ προφανώς και δεν υπάρχουν.

«Μελετάμε διεξοδικά τις εναλλακτικές και είμαστε σε επαφή με την ΕΕ για να εξασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση για μετά το 2023 γιατί το έργο χρηματοδοτείται», απάντησε γενικά και αόριστα ο νέος υπουργόςπροσθέτοντας ότι «όποια λύση κι αν πάρουμε δεν θα θέσει σε κίνδυνο το έργο».

Ο κ. Καραμανλής, αγνοώντας τόσο τις δηλώσεις του προέδρου του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας Β. Αϊβαλή για την πορεία του έργου, όσο και τις ενστάσεις στελεχών του κατασκευαστικού κλάδου για τις επιπτώσεις μιας πιθανής ακύρωσης του υπό κατασκευή έργου, έστω και στις πέντε από τις οκτώ εργολαβίες, μάλλον προσπαθεί να… τετραγωνίσει τον κύκλο, αφού οι ευρωπαϊκοί πόροι –που εξασφαλίστηκαν με πολλή προσπάθεια- τελειώνουν στο τέλος του 2022.

Αυτό σημαίνει ότι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου ως το τέλος του 2022 δεν υφίσταται πλέον, η χρηματοδότηση είναι στο «θα δούμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», ενώ ακόμα κι αν το έργο επαναδημοπρατηθεί, κανένας δεν ξέρει πώς θα αντιδράσουν οι τωρινοί ανάδοχοι με πιθανές ενστάσεις που θα καθυστερήσουν το έργο.

Όπως αναφέρει το protothema.gr, σήμερα έχουν «παγώσει» οι πληρωμές  με απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Συγκοινωνιακών Υποδομών, ωστόσο έχει καταβληθεί προκαταβολή ύψους 1,4 εκατ. ευρώ στην ιταλική GD Infrastrutture για την εργολαβία 8, η οποία μάλιστα πιέζει για να λάβει την αντίστοιχη προκαταβολή και για την 6η εργολαβία.

Επίσης, υπάρχουν σκέψεις και για υλοποίηση του έργου ως τμήμα της παραχώρησης της «Ολυμπίας Οδού», μολονότι αποτελεί σενάριο περίπλοκο, το οποίο θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να υπερπηδήσει τα εμπόδια των εγκρίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος