FOLLOW US: facebook twitter

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ημερομηνία: 11-02-2023 | Συντάκτης:

του Πάνου Τριγάζη

«Δικαιοσύνη παντού» είναι το σύνθημα με το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας πραγματοποιεί πορεία στον λαό, αποδομώντας το ανύπαρκτο success story του Μητσοτάκη. Όμως, από το «παντού» του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απουσιάζει η εξωτερική πολιτική και οι διεθνείς σχέσεις της χώρας μας, αν και η Αριστερά πάντοτε διεκδικούσε δικαιοσύνη και στον τομέα αυτό.

Δικαιοσύνη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, ειρήνη με δικαιοσύνη στην Κύπρο για ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους, είναι και παραμένει ζητούμενο, πολύ περισσότερο που τα τελευταία χρόνια το ζήτημα έχει περιέλθει σε τέλμα.

Θυμίζω ότι με ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση της Ελλάδας, το Κυπριακό βρέθηκε σε πορεία λύσης, με ορόσημο το Κραν Μοντανά, το 2017. Χάθηκε όμως η δυνατότητα, με καθαρή ευθύνη του απερχόμενου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, που επιπλέον αφήνει πίσω του μια Κύπρο στις πρώτες θέσεις της κρατικής διαφθοράς.  

Το διεθνές δίκαιο επικαλούμαστε ως χώρα και κοινωνία και για την επίλυση των προβλημάτων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς η επιθετική ρητορική της Άγκυρας σημειώνει έξαρση τον τελευταίο καιρό, χωρίς να συγκινούνται ιδιαίτερα οι εταίροι μας στο ΝΑΤΟ, παρότι στο Ουκρανικό η κυβέρνηση Μητσοτάκη δίνει διαρκώς εξετάσεις προς όφελος, όχι της ΕΕ αλλά των ΗΠΑ. Απουσιάζει δε από το λεξιλόγιό της η ιδέα της ανακωχής συνοδευόμενης από ένα ευρωπαϊκό σχέδιο ειρήνης στον παράνομο και βάρβαρο πόλεμο της ρωσικής ηγεσίας εναντίον της πρώην σοβιετικής Δημοκρατίας. Ξεχνούν ότι και η προ ετών διαδικασία ειρήνης του Μινσκ ήταν τετραμερές επίτευγμα, της καγκελαρίου Μέρκελ, του προέδρου Ολάντ και των προέδρων Πούτιν και Ποροσένκο.

Γενικότερα, μια δίκαιη και αλληλέγγυα  διεθνή  τάξη οφείλει να διεκδικεί η Ελλάδα στο μέτρο των δυνατοτήτων της, σε ένα κόσμο ποικίλων αλληλεξαρτήσεων, αλλά και εκρηκτικών αντιθέσεων, όπου ο ρόλος των μικρότερων χωρών μπορεί να αναβαθμιστεί στο πλαίσιο  ισότιμων περιφερειακών και υποπεριφερειακών δομών συνεργασίας και ασφάλειας. Αυτό σημαίνει αξιοποίηση της θέσης της χώρας μας στην ΕΕ,  με ταυτόχρονη διεκδίκηση υπέρβασης της σημερινής κρίσης της ευρωπαϊκής ενοποίησης.   

Παράλληλα, η Ελλάδα οφείλει να πρωταγωνιστεί ώστε η πολύπαθη περιοχή των Βαλκανίων να μπει σε τροχιά κοινής ασφάλειας και συνανάπτυξης, επιλογή που σηματοδότησε η ιστορική συμφωνία των Πρεσπών, μοναδικό επίτευγμα  στην ιστορία των εθνικών μας θεμάτων τον τελευταίο μισό αιώνα.

Τέλος, ισχυρή δεν είναι η Ελλάδα των υποκλοπών, αλλά της δημοκρατίας και της κοινωνικής συνοχής ούτε των πολυδάπανων εξοπλισμών,  που στο πρόσφατο παρελθόν την οδήγησαν στη χρεωκοπία.

Ο Πάνος Τριγάζης είναι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος