FOLLOW US: facebook twitter

Δικηγορικός Σύλλογος Ηλείας: “Απέχουμε σήμερα από τα καθήκοντά μας”

Ημερομηνία: 08-03-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα, Πολιτική

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηλείας για την τραγωδία των Τεμπών

Το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών ανέδειξε τα διαχρονικά προβλήματα που αφορούν στη χρόνια υποβάθμιση, απαξίωση και υποστελέχωση υπηρεσιών, υποδομών και ελεγκτικών μηχανισμών, ακόμη και σε τομείς ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια των πολιτών και τη λειτουργία της Χώρας.

Το φοβερό αυτό δυστύχημα, με θύματα κυρίως νέους ανθρώπους, πρέπει να γίνει η αφορμή και η ουσιαστική απαρχή μιας άλλης πολιτικής σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των κοινωνικών αγαθών, όπου η αξία της ανθρώπινης ζωής, της ασφάλειας και της αξιοπρέπειας των πολιτών θα είναι στο επίκεντρο.

Παράλληλα η δικαστική έρευνα για την διακρίβωση τόσο των δεδομένων υπό τα οποία προκλήθηκε το δυστύχημα αυτό, όσο και των ευθυνών αυτών που οδήγησαν σε απαξίωση τον ελληνικό σιδηρόδρομο, με αποτέλεσμα τη μεταφορά ανθρώπων υπό συνθήκες έκθεσης τους σε κίνδυνο της ζωής και της σωματικής ακεραιότητάς τους, θα πρέπει να είναι άμεση, ουσιαστική, να καταλάβει κάθε πτυχή του ζητήματος και να μην καταλείψει σκιές, αμφιβολίες και ερωτηματικά, που θα θίξουν και το κύρος της ίδιας της δικαιοσύνης.

Περαιτέρω το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας καταδικάζει έντονα κάθε συμπεριφορά δικηγόρου που επιχειρεί, με αφορμή το τραγικό δυστύχημα, να εκμεταλλευτεί τον ανθρώπινο πόνο ως αντίθετη με τις διατάξεις του Κώδικα Δικηγόρων και τη Δεοντολογία του δικηγορικού λειτουργήματος.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηλείας στηρίζει την από 5/3/2023 απόφαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων για τη συγκρότηση Επιτροπής αποτελούμενης από τους Προέδρους των Δικηγορικών Συλλόγων Αθηνών, Λάρισας, Ηλείας, Αμαλιάδας, Σπάρτης και Σερρών, προκειμένου να διερευνήσει από νομική και ουσιαστική σκοπιά τυχόν παρέμβαση των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, λόγω του ειδικού εννόμου συμφέροντος που έχουν, κατ’ άρθρο 90 Κώδικα Δικηγόρων, είτε με την κατάθεση μήνυσης είτε με παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας στην εκκρεμή ποινική διαδικασία  κατά  παντός  υπευθύνου που ήθελε τυχόν βρεθεί. Με την ίδια απόφαση ζητήθηκε για πρώτη φορά η ανάθεση της ανάκρισης λόγω της μείζονος σοβαρότητας της υπόθεσης σε ειδικό εφέτη – ανακριτή, όπως πράγματι συνέβη στη συνέχεια.

Ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού στην μνήμη των θυμάτων, το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας  αποφάσισε την αποχή των μελών του Συλλόγου από τα καθήκοντα τους την Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023 και ζητά από τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας:

  • Την ταχεία και πλήρη διερεύνηση των αιτίων του δυστυχήματος και την απόδοση των ευθυνών, όπου ανήκουν, ως ελάχιστη υποχρέωση της Πολιτείας προς τα θύματα.
  • Την άμεση λήψη μέτρων για την ασφάλεια όλων των συγκοινωνιών και την ουσιαστική προστασία επιβατών και εργαζομένων.

Κατά την ημέρα της αποχής θα χορηγείται άδεια:

  1. Σε υποθέσεις όπου υφίσταται ζήτημα άμεσης παραγραφής ή απώλειας προθεσμίας.
  2. Ειδικά για τις ποινικές υποθέσεις μόνο :
  • Όταν υπάρχουν κρατούμενοι (προσωρινώς ή κατόπιν καταδικαστικής απόφασης).
  • Στα πλημμελήματα όταν συντρέχει περίπτωση παραγραφής, ήτοι όταν έχει συμπληρωθεί από τον χρόνο τελέσεως της πράξεως εξαετία σε α΄ βαθμό και επταετία σε β΄ βαθμό.
  1. Για συζήτηση προσωρινών διαταγών, όταν κρίνεται απολύτως αναγκαίο και αιτήσεων αναστολών (σε Πολιτικά και Διοικητικά Δικαστήρια), συμπεριλαμβανομένων των αναστολών πλειστηριασμών.

Αναβολές:

Για τη διευκόλυνση όλων κατά τη διάρκεια της αποχής θα επιτρέπεται στους συναδέλφους η παράσταση ενώπιον των Δικαστηρίων για την υποβολή αιτήματος αναβολής, με την υποχρέωση -στην περίπτωση μη παράστασης της πλευράς του αντιδίκου- να προβαίνουν αμελλητί και με κάθε πρόσφορο μέσο στην ενημέρωση του συναδέλφου που εκπροσωπεί την πλευρά του αντιδίκου για την ημερομηνία της νέας δικασίμου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος