FOLLOW US: facebook twitter

Διονύσης-Χαράλαμπος Καλαματιανός: Στις 120 δόσεις και οι οφειλές των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο

Ημερομηνία: 01-07-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία, Πολιτική

Σημαντική εξέλιξη για χιλιάδες επιχειρήσεις, οι οποίες είχαν το 2017 ετήσιο κύκλο εργασιών έως 2.000.000 ευρώ, αποτελεί η επέκταση της δυνατότητάςτους να υπαχθούν στις 120 δόσεις για τις οφειλές τους στο Δημόσιο. Η επέκταση αυτή αποφασίστηκε από την κυβέρνηση με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Με το άρθρο 5 της ΠΝΠ τροποποιούνται τα άρθρα 98 και 100 του Ν. 4611/19 που αφορά τη ρύθμιση χρεών προς την εφορία έως και σε 120 δόσεις. Συγκεκριμένα, προβλέπεται:

-επέκταση της ρύθμισης για τις 120 δόσεις και σε νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού χαρακτήρα (δηλαδή σε Α.Ε., ΕΠΕ, ΙΚΕ, Ο.Ε. και Ε.Ε. κ.λπ.), υπό τον όρο ότι ο κύκλος εργασιών τους το 2017 δεν ξεπέρασε τα 2 εκατομμύρια ευρώ. Η ρύθμιση αφορά οφειλές βεβαιωθείσες έως και την 31η Δεκεμβρίου 2018.

-όσες εταιρείες αυτής της κατηγορίας έχουν ήδη ενταχθεί στη ρύθμιση των 36 δόσεων έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν την ρύθμιση των οφειλών τους σε έως 120 δόσεις.

-για τις εταιρείες, οι οποίες έχουν διακόψει τις εργασίες τους, λαμβάνεται υπόψιν ο κύκλος εργασιών του έτους διακοπής των εργασιών, υπό τον όρο ότι αυτός δεν υπερβαίνει το ύψος των 2 εκατ. ευρώ.

Η μη πρόβλεψη υπαγωγής των νομικών προσώπων κερδοσκοπικού χαρακτήρα στη ρύθμιση οφειλών τους προς το δημόσιο σε έως 120 δόσεις, είχε δεχθεί επικρίσεις από διάφορες πλευρές και ιδιαίτερα από τη ΝΔ.

Ως γνωστόν, η ΝΔ στη διάρκεια των πολύχρονων κυβερνήσεων της και ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των κυβερνήσεων της εντός μνημονίου, όχι μόνο δεν προέβη σε αντίστοιχη ρύθμιση, αλλά με προσαυξήσεις και τόκους κατέστησε τις βεβαιωμένες οφειλές των υπόχρεων επιχειρήσεωνυπέρογκες και τις επιχειρήσεις σε αδυναμία να καλύψουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις προς την ΑΑΔΕ.

Δεν χωράει αμφιβολία ότι ΠΝΠ που υπεγράφη αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για τις επιχειρήσεις να ενταχθούν στις 120 δόσεις,αφού ως γνωστόν οι ρυθμίσεις των 24 και 36 δόσεων, οδηγούσαν τις επιχειρήσεις είτε σε αδυναμία υπαγωγής είτε σε υπαναχώρηση μετά από μικρό χρονικό διάστημα. Έτσι ο αριθμός των ρυθμισμένων επιχειρήσεων περιορίζονταν μόλις σε μερικές δεκάδες. Αντίθετα, οι εγκεκριμένες αιτήσεις υπαγωγή στη ρύθμιση των 120 δόσεων για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία τον τελευταίο μήνα έχουν φτάσει σε δεκάδες χιλιάδες.

Ο Αλέξης Τσίπρας υλοποίησε την πρόσφατη δέσμευσή του και με τη ρύθμιση αυτή δίνεται ανάσα σε χιλιάδες επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών έως 2.000.000 Ευρώ. Τους εξασφαλίζει την αναγκαία ρευστότητα και τις απελευθερώνει από τον ασφυκτικό κλοιό της αδυναμίας απόκτησης φορολογικής ενημερότητας και της δέσμευσης-κατάσχεσης λογαριασμών.

Διονύσης – Χαράλαμπος Καλαματιανός

Υποψήφιος Βουλευτής Ν. Ηλείας

ΣΥΡΙΖΑ- ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος