FOLLOW US: facebook twitter

Η επόμενη μέρα σε ασφαλιστικό και εργασιακά

Ημερομηνία: 01-07-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

Με σημαντικές προκλήσεις θα έρθει αντιµέτωπη η επόµενη κυβέρνηση στο πάντα δύσκολο πεδίο του Ασφαλιστικού και των εργασιακών.

Κρίσιµες δικαστικές αποφάσεις που εκκρεµούν σε ανώτατο βαθµό, «ουρές» και  υποχρεώσεις  του νόμου Κατρούγκαλου,  όπως επίσης το εξίσου σημαντικό µέτωπο των µισθών και της ανεργίας, συνθέτουν τη δύσκολη αποστολή της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας. Το στοίχηµα είναι µεγάλο – ιδίως αν αναλογιστεί κανείς την κρίσιµη συνεισφορά της κοινωνικής ασφάλισης στα απαραίτητα πλεονάσµατα του κρατικού προϋπολογισµού, αλλά κυρίως το πλήθος των πολιτών που επηρεάζονται: 2,5 εκατοµµύρια συνταξιούχοι, 3,5 εκατοµµύρια εργαζόµενοι και εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι.

Αναδρομικά

Η µεγαλύτερη πρόκληση για τη  νέα κυβέρνηση, επτά χρόνια µετά τις σαρωτικά οριζόντιες περικοπές του 2012 και τέσσερα µετά την κοµβική απόφαση του ΣτΕ που τις έκρινε αντισυνταγµατικές, λέγεται «αναδροµικά». ∆ικαστικές αποφάσεις δηµοσιεύονται ήδη σε επίπεδο εφετείων, δικαιώνοντας τους συνταξιούχους. Ολα θα κριθούν από τις αποφάσεις του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου. Σε κάθε περίπτωση, οι διεκδικήσεις παραµένουν «ζωντανές» για όλους (2,5 εκατοµµύρια συνταξιούχους) τουλάχιστον για το 10µηνο που µεσολαβεί ανάµεσα στην απόφαση του ΣτΕ (Ιούνιος 2015) και τον νόµο Κατρούγκαλου (Μάιος 2016). Οι αντισυνταγµατικές µειώσεις αθροίζουν πάνω από 1,5 δισ. για το 10µηνο, ενώ αν προστεθούν και τα δώρα που καταργήθηκαν εντελώς το 2012 ο λογαριασµός αγγίζει τα 4 δισ.

Το µέλλον του ΕΦΚΑ

Η ενοποίηση όλων των Ταµείων σε έναν ασφαλιστικό Οργανισµό ήταν µια από τις πιο ριζοσπαστικές µεταρρυθµίσεις του νόµου Κατρούγκαλου. Οι δικαστικές κρίσεις για τις εισφορές των ελευθέρων επαγγελµατιών (που µεταρρυθµίστηκαν πρόσφατα), αλλά και για την ένταξη αγροτών, αυτοαπασχολούµενων, δηµοσίων υπαλλήλων και µισθωτών στην ίδια ασφαλιστική στέγη είναι κοµβικές και θα κρίνουν την επόµενη ηµέρα για τον ΕΦΚΑ.

Η διατήρηση και το 2019 της πλεονασµατικής πορείας του ΕΦΚΑ είναι κρίσιµης σηµασίας, καθώς το αποτέλεσµα του ασφαλιστικού γίγαντα επηρεάζει το πρωτογενές πλεόνασµα της χώρας. Σηµαντικό ρόλο αναµένεται να παίξει η πορεία της ρύθµισης των 120 δόσεων, καθώς η πολύµηνη αναµονή της είχε προκαλέσει καθίζηση στα έσοδα του 2019. Τη δηµοσιονοµική ζυγαριά «βαραίνουν» η ακύρωση των περικοπών, η µόνιµη 13η σύνταξη και η διπλή αύξηση στις συντάξεις χηρείας, που νοµοθετήθηκε αλλά δεν εφαρµόστηκε ακόµη, µε αποτέλεσµα να συσσωρεύονται αναδροµικά δυο µηνών για τους 45.000 δικαιούχους. Εντός του 2020 πρέπει να ολοκληρωθεί αναλογιστική µελέτη για την εξέλιξη της συνταξιοδοτικής δαπάνης, που απαγορεύεται να υπερβεί το 16,2% του ΑΕΠ.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος