FOLLOW US: facebook twitter

 Δημόσια & ιδιωτικά έργα προχωρούν με ρυθμούς χελώνας

Ημερομηνία: 12-06-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Κοινωνία, Νέα

– Η αύξηση των τιμών των υλικών κατά 40% και η έλλειψη ρευστότητας οι βασικές αιτίες

– Προβληματισμό για νέα ύφεση εκφράζουν ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ηλείας, Χρ. Γεωργακόπουλος και το μέλος της Μόνιμης Επιτροπής Βιομηχανίας του ΤΕΕ Δυτ. Ελλάδας, Πάνος Παναγιωτόπουλος

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Προβληματισμός επικρατεί στον κατασκευαστικό κλάδο της Ηλείας, καθώς το κόστος στα υλικά παραμένει υψηλό εξαιτίας της πληθωριστικής και ενεργειακής κρίσης, με συνέπεια τα έργα -δημόσια και ιδιωτικά- να προχωρούν με ρυθμό χελώνας ή να σταματούν λόγω έλλειψης ρευστότητας.

Παρότι καταγράφεται ενδιαφέρον τόσο στην αγορά κατοικίας όσο και στα τουριστικά καταλύματα, η κάμψη στις κατασκευές είναι ήδη ορατή καθώς οι παλιές συμβάσεις είχαν υπογραφεί με διαφορετικά δεδομένα στο κόστος, ενώ οι νέες οικοδομικές άδειες δεν εκδίδονται με την ίδια συχνότητα.

Ο επιχειρηματίας και μέλος της Μόνιμης Επιτροπής Βιομηχανίας του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, δήλωσε στην «Πρωινή» ότι σε γενικές γραμμές η κατάσταση δεν είναι άσχημη, ωστόσο προέβλεψε κάμψη στις κατασκευές για τα επόμενα δύο χρόνια αν δεν ληφθούν αποφάσεις αναστροφής.

«Εκτιμώ ότι θα μπει “φρένο” στις κατασκευές διότι είναι πιθανή νέα αύξηση των επιτοκίων δανεισμού, κάτι που θα επηρεάσει τις επενδύσεις και την πρόσβαση σε τραπεζικά δάνεια. Το κόστος στα υλικά κατασκευής παραμένει υψηλό και δεν έχει μειωθεί, για αυτό και προς το παρόν προχωρούν τα έργα που ήταν ήδη σε εξέλιξη, αφού νέες οικοδομικές άδειες είναι λίγες. Υπάρχουν μεμονωμένες επενδύσεις στον τουρισμό, όμως αν δεν υποχωρήσει ο πληθωρισμός, είναι πολύ πιθανή η στασιμότητα για τα επόμενα δύο χρόνια. Στην αγορά κατοικίας καταγράφεται ενδιαφέρον, αλλά είναι αναμενόμενη εξέλιξη έπειτα από δέκα χρόνια στασιμότητας, αφού νεόδμητα κτίρια δεν υπάρχουν και η στεγαστική ανάγκη δεν έχει καλυφθεί. Έχει να σηκωθεί πολυκατοικία στον Πύργο από το 2009. Περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση και μετά τις εκλογές. Αν προχωρήσει και η τακτοποίηση ζητημάτων που σχετίζονται με το παραλιακό μέτωπο της Ηλείας, ίσως βελτιωθεί η κατάσταση», εξήγησε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Προχωρούν μόνο οι τουριστικές επενδύσεις λόγω ΕΣΠΑ

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ηλείας, Χρήστος Γεωργακόπουλος, δήλωσε στην «Πρωινή» πως αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη έργα από το προηγούμενο εξάμηνο, καθώς και τουριστικές επενδύσεις που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2014-2020, το οποίο ολοκληρώνεται στο τέλος του έτους, σημειώνοντας ότι το κόστος κατασκευής έχει ανέβει κατά 30 με 40%.

«Από τα 900 ευρώ ανά τ.μ. έχουμε πάει στα 1.300 ευρώ ανά τ.μ. στο κόστος κατασκευής. Είμαστε σε μια περίεργη καμπή διότι τώρα είναι σε εξέλιξη δουλειές που έχουν ξεκινήσει τουλάχιστον έξι μήνες πριν. Ο ρυθμός έκδοσης νέων οικοδομικών αδειών έχει μειωθεί σημαντικά, εξαιτίας της αύξησης του κόστους λόγω της πληθωριστικής-ενεργειακής κρίσης. Δυστυχώς οι τιμές στα υλικά έχουν σταθεροποιηθεί σε πολύ υψηλό επίπεδο και δεν διαφαίνεται κάποια σημαντική υποχώρηση. Αν δεν είχαμε αυτήν την παράμετρο, η κατασκευαστική κίνηση θα ήταν πολύ καλύτερη», εξήγησε.

Παράλληλα, ο κ. Γεωργακόπουλος επισήμανε πως στα δημόσια έργα δρομολογούνται δημοπρατήσεις, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως είναι και σίγουρη η υλοποίησή τους.

«Βλέπουμε πολλές προκηρύξεις διαγωνισμών, ίσως και λόγω εκλογών. Το ότι προχωρούν γραφειοκρατικά, όμως, δεν σημαίνει ότι θα μπουν σίγουρα και σε ομαλή φάση κατασκευής και ολοκλήρωσης. Ήδη βλέπουμε σε ορισμένα δημόσια έργα διακοπή εργασιών διότι οι συμβάσεις είχαν υπογραφεί με άλλα δεδομένα στα υλικά. Στις ιδιωτικές επενδύσεις προχωρούν κατασκευές που σχετίζονται με τον τουρισμό, καθώς ολοκληρώνεται το ΕΣΠΑ στο τέλος του έτους. Εδώ θέλω να επισημάνω πως το επόμενο ΕΣΠΑ δεν προβλέπει επιδότηση μικρών τουριστικών καταλυμάτων στην πεδινή ζώνη, παρά μόνο στην ορεινή, για αυτό και οι ενδιαφερόμενοι δεν έχουν τη δυνατότητα να σταματήσουν τις εργασίες. Στην πεδινή ζώνη θα επιτρέπεται η επιδότηση μόνο ξενοδοχειακών μονάδων, οι οποίες έχουν περισσότερες απαιτήσεις σε κόστος κατασκευής και χώρους. Ελπίζουμε να τελειώσει η ενεργειακή κρίση, διότι η πτώση των τιμών στα υλικά θα δώσει ώθηση στην αγορά», δήλωσε.

«Πληγή» η στελέχωση στις Πολεοδομίες

Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ηλείας υπογράμμισε την ανάγκη στελέχωσης των Υπηρεσιών Δόμησης του νομού, καθώς αποτελούν πρόσθετο παράγοντα καθυστέρησης έκδοσης οικοδομικών αδειών.

«Ένα μεγάλο εμπόδιο στην έκδοση αδειών είναι η υποστελέχωση των Υπηρεσιών Δόμησης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πολεοδομία Ήλιδα, όπου υπάρχει ένας μόνο μηχανικός για να εξυπηρετήσει όλη τη βόρεια Ηλεία! Επίσης έχει ολοκληρωθεί βάσει νόμου η δυνατότητα διοικητικής υποστήριξης από τον δήμο Ήλιδας προς τους δήμους του Κάμπου και τώρα πρέπει να προχωρήσουν σε διαδημοτικές συμπράξεις. Αναμένουμε από τους δημάρχους να πράξουν τα δέοντα για να υποστηριχθεί η Υπηρεσία Δόμησης και να μην καθυστερούν οι αιτήσεις έκδοσης οικοδομικής άδειας», ανέφερε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

mycoast
olympia