FOLLOW US: facebook twitter

Ομαδική αγωγή κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής από το Σωματείο Εστίασης ΔΙΟΝΥΣΟΣ Πύργου

Ημερομηνία: 05-05-2022 | Συντάκτης:

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγουν τα μέλη του Σωματείου Εστίασης ΔΙΟΝΥΣΟΣ Πύργου

-Παράλληλα θα κατατεθεί αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για να μην κινδυνεύσει με διακοπή καμία επιχείρηση μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Στη Δικαιοσύνη προτίθενται να προσφύγουν μέσα στον Μάιο τα μέλη του Σωματείου Εστίασης Πύργου «Ο Διόνυσος», προκειμένου να ακυρώσουν την εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής της τιμής στο ρεύμα, καθώς το υπέρογκο ενεργειακό κόστος απειλεί τη βιωσιμότητά τους.

Όπως τόνισε κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου ο νομικός εκπρόσωπος του Σωματείου, Νίκος Παναγόπουλος, ο νομικός κόσμος είναι έτοιμος να πάρει θέση και να προσβάλει τη ρήτρα αναπροσαρμογής είτε για τα νέα συμβόλαια με τους παρόχους ενέργειας είτε για τα παλαιότερα, στα οποία επιβλήθηκε μονομερώς τους τελευταίους μήνες ή ρήτρα.

Διευκρινίζοντας ότι δεν πρόκειται για μια αναβίωση του κινήματος «Δεν Πληρώνω», ο κ. Παναγόπουλος τόνισε ότι εντός Μαΐου θα κατατεθεί ομαδική αγωγή στο Πρωτοδικείο Ηλείας, με στόχο την ακύρωση της ρήτρας, αφού πρώτα συλλεχθούν οι λογαριασμοί ρεύματος από τις επιχειρήσεις-μέλη του Σωματείου, και παράλληλα θα κατατεθεί αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για να αποτραπούν τα «μπλακάουτ» στις επιχειρήσεις, δεδομένου του αργού ρυθμού απονομής δικαιοσύνης.
«Δεν μιλάμε για ένα κίνημα “Δεν πληρώνω”. Είναι προφανές ότι το ρεύμα πρέπει να πληρώνεται. Αυτό το οποίο δεν θα πληρώσουν οι καταναλωτές, αν βεβαίως κινηθούν δικαστικά το συντομότερο δυνατόν, είναι το ποσό που αναγράφεται σε κάθε λογαριασμό στη ρήτρα αναπροσαρμογής. Επειδή στο νομικό καθεστώς της χώρας οι αποφάσεις επί των αγωγών αργούν να εκδικαστούν –ένα ή και δύο χρόνια μέχρι να έχουμε μια πρώτη οριστική απόφαση- αυτό το οποίο πρέπει να γίνει παράλληλα με την κατάθεση αγωγής, είναι να καταθέσουμε ασφαλιστικά μέτρα με κύριο αίτημα να μη δίνεται η δυνατότητα στους παρόχους να διακόπτουν το ηλεκτρικό ρεύμα, μέχρις ότου συζητηθεί και εκδοθεί απόφαση επί της κύριας αγωγής», εξήγησε και πρόσθεσε ότι ήδη έχει εκδοθεί σχετική απόφαση προσωρινής διαταγής σε ξενοδόχο στην Αλεξανδρούπολη, ενώ εκκρεμούν και ανάλογες ενέργειες για τη ρήτρα στα νοικοκυριά από ενώσεις καταναλωτών.


«Δεν ζητάμε το παράλογο, αλλά το εύλογο»

Ο πρόεδρος του Σωματείου, Νίκος Τζαμαλής, υπογράμμισε ότι το ενεργειακό κόστος και η ρήτρα αναπροσαρμογής απασχολούν τον κλάδο της εστίασης το τελευταίο διάστημα, καθώς συμπιέζουν τη λειτουργία τους σε μια περίοδο που προσπαθούν να ανακάμψουν έπειτα από συνεχόμενα λοκντάουν και συσσωρευμένες οφειλές από την πανδημία.

Από την πλευρά του ο γραμματέας του Σωματείου, Θανάσης Μπούκλης, τόνισε ότι οι επιχειρηματίες της εστίασης δεν ζητούν το παράλογο αλλά το εύλογο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αιφνιδιάστηκαν στα όρια της εξαπάτησης.

«Το καλοκαίρι που ξεκινήσαμε να φτιάχνουμε τον τιμοκατάλογο, τα κόστη μας ήταν με την τότε τιμή ρεύματος. Όταν τον Σεπτέμβρη μου ήρθε ο λογαριασμός 2.500 και σε άλλον 3.500€ στην πλατεία, θα έπρεπε να ζητήσουμε αυτό το κόστος το καλύπτουν οι πελάτες; Αυτό που έγινε ήταν ανέντιμο, αφού αν γνωρίζαμε από την αρχή ότι αυτά ήταν τα κόστη μας, θα είχαμε φροντίσει να τα απορροφήσουμε. Και το πιο σημαντικό, δεν είναι σωστό να κλείσουν τα μαγαζιά μας που άντεξαν στον κορονοϊό, από το ρεύμα. Είναι αμαρτία αυτό, αφού δεν μπορεί πλέον να πληρώσει ο επαγγελματίας αυτά τα υπέρογκα ποσά. Είναι παράλογα τα νούμερα. Όσο περισσότεροι είμαστε τόσο πιο χαμηλό θα είναι το κόστος στο ρεύμα», επισήμανε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος