FOLLOW US: facebook twitter

Ανακυκλώνει ο δήμος σου; Γλιτώνεις δημοτικά τέλη

Ημερομηνία: 17-04-2019 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”86868″ img_size=”full”][vc_column_text]

 «Έκπτωση» έως και 25% σε δήμους που ανακυκλώνουν

Χαμηλότερα δημοτικά τέλη έως και κατά 25% θα πληρώνουν από το 2020 οι δημότες των ΟΤΑ που θα έχουν καλές επιδόσεις στην ανακύκλωση και στη διαλογή στην πηγή

Αυτό προβλέπει η κοινή υπουργική απόφαση που υπέγραψαν οι υπουργοί Εσωτερικών και Περιβάλλοντος για τον καθορισμό της νέας τιμολογιακής πολιτικής για τους δήμους, µε κίνητρα για την ενίσχυση της ανακύκλωσης και της διαλογής στην πηγή από πολίτες και επαγγελματίες. Με βάση την ΚΥΑ, από την 1η/1/2020 θα εφαρμόζεται διαφορετική τιµολόγηση των υπηρεσιών των Φορέων ∆ιαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ), σύμφωνα µε την ιεράρχηση των δράσεων και εργασιών.

Επιπλέον, η επίδοση κάθε ΟΤΑ στην ανακύκλωση, στη χωριστή συλλογή συσκευασιών και βιοαποβλήτων (υπολείµµατα τροφών και πράσινα απόβλητα) και γενικά στην εκτροπή από την ταφή θα οδηγεί σε µείωση της εισφοράς τους στον ΦΟ∆ΣΑ.

Έτσι, το συνολικό ποσό εισφοράς κάθε ΟΤΑ προς τους ΦΟ∆ΣΑ αποµειώνεται από 5% έως 25% και η µείωσηαναμένεται να µετακυλιστεί στους δημότες, ανάλογα µε τις επιδόσεις κάθε ΟΤΑ:

1. Στην προετοιμασία για επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση αποβλήτων συσκευασιών σε σχέση µε τα συνολικά αστικά απόβλητα που διαχειρίζεται ο δήμος.

2. Στη χωριστή συλλογή και περαιτέρω ανακύκλωση βιοαποβλήτων σε σχέση µε τα συνολικά αστικά απόβλητα του δήµου.

3. Στην προετοιμασία για επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση των αστικών αποβλήτων σε σχέση µε τα συνολικά αστικά απόβλητα του δήµου.

Όσον αφορά την τιμολόγηση των υπηρεσιών των ΦΟ∆ΣΑ, καθορίζεται νέος τρόπος διαμόρφωσης του κανονισμούτιμολόγησης, µε την ενσωμάτωση κινήτρων για την ενθάρρυνση της σύγχρονης διαχείρισης των απορριµµάτων των δήμων, τη µείωση του κόστους διαχείρισης προς όφελος των δηµοτών και την προστασία του περιβάλλοντος. Η τιμολόγηση θα γίνεται µε βάση συντελεστές ιεράρχησης αποβλήτων.

Έτσι, η επεξεργασία των αποβλήτων σε µονάδες µηχανικής βιολογικής επεξεργασίας (ΜΕΑ) θα έχει χαμηλότερη χρέωση από την ταφή, αλλά υψηλότερη από την ανάκτηση αποβλήτων που έχουν χωριστεί στην πηγή. Ειδικά προνομιακάτιμολόγια προβλέπονται για λόγους επιτακτικού δημοσίουσυμφέροντος, όπως σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις, δομές προσωρινής υποδοχής και φιλοξενίας πολιτών τρίτων χωρών, και για τη διαχείριση αποβλήτων από φυσικές καταστροφές, καθώς επίσης και σε περιπτώσεις γεωγραφικών, πληθυσμιακών και άλλων ιδιαιτεροτήτων ενός ΟΤΑ, όπως οι ορεινοί και οι νησιωτικοί δήμοι.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot