Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας: Επιτυχής η διαβούλευση για το ΣΒΑΚ
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”125757″ img_size=”full”][vc_column_text]Ένα σημαντικό βήμα για την υλοποίηση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας Αρχαίας Ολυμπίας (ΣΒΑΚ) έγινε τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου με την πρώτη διαβούλευση που διοργάνωσε ο Δήμος, με τη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων της πόλης αλλά και σχετιζόμενων με το θέμα φορέων της ευρύτερης περιοχής.
Η διαβούλευση έγινε διαδικτυακά και συμμετείχαν συνολικά 14 φορείς: Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, Εφορεία Αρχαιοτήτων, Τεχνικό Επιμελητήριο, Αστυνομικό Τμήμα Αρχ. Ολυμπίας, Εμπορικός Σύλλογος, Ένωση Ξενοδόχων, Σωματείο Παραπληγικών – Κινητικά Αναπήρων Ηλείας, Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Γυμνασίου, Σωματείο Τουριστικών Γραφείων και Ιδιοκτητών Τουριστικών Λεωφορείων Ηλείας «ΝΙΚΗ», εκπρόσωποι τουριστικών γραφείων καθώς και το μελετητικό γραφείο Ιωάννη Μάρη, που έχει αναλάβει την εκπόνηση του ΣΒΑΚ.
Στην εισήγησή του ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων ότι το ΣΒΑΚ είναι ένα στρατηγικό σχέδιο μέσα απ’ το οποίο η παγκόσμια πόλη της Ολυμπίας επιβάλλεται να γίνει ελκυστικότερη, ασφαλέστερη και προσβάσιμη για τους επισκέπτες. Υπογράμμισε επίσης ότι το ΣΒΑΚ αποτελεί προϋπόθεση για να χρηματοδοτηθούν τα έργα που θα πρέπει να γίνουν στην πόλη, ώστε να γίνει λειτουργικότερη ως προς την κινητικότητα των ανθρώπων (πεζόδρομοι, ποδηλατόδρομοι κλπ), ιδίως μέσα στα πλαίσια της ΟΧΕ, που αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για την Ολυμπία, με εξασφαλισμένους πόρους για μια δεκαετία.
Ο Αντιδήμαρχος κ. Χάρης Σπηλιόπουλος τόνισε ότι η Δημοτική Αρχή βλέπει πολύ σοβαρά την υλοποίηση του ΣΒΑΚ, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη συμμετοχή όσο περισσότερων φορέων γίνεται, ενώ ο διευθυντή Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου κ. Θανάσης Μπέλτσος χαρακτήρισε το ΣΒΑΚ σημαντικό εργαλείο ενόψει της ΟΧΕ.
Για ανθρώπινη διαβίωση
Την αναλυτική παρουσίαση της πρότασης έκανε ο μελετητής κ. Ιωάννης Μάρης, τονίζοντας ότι το ΣΒΑΚ στοχεύει να απαντήσει στο ερώτημα ποια πόλη θέλουμε, να αποτυπώσει το όραμα της πόλης για ανθρώπινη διαβίωση. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι το ΣΒΑΚ θα υλοποιηθεί σε τέσσερα στάδια ανάπτυξης και το σχέδιο δράσης θα έχει ορίζοντα 20ετίας. Ζήτησε από τους εκπροσώπους των φορέων να στείλουν και γραπτώς τις προτάσεις του που θα γίνονται δεκτές όλο το επόμενο διάστημα, μέχρι την επόμενη διαβούλευση που προσδιορίζεται για την άνοιξη του 2021.
Ενδιαφέρουσες προτάσεις κατατέθηκαν από τον πρόεδρο της Ν.Ε. Ηλείας του ΤΕΕ κ. Χρήστο Γεωργακόπουλο, τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Αρχαίας Ολυμπίας κ. Νίκο Ζαρόκωστα, τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Ηλείας και εκπρόσωπο του Συλλόγου Γονέων Γυμνασίου κ. Νίκο Καρυώτη, την εκπρόσωπο της Εφορείας Αρχαιοτήτων κα Ζαχαρούλα Λεβεντούρη, τον πρόεδρο του Σωματείου Παραπληγικών – Κινητικά Αναπήρων Ηλείας κ. Παντελή Παπαναγιώτου, τον διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος κ. Νίκο Αργυρόπουλο και τους εκπροσώπους γραφείων τουρισμού, κ.κ. Χρήστο Δορζιώτη, Γιάννη Μαμούση και Αλέξη Τσαουσάκη.
Μέσα από το σύνολο των παρεμβάσεων διαπιστώθηκε ότι οι φορείς επικροτούν και αποδέχονται το ΣΒΑΚ, προσφερόμενοι να συμβάλλουν με όποιον τρόπο κριθεί απαραίτητος για την υλοποίησή του. Να σημειωθεί ότι προβλέπονται άλλες δύο διαβουλεύσεις για να ολοκληρωθεί η συμμετοχή των φορέων στις προτάσεις για το ΣΒΑΚ, η μελέτη του οποίου θα είναι έτοιμη μέσα στο επόμενο καλοκαίρι.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]