Δικηγορικοί σύλλογοι Ηλείας και Αμαλιάδας: Ζητούν την νομοθετική κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής
Σύσκεψη για το τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα με το ρεύμα, με πρωτοβουλία των δικηγορικών συλλόγων Ηλείας και Αμαλιάδας και την συμμετοχή εκπροσώπων της επιχειρηματικότητας
-Τι υποστήριξαν οι πρόεδροι των δύο συλλόγων, Δ. Δημητρουλόπουλος και Θαν. Θεοδόσης
Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου
Οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της ρήτρας αναπροσαρμογής στην τιμή του ρεύματος ήταν το κύριο θέμα συζήτησης κατά τη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης που διεξήχθη στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας στο Δικαστικό Μέγαρο Πύργου, με τη συμμετοχή των δικηγορικών συλλόγων Ηλείας και Αμαλιάδας και εκπροσώπων της ηλειακής επιχειρηματικότητας.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, συζητήθηκαν αναλυτικά τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η μονομερής επιβολή ρήτρας αναπροσαρμογής του τιμήματος πώλησης ρεύματος -από την πλευρά των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας- σε ενεργές συμβάσεις αναπροσαρμογής του τιμήματος, και στη συνέχεια τέθηκε το ζήτημα της νομιμότητας του μέτρου με βάση τα πορίσματα της νομικής έρευνας.
Όπως ανέφεραν οι πρόεδροι των δύο δικηγορικών συλλόγων, Δημήτρης Δημητρουλόπουλος και Θανάσης Θεοδόσης, η νομική κοινότητα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι είναι παράνομη τόσο η ρήτρα αυτή καθαυτή όσο και ο τρόπος με τον οποίο αυτή εισήχθη στις συμβάσεις παροχής ηλεκτρικής ενέργειας προς εμπόρους, επιχειρηματίες και ιδιώτες καταναλωτές εκ μέρους των προμηθευτών.
Οι εκπρόσωποι του εμπορικού και επιχειρηματικού κόσμου, Διονύσης Μπουλούτας και Ηλίας Ξανθούλης, αναφέρθηκαν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες και στους κινδύνους που απορρέουν όπως η διακοπή της ηλεκτροδότησης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, εξέλιξη που θα κλονίσει τον κοινωνικό και οικονομικό ιστό της Ηλείας.
Ο κ. Δημητρουλόπουλος δήλωσε πως η χθεσινή συνάντηση ήταν αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας των δικηγορικών συλλόγων της χώρας να αναδείξουν με κάθε δυνατό τρόπο το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από την εισαγωγή της περίφημης ρήτρας αναπροσαρμογής στις συμβάσεις παροχής ενέργειας στους οικιακούς καταναλωτές αλλά και στις επιχειρήσεις.
«Είναι προφανές ότι η εισαγωγή αυτής της ρήτρας έχει δημιουργήσει τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα, έχει φέρει σε πολύ δύσκολη θέση τους καταναλωτές και σε τραγική θέση τις επιχειρήσεις, και πρέπει όλοι μαζί να εξετάσουμε τρόπους επίλυσης του προβλήματος αυτού, μέχρι τουλάχιστον η πολιτεία να προβεί σε εκείνες τις ενέργειες οι οποίες θεωρούμε ότι είναι απαραίτητες και το θέμα να λυθεί οριστικά. Οι δικηγορικοί σύλλογοι έχουν αναλάβει σχετική πρωτοβουλία, έχουμε επεξεργαστεί τέτοιες προτάσεις και λύσεις, τις οποίες θέλουμε να θέσουμε υπόψη των εκπροσώπων της αγοράς, να τους ενημερώσουμε για τις σχετικές δυνατότητες, προκειμένου να μπορέσουν κι αυτοί με τη σειρά τους να τα μεταφέρουν στους συναδέλφους τους, και όλοι μαζί να συντονίσουμε τις δραστηριότητές μας και τις προσπάθειές μας, ώστε να πετύχουμε το συντομότερο δυνατόν να αποκατασταθεί η νομιμότητα, διότι υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα έλλειψης νομιμότητας στην προκειμένη περίπτωση, και να επανέλθει και η λειτουργία της αγοράς και των νοικοκυριών στις κανονικές συνθήκες», τόνισε αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο διεκδίκησης χρημάτων που έχουν ήδη καταβληθεί στο πλαίσιο της αναπροσαρμογής.
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας, Θανάσης Θεοδόσης, δήλωσε πως θα πρέπει η κυβέρνηση να επιλύσει νομοθετικά το πρόβλημα για να ανακουφιστεί η κοινωνία στη σημερινή δύσκολη συγκυρία.
«O ΔΣ Αμαλιάδας είναι αλληλέγγυος στο έντονο κοινωνικό πρόβλημα που υπάρχει στη χώρα μας και στον νομό μας και το οποίο έχει τις ρίζες του στο 2013. Η περίφημη ρήτρα αναπροσαρμογής έχει δημιουργήσει τρομακτικό πρόβλημα στις ελληνικές οικογένειες. Έχω προσωπική αντίληψη από ανθρώπους που πλήρωναν 100 και 200 ευρώ και έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη των 800 και 1.500 ευρώ. Αντιλαμβάνεστε ότι με τα έσοδα και τα εισοδήματα που υπάρχουν στη χώρα μας σήμερα, είναι αδιανόητη η πραγματική συνέχιση μιας οικογένειας να ανταποκριθεί σε αυτές τις ανάγκες. Θα έπρεπε η ΡΑΕ, παρότι κατά νόμο έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα, να έχει επέμβει έγκαιρα και να έχει αντιμετωπίσει το πρόβλημα πριν αυτό ενσκήψει. Αυτές οι συμβάσεις από τις διάφορες εταιρείες ενέργειας έχουν ξεκινήσει από το 2013, είναι ένα μνημονιακό μέτρο που άρχισε να υλοποιείται το καλοκαίρι του 2020 και εντάθηκε από τις 5.8.2021. Οι Δικηγορικοί σύλλογοι και η Ολομέλεια έχουν ξεκινήσει μια διαδικασία να αντιμετωπιστεί νομικά και είμαστε σε πολύ καλό δρόμο. Μην ξεχνάτε ότι η κυβέρνηση έσπευσε αμέσως, πριν ακόμα εκδικαστούν οι υποθέσεις των αιτήσεων αναστολής που έχουν οριστεί για τις 19 Μαΐου του 2022, νομοθετικά το θέμα. Αν η κυβέρνηση δεν το αντιμετωπίσει νομοθετικά, δεν υπάρχει περίπτωση να εφησυχάσει η ελληνική κοινωνία από τον τεράστιο οικονομικό κίνδυνο που υφέρπει στις ελληνικές οικογένειες. Πιστεύουμε ότι πρέπει να παρέμβει η πολιτεία για να λύσει το θέμα αλλά όχι με πλαφόν, γιατί κι αυτό ενέχει κινδύνους να είναι προς τα πάνω οι τιμές. Διάγουμε έντονες οικονομικές συνθήκες και μπορεί να έχουμε κοινωνική έκρηξη», τόνισε.
Ο επιχειρηματίας και μέλος του ΔΣ του ΕΒΕ Ηλείας, Διον. Μπουλούτας, δήλωσε: «Είμαστε από την πρώτη στιγμή σε εγρήγορση για τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Είμαστε εδώ για να δοθούν άμεσες λύσεις στο πρόβλημα. Έχουμε προτάσεις, θα εμμείνουμε στη διαδικασία της νομοθετικής ρύθμισης, αλλά θα υπερασπιστούμε και το δικαίωμα να μην κόβεται το ρεύμα στις επιχειρήσεις.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου, Ηλίας Ξανθούλης δήλωσε: είμαστε εδώ για να βρούμε λύσεις για το άδικο μέτρο της ρήτρας αναπροσαρμογής. Δεν μπορούν οι επιχειρήσεις να ζουν και δεν μπορούν να πληρώνουν μην έχοντας δουλειά. Επιχειρήσεις όπως κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία κλπ μαζί με την εστίαση βάλλονται περισσότερο αλλά όλοι οι επιχειρηματίες πλήττονται, γιατί τα μέτρα της πανδημίας προϋπέθεταν ανοιχτές πόρτες και μια κρύα ή ζεστή μέρα, το κλιματιστικό και τα φώτα επιβάρυναν το κόστος, τη στιγμή που τον Φλεβάρη υπήρχαν επιχειρήσεις χωρίς έσοδο. Τον περασμένο μήνα έκλεισαν 4 επιχειρήσεις και άφησαν φέσι γιατί δεν μπορούσαν να πληρώσουν».