FOLLOW US: facebook twitter

Δημοπρατείται η αναβάθμιση της δημοτικής Βιβλιοθήκης Αμαλιάδας

Ημερομηνία: 14-02-2022 | Συντάκτης:

-Τι προβλέπει ο διαγωνισμός που προκήρυξε ο δήμος Ήλιδας
-Στο 1,59 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός με χρηματοδότηση από το ΠΔΕ της Περιφέρειας

Διαγωνισμό για την επισκευή και την ενεργειακή αναβάθμιση της Παπαχριστοπούλειου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αμαλιάδας προκήρυξε ο δήμος Ήλιδας, με αρχικό προϋπολογισμό 1,588 εκατ. ευρώ. Το έργο προβλέπει την αναβάθμιση του κτιρίου της Βιβλιοθήκης, κατασκευής 1972, τη θωράκιση της στατικής του επάρκεια που έχει θιγεί μέσα στην πάροδο του χρόνου, και συμβάλλει στη διατήρηση και ανάδειξη του αρχιτεκτονικού του ύφους. Στο πλαίσιο της επισκευής του κτιρίου απαιτήθηκε η στατική ενίσχυση του κτιρίου και η αισθητική αναβάθμιση των όψεων του κτιρίου, με επένδυση καινοτόμων υλικών, ενώ προτάθηκαν εσωτερικές διαρρυθμίσεις σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες της Βιβλιοθήκης και εκσυγχρονισμός των εσωτερικών χώρων με σύγχρονα υλικά.

Στο πλαίσιο της ενεργειακής αναβάθμισης προτάθηκε σύστημα κλιματισμού, τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων, αντικατάσταση των κουφωμάτων με θερμοδιακοπτόμενα αλουμινίου, θερμοπροσόψεις, καθώς και σύγχρονος ηλεκτρολογικός εξοπλισμός με led φωτισμό.

H Βιβλιοθήκη είναι ένα διώροφο κτίριο με ένα υπόγειο συνολικού εμβαδού 967,19 μ2, ύψους 11,13μ και εσωτερικό κλιμακοστάσιο. Είναι μια συμβατική κατασκευή από οπλισμένο σκυρόδεμα, με όλες τις όψεις του κτιρίου να έχουν έντονο το στοιχείο των προεξοχών. Ένα τμήμα του θα χρησιμοποιείται ως βιβλιοθήκη και ένα τμήμα του ως μουσείο, όπως και σήμερα. Το κτίριο αρχιτεκτονικά παραμένει το ίδιο, με μικρές επεμβάσεις ως προς τις όψεις του, οι οποίες θα δώσουν λύση στις στατικές επεμβάσεις που προτάθηκαν και αφορούν μικρή τροποποίηση των κουφωμάτων λόγω στατικής ενίσχυσης του φέροντα οργανισμού, καθαίρεση των προεξοχών που βρίσκονται περιμετρικά του κτιρίου και τοποθέτηση γυάλινων κιγκλιδωμάτων επίσης περιμετρικά του κτιρίου.

Ενεργειακή αναβάθμιση και σύστημα έγκαιρης ειδοποίησης

Αξιοσημείωτη είναι η πρόβλεψη για ενόργανη δομική παρακολούθηση του Κτιρίου πριν, κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά τις απαιτούμενες εργασίες ενίσχυσης. Σκοπός της ενοργάνωσης είναι η παρακολούθηση της στατικής επάρκειας του κτιρίου προ και μετά της ενίσχυσης και η έγκαιρη προειδοποίηση για την πρόληψη πιθανών αρνητικών συνεπειών κατά την εκδήλωση επικίνδυνων φαινομένων (σεισμός, κ.ά.). Για τον σκοπό αυτό, θα τοποθετηθεί σύστημα ενόργανης δομικής παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο (Real Time Structural Health Monitoring System – RTSHMS), αποτελούμενο από ειδικούς αισθητήρες.

Το Υπόγειο διατηρεί τη χρήση Λαογραφικού Μουσείου που εκτείνεται σε τρεις χώρους, ενώ διαθέτει μια αίθουσα για ερασιτεχνική ομάδα ζωγραφικής και καλλιτεχνικών συλλόγων, μια αποθήκη, χώρο ηλεκτρικών πινάκων και WC. Στο ισόγειο του κτιρίου εμβαδού 214,87τ.μ. διατηρείται ο ενιαίος χώρος γενικής χρήσης συνάθροισης κοινού και θα τοποθετηθούν εσωτερικά και εξωτερικά γυάλινες τηλεσκοπικές θύρες. Ο Ημιώροφος θα διατηρήσει τη χρήση γραφείου. Ο Α’ όροφος αποτελείται από ενιαίο χώρο της Δημοτικής βιβλιοθήκης, στον οποίο όμως θα κατασκευαστεί Βορειοανατολικά και ένας μικρός χώρος για παρακολούθηση οπτικοακουστικού υλικού. Οι κλίμακες όλου του κτιρίου διατηρούνται και θα τοποθετηθούν σε αυτές ειδικά αναβατόρια πλατφόρμας ΑΜΕΑ. Οι προσφορές υποβάλλονται ως τις 2 Μαρτίου και η αποσφράγισή τους θα γίνει στις 4 Μαρτίου.

Το έργο χρηματοδοτείται από το Εθνικό Σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρεις Δυτικής Ελλάδας έτους 2021 (ΣΑΕΠ 001), έπειτα από σχετική απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και απόφασης της Διεύθυνσης Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων, με δέσμευση προϋπολογισμού ποσού 1,97 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου ορίζεται σε δώδεκα μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης. Αξίζει να σημειωθεί πως η αναθέτουσα αρχή επιθυμεί την εξέταση από πλευράς των υποψήφιων αναδόχων στο διαγωνισμό, των τοπικών/ειδικών συνθηκών του χώρου του έργου. Προς τούτο πρέπει ο κάθε υποψήφιος ανάδοχος να προβεί σε επίσκεψη στο κτίριο της Βιβλιοθήκης μέχρι και τρεις ημέρες πριν από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προσφορών.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος