Διέξοδος για τους αποκλεισμένους των τραπεζών
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”113797″ img_size=”full”][vc_column_text]Xρηματοδότηση έως 25.000 ευρώ ανά δανειολήπτη, χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις, θα μπορούν να λαμβάνουν πολύ μικρές επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα που ασκούν ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα ή θέλουν να ξεκινήσουν αλλά δεν έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό.
Το σχέδιο νόμου κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή και εισάγει τον θεσμό των μικροχρηματοδοτήσεων (microfinance) στην ελληνική πραγματικότητα καθώς καθορίζει το πλαίσιο, τους όρους και τις προϋποθέσεις βάσει των οποίων θα ιδρύονται, θα αδειοδοτούνται και θα λειτουργούν τα ιδρύματα (εταιρείες) που θα χορηγούν μικροχρηματοδοτήσεις.
Οι μικροχρηματοδοτήσεις έρχονται –αν επιβεβαιωθεί το κατ’ αρχήν επιχειρηματικό ενδιαφέρον μεγάλων παικτών που σήμερα δραστηριοποιούνται σε κλάδους πληρωμών (π.χ. τηλεπικοινωνίες)– να δώσουν διέξοδο σε χιλιάδες πολύ μικρούς επιχειρηματίες, ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και ανέργους που επιζητούν διέξοδο επιβίωσης μέσω του επιχειρείν αλλά δεν διαθέτουν καθόλου κεφάλαια. Κεφάλαια που πολλές φορές έβρισκαν, με ολέθριες συνέπειες, σε τοκογλύφους.
Το σχέδιο νόμου που καταρτίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και είχε ολοκληρωθεί και η δημόσια διαβούλευση –προς τιμήν του ο υπουργός Οικονομίας Αδωνις Γεωργιάδης παραδέχθηκε δημοσίως ότι το παρέλαβε από τον Γιάννη Δραγασάκη– έμεινε περισσότερο από έναν χρόνο στο συρτάρι καθώς δεν είχε επιλυθεί το θέμα της εποπτείας. Τελικά αποφασίστηκε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος θα είναι η αρχή που θα αδειοδοτεί και θα εποπτεύει τη λειτουργία της νέας αγοράς που θα δημιουργηθεί.
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την ίδρυση εταιρειών χρηματοδοτήσεων, που δεν μπορούν να είναι τράπεζες και θα λειτουργούν ως ανώνυμες εταιρείες ειδικού σκοπού, προβλέπεται ότι για τη χορήγηση της άδειας λειτουργίας από την ΤτΕ, απαιτείται αρχικό μετοχικό κεφάλαιο τουλάχιστον 400.000 ευρώ, το οποίο καλύπτεται εξ ολοκλήρου με μετρητά τη στιγμή της σύστασης (κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό) με το ίδρυμα-εταιρεία μικροχρηματοδοτήσεων να υποχρεούται να διατηρεί ίδια κεφάλαια ίσα με το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο.
Όριο τα 25.000 ευρώ
Το ύψος της μικροχρηματοδότησης, ανά δανειολήπτη, δεν μπορεί να ξεπερνά τα 25.000 ευρώ χωρίς εμπράγματη ασφάλεια. Αυτό σημαίνει ότι μια πολύ μικρή επιχείρηση μπορεί να λάβει δάνειο από 2-3 εταιρείες υπό τον όρο ότι το άθροισμα των μικροχρηματοδοτήσεων θα είναι εντός του ορίου που προβλέπει ο νόμος.
Η διάρκεια αποπληρωμής δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 12 μήνες αλλά ούτε να ξεπερνά τα 10 χρόνια. Παρέχεται η δυνατότητα πρόωρης προεξόφλησης, όμως αν γίνει εντός χρονικού διαστήματος για το οποίο έχει συμφωνηθεί σταθερό επιτόκιο, το ίδρυμα μικροχρηματοδοτήσεων δικαιούται εύλογη και αντικειμενικά αιτιολογημένη αποζημίωση για ενδεχόμενα έξοδα που έχουν άμεση σχέση με την πρόωρη εξόφληση.
Πηγή: efsyn.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]