FOLLOW US: facebook twitter

Διεθνής ημέρα μουσείων με ελεύθερη είσοδο και ξεναγήσεις

Ημερομηνία: 14-05-2024 | Συντάκτης:

Πρόγραμμα δράσεων από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας σε Χλεμούτσι, Ήλιδα και Πύργο

Επιμέλεια: Κική Κολοβέρου


Το Σάββατο 18 Μαΐου, η είσοδος σε όλα τα μουσεία και της Ηλείας, θα είναι ελεύθερη με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας να έχει προγραμματίσει σειρά από δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα.

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στην προσπάθειά του να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων (International Museum Day). Το μήνυμα αυτής της επετείου είναι να γίνουν τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών «με σκοπό την ενίσχυση της μόρφωσης, την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των λαών».


Το θέμα του φετινού εορτασμού είναι «Μουσεία για την Εκπαίδευση και την Έρευνα», μια επιλογή από το ICOM που επιθυμεί -σύμφωνα και με την ανακοίνωσή του- να αναδείξει τα μουσεία ως ζωτικούς χώρους σύγκλισης της εκπαίδευσης και της έρευνας, όπου η καινοτομία ενώνεται με την παράδοση, καλύπτοντας ένα ευρύτατο πεδίο, από την τέχνη και την ιστορία ως την επιστήμη και την τεχνολογία. Κατά συνέπεια, μπορούν να συμβάλλουν ουσιαστικά στην κατανόηση του κόσμου.

Τα μουσεία, ως δυναμικοί φορείς πολιτισμού και εκπαίδευσης, έχουν τη δυνατότητα να καλλιεργούν και να αναπτύσσουν την περιέργεια, τη δημιουργικότητα και την κριτική σκέψη, παρέχοντας στο κοινό μια ολοκληρωμένη εμπειρία γνώσης και ψυχαγωγίας. Χώροι ανοιχτοί για όλους τους πολίτες, προωθούν την έρευνα και τη διάδοση νέων καινοτόμων ιδεών.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2024 διοργανώνοντας τις παρακάτω δράσεις:

Στο Κάστρο Χλεμούτσι

Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 και ώρα 9.00: Οι μύθοι και θρύλοι του κάστρου Χλεμούτσι μέσα από τη δημιουργική γραφή και τη δραματοποίησή τους..

Εκπαιδευτική δράση που απευθύνεται σε μαθητές 9-11 ετών και περιλαμβάνει περιήγηση στον χώρο και το μουσείο του κάστρου Χλεμούτσι, όπου με αφορμή μύθους και θρύλους άμεσα συνυφασμένους με το μεσαιωνικό φρούριο θα επιχειρηθεί η δραματοποίηση και η δημιουργική γραφή τους από τους συμμετέχοντες μαθητές, αναδεικνύοντας το Χλεμούτσι ως δυναμικό φορέα πολιτισμού και εκπαίδευσης, που καλλιεργεί και αναπτύσσει την περιέργεια, τη δημιουργικότητα και την κριτική σκέψη των μαθητών, παρέχοντάς τους μια ολοκληρωμένη εμπειρία γνώσης και ψυχαγωγίας.

Υπεύθυνος δράσης: Αθανασία Ράλλη.

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής (26240 23753). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Στην Αρχαία Ήλιδα

Σάββατο 18 Μαΐου 2024 και ώρα 10.00, Αρχαιολογικό Μουσείο Ήλιδας: Γνωρίζοντας την Ήλιδα μέσα από την κεραμική παραγωγή της.

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για οικογένειες με παιδιά στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ήλιδας, που εστιάζει σε εκθέματα από την κεραμική παραγωγή της αρχαίας πόλης, πρωτεύουσας του ηλειακού κράτους και διοργανώτριας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας για διάστημα μεγαλύτερο της χιλιετίας.

Στο πλαίσιο του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί περιήγηση στο μουσείο με σκοπό τον διάλογο με τους συμμετέχοντες, ενώ το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με βιωματική δράση, που στοχεύει στην κατανόηση μέσω της διάδρασης.

Υπεύθυνος δράσης: Τώνια Μουρτζίνη.

Απαραίτητη η προκράτηση θέσεων (26240 23753). Σύνολο συμμετεχόντων έως 20 άτομα

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου

Σάββατο 18 Μαΐου

• Ομιλία: “Οι Αρχαίοι Ναοί της Ηλείας μέσα από εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Πύργου”

Διάλεξη του Κωνσταντίνου Α. Παπαδόπουλου, Δρος Πολιτικού Μηχανικού ΕΜΠ, Αν. Προϊσταμένου του Τμήματος Αρχαιολογικών Έργων και Μελετών της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας, Ώρα 19.00. (Καραϊσκάκη 10, Πύργος, τηλ. 2621 020475).


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

mycoast
olympia