FOLLOW US: facebook twitter

Δίκη Φιλιππίδη: Έφτασαν θύματα και μάρτυρες-Απών ο κατηγορούμενος για βιασμό ηθοποιός

Ημερομηνία: 18-03-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα
Εβελίνα Παπούλια, Άννα-Μαρία Παπαχαραλάμπους, Πηνελόπη Αναστασοπούλου και άλλες ηθοποιοί στη δίκη Φιλιππίδη, ΙΝΤΙΜΕ

Ξεκινά σήμερα ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας η δίκη του γνωστού σκηνοθέτη και ηθοποιού Πέτρου Φιλιππίδη. Το κατηγορητήριο, οι καταγγελίες και όσα περιλαμβάνει η διαδικασία.

Οι πτυχές των πράξεων που έφεραν έναν από τους πλέον γνωστότερους και δημοφιλέστερους ηθοποιούς της εγχώριας σκηνής στο εδώλιο του κατηγορουμένου για ειδεχθή σεξουαλικά εγκλήματα, αναμένεται να έρθουν με κάθε λεπτομέρεια στο φως, στη δίκη του Πέτρου Φιλιππίδη, η οποία έχει προσδιοριστεί να ξεκινήσει σήμερα, Παρασκευή (18/03), ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας.

Στις 9:00 το πρωί της Παρασκευής (18/03) πέρασαν το κατώφλι του Δικαστηρίου οι μάρτυρες κατηγορίες, μεταξύ των οποίων οι ηθοποιοί Εβελίνα Παπούλια, Άννα-Μαρία Παπαχαραλάμπους και Πηνελόπη Αναστασοπούλου, χωρίς να προβούν σε δηλώσεις, ενώ μαζί τους έφτασε και ο ηθοποιός και πρόεδρος του ΣΕΗ Σπύρος Μπιμπίλας.

Το κίνημα metoo έφερε την κοινή γνώμη αντιμέτωπη με μία σκληρή πραγματικότητα: ο αγαπητός σκηνοθέτης – ηθοποιός που για δεκαετίες “έμπαινε” στα σπίτια των τηλεθεατών, φαίνεται πως δεν ήταν αυτή η κωμική προσωπικότητα που τόσο συχνά ενσάρκωνε, αλλά ένας βίαιος άνδρας, ο οποίος εκμεταλλευόμενος το κύρος και τη θέση του, κακοποιούσε σεξουαλικά γυναίκες.

Για το ζήτημα πλέον καλείται να αποφανθεί το πρωτοβάθμιο δικαστήριο, ενώπιον του οποίου θα βρεθεί ο Πέτρος Φιλιππίδης, για να δικαστεί για τα αδικήματα του βιασμού κατ’ εξακολούθηση και για δύο απόπειρες βιασμού.

Ο ηθοποιός έχει ήδη μεταχθεί από τις φυλακές Τρικάλων, όπου κρατείτο μετά την προφυλάκιση του, στον Κορυδαλλό, ωστόσο δεν είναι και τόσο βέβαιο αν τελικά θα βρεθεί στη δικαστική αίθουσα.

Ήδη έχουν μεταδοθεί φήμες που θέλουν τον κατηγορούμενο να κρατείται ασθενής, με την κατάσταση της υγείας του να είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη. Αυτό σε συνδυασμό με τις συνεχείς προσπάθειές του να αποφύγει το φωτογραφικό φακό με κάθε τρόπο, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο ο Πέτρος Φιλιππίδης να μην βρεθεί αυτοπροσώπως στο δικαστήριο, αλλά να εκπροσωπηθεί -όπως άλλωστε έχει το δικαίωμα- από τους συνηγόρους του.

Άλλωστε, ο Μιχ. Δημητρακόπουλος έκανε γνωστό με δήλωσή του ότι ο κατηγορούμενος δεν πρόκειται να βρεθεί στη δικαστική αίθουσα κατά την πρώτη ημέρα και μάλιστα εξέφρασε την πρόθεσή του να υποβάλει αίτημα ολιγοήμερης διακοπής, προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση της υγείας του εντολέα του. Κατά τα άλλα, όπως επεσήμανε ο συνήγορος, ο Π. Φιλιππίδης θα παρίσταται ο ίδιος στο δικαστήριο.

Σε κάθε περίπτωση, κατά την πρώτη ημέρα της συνεδρίασης, αναμένεται να ολοκληρωθούν μόνο διαδικαστικά ζητήματα, δίχως να ξεκινήσει η αποδεικτική διαδικασία. Αρχικά θα πρέπει να συγκροτηθεί το δικαστήριο, δηλαδή να λάβει χώρα η κλήρωση των τεσσάρων ενόρκων, οι οποίοι μαζί με τους τρεις τακτικούς δικαστές, να απαρτίσουν του Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο. Στη συνέχεια, αναμένεται να υποβληθούν τυχόν αιτήματα και ενστάσεις, αλλά και να αναγνωστεί ο κατάλογος των 15 συνολικά μαρτύρων κατηγορίας.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, στο πλευρό των τριών γυναικών που κατήγγειλαν τον Πέτρο Φιλιππίδη, κινητοποιώντας τις δικαστικές αρχές, θα βρεθούν πρόσωπα του καλλιτεχνικού χώρου, ιδίως ηθοποιοί, ορισμένοι εκ των οποίων θα καταθέσουν και στο δικαστήριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να γίνει αναφορά στη συμπεριφορά του σκηνοθέτη τόσο στο πλαίσιο επαγγελματικών συνεργασιών, όσο και στην κοινωνική του ζωή.

Ήδη άλλωστε, για το ζήτημα τον έχουν καταγγείλει η Άννα – Μαρία Παπαχαραλάμπους, η Πηνελόπη Αναστασοπούλου και η Λένα Δροσάκη, οι περιπτώσεις των οποίων όμως αφορούσαν σε πλημμεληματικού χαρακτήρα αδικήματα και είχαν παραγραφεί, με αποτέλεσμα να μπουν στο αρχείο και ο ηθοποιός να μην ελεγχθεί για αυτές.


Πέτρος Φιλιππίδης: Το κατηγορητήριο και οι καταγγελίες εις βάρος του

Το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών επισημαίνει: «Από τα συγκεκριμένα ιδιαιτέρα χαρακτηριστικά́ των πράξεων αυτών για τις οποίες κατηγορείται, ήτοι από την εξακολουθητική́ δράση για μεγάλο χρονικό́ διάστημα (2008 έως 2014) σε βάρος περισσοτέρων θυμάτων και ενόψει του ότι είχε μεθοδολογία και σχέδιο στον τρόπο προσέγγισης των θυμάτων του, εκμεταλλευόμενος τη θέση ισχύος, το εγνωσμένο κύρος και την καταξίωσή του στον χώρο, όντας ηθοποιός, σκηνοθέτης, θιασάρχης, επεδίωκε συναντήσεις με τα θύματά του με αφορμή τη λήψη βιογραφικών» αναφέρει το δικαστικό συμβούλιο, εξηγώντας ότι «εκμεταλλευόμενος την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό του και την ανάγκη τους για εύρεση εργασίας, τις απομόνωνε σε ιδιωτικούς χώρους (γραφείο, καμαρίνι, αυτοκίνητο), όπου με ιδιαίτερη σκληρότητα, επιμονή και αναλγησία κατά τις επιθέσεις και χωρίς να πτοείται από τη σθεναρή αντίσταση, τις φωνές, τα κλάματα και τον τραυματισμό των παθουσών κατά την απόπειρα διαφυγής τους, καθώς επίσης και από το γεγονός ότι ήταν αμετανόητος και απτόητος και μετά την τέλεση των πράξεών του απευθύνοντας χυδαίες εκφράσεις και απειλές κατά των θυμάτων του, καταδεικνύεται ιδιαίτερη επικινδυνότητα ως στοιχείο του χαρακτήρα του και σταθερή́ ροπή́ του στην τέλεση συναφών εγκλημάτων».


Οι αναφορές των γυναικών που έφεραν τον Πέτρο Φιλιππίδη αντιμέτωπο με τη δικαιοσύνη είναι τρεις. Η πρώτη αφορά καταγγελία βιασμών (με τη νομική έννοια του όρου), οι οποίοι φέρονται να τελέστηκαν τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο του 2008. Σύμφωνα με πληροφορίες, η γυναίκα έχει καταθέσει ότι συναντήθηκε με τον ηθοποιό στο θέατρο “Ήβη” για μία επαγγελματική συνεργασία, ωστόσο ο τελευταίος εμφανίζεται να της επιτέθηκε και παρά τις προσπάθειες της να αμυνθεί, τελικά δεν τα κατάφερε.

Η ίδια αρχικά κατέθεσε μεταξύ άλλων για μία απόπειρα βιασμού, αλλά ο εισαγγελικός λειτουργός αναβάθμισε το αδίκημα σε τετελεσμένη πράξη, καθώς οι περιγραφές τείνουν περισσότερο στη διάπραξη του αδικήματος του βιασμού, ακόμη κι αν δεν έλαβε χώρα αυτή καθαυτή η σεξουαλική πράξη.

Με χρόνο τέλεσης το 2010 και το 2014, φέρονται να είναι οι δύο απόπειρες βιασμού που έχει αποδοθεί στον Πέτρο Φιλιππίδη. Συγκεκριμένα, η πρώτη καταγγέλλουσα υποστήριξε ότι πήγε στο καμαρίνι του και επαγγελματικούς λόγους -να συζητήσουν για ένα ρόλο- και όταν ο κωμικός της επιτέθηκε, εκείνη διέφυγε.

Η δεύτερη γυναίκα έχει καταθέσει -κατά πληροφορίες- ότι συναντήθηκε με τον ηθοποιό σε μία καφετέρια προκειμένου να συζητήσουν για επαγγελματικό ζήτημα και στη συνέχεια, εκείνος προσφέρθηκε να την πάει σπίτι της. Η καταγγέλλουσα δέχθηκε, αλλά όταν μπήκαν στο αυτοκίνητο του, εκείνος -σύμφωνα με την ίδια- δεν την μετέφερε σπίτι της, αλλά σε ένα στενό στο Ψυχικό, όπου επιχείρησε να την κακοποιήσει σεξουαλικά, χωρίς να τα καταφέρει.

news247.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος