FOLLOW US: facebook twitter

Διεθνές Φεστιβάλ Τεχνών Αρχαίας Ολυμπίας: Ένας θεσμός που αφουγκράζεται, μεριμνά και παρεμβαίνει

Ημερομηνία: 12-07-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Νέα, Πολιτισμός

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”139620″ img_size=”full”][vc_column_text]

– Όλες οι εκδηλώσεις

Το Διεθνές Φεστιβάλ Τεχνών Αρχαίας Ολυμπίας, παρά τις δυσμενείς οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, απόρροια μιας μακρόχρονης -αναγκαστικής λόγω Covid- αργίας, συνεχίζει την προσπάθεια αναβάθμισης και επαναπροσδιορισμού του, παρουσιάζοντας ένα μικρό αλλά ουσιαστικό πρόγραμμα, που περιλαμβάνει όλα τα είδη των παραστατικών τεχνών καθώς και δύο σημαντικές εκπαιδευτικές δράσεις. [/vc_column_text][vc_single_image image=”139623″ img_size=”full”][vc_column_text]«Πέρυσι, το Διεθνές Φεστιβάλ Τεχνών Αρχαίας Ολυμπίας έθεσε τις βάσεις του, κάνοντας μια μεγάλη στροφή “απόδρασης” από το πρότυπο ενός επαρχιακού Φεστιβάλ» τονίζει ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος. Και προσθέτει: «Φέτος, δίπλα στις λίγες αλλά υψηλής ποιότητας εκδηλώσεις του, έχουμε και πάλι καινοτόμες, πρωτόγνωρες για την Ολυμπία πολιτιστικές δράσεις, όπως εκπαιδευτικά σεμινάρια και βιωματικά εργαστήρια, με τους πολίτες σε ενεργό συμμετοχή. Αυτό μπορεί να είναι το μεγάλο μας πλεονέκτημα, διότι συνιστά ένα είδος πρωτοπορίας για ένα περιφερειακό φεστιβάλ. Στόχος μας είναι, όταν ασφαλώς οι συνθήκες θα το επιτρέψουν, να έχουμε διεθνείς παραγωγές και, ταυτόχρονα, να διατηρήσουμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του φεστιβάλ. Η πανδημία μας εμπόδισε για άλλη μια φορά να υλοποιήσουμε τις διεθνείς συνεργασίες που είχαμε προετοιμάσει από πέρυσι τόσο στον καλλιτεχνικό όσο και στον εκπαιδευτικό τομέα. Αναστέλλουμε την πλήρη εφαρμογή του σχεδίου μας  για την επόμενη χρονιά. Με υπομονή και πίστη συνεχίζουμε τη σταδιακή αναμόρφωση του θεσμού. Μαζί με τον καλλιτεχνικό διευθυντή, Θοδωρή Αμπαζή, έναν πολυβραβευμένο, διακεκριμένο συνθέτη και σκηνοθέτη, δουλεύουμε συστηματικά και υπεύθυνα για την προοπτική αυτού του Φεστιβάλ».[/vc_column_text][vc_single_image image=”139622″ img_size=”full”][vc_column_text]«Είναι η δεύτερη χρονιά που λειτουργούμε υπό έκτακτες συνθήκες», λέει ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας κ. Δημήτρης Κωσταριάς, συμπληρώνοντας: Το Διεθνές Φεστιβάλ Τεχνών Αρχαίας Ολυμπίας 2021, αν και διαφορετικό, είναι και φέτος παρόν για να μεταδώσει μηνύματα ζωής, χαράς και πίστης σε ένα καλύτερο μέλλον. Για φέτος η καινοτομία είναι α) η πολιτιστική αποκέντρωση, δηλ. η υλοποίηση πολιτιστικής εκδήλωσης σε επιλεγμένα μεγάλα χωριά του Δήμου μας και σε εξωτερικούς χώρους, στοχεύοντας στην προαγωγή, καλλιέργεια, συμμετοχή και διάδοση του πολιτισμού ως ένα κοινωνικό αγαθό και δικαίωμα, σε όσο το δυνατόν ευρύτερα στρώματα της υπαίθρου και β) το καινοτόμο παιδαγωγικό πρόγραμμα δημιουργίας ψηφιακού οδηγού ξενάγησης “Γίνε ο ξεναγός σου” για εφήβους, στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας».[/vc_column_text][vc_single_image image=”139545″ img_size=”full”][vc_column_text]Μια διαφορετική φιλοσοφία

Στο πρόγραμμα αναφέρεται εκτενώς ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ, κ. Θοδωρής Αμπαζής, τονίζοντας τα εξής:

«Η αναστολή των περισσότερων κοινωνικών δραστηριοτήτων και της λειτουργίας των συναφών επαγγελματικών δομών, δημιούργησε μεγάλα ρήγματα τόσο στη σχέση των ανθρώπων όσο και σε όποια «βεβαιότητα» είχε εδραιωθεί στη συνείδηση των πολιτών, κυρίως των, μέχρι πρότινος, εύρωστων δυτικών κοινωνιών. Αυτό δεν μπορεί παρά να επηρεάσει την Τέχνη, τόσο στη λειτουργία όσο και την εκάστοτε στοχοθεσία της. Η ανάγκη ανταλλαγής πληροφοριών και απόψεων μπροστά στο νέο μετά-covid τοπίο είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Οι Πολιτιστικοί Οργανισμοί σε όλον τον κόσμο επανεξετάζουν την πολιτική τους και προτάσσουν την ανάγκη δράσεων που ενεργοποιούν την κοινότητα, δημιουργούν συνθήκες συνεργασίας και δημιουργικότητας και παρέχουν γνωστικά εργαλεία στους θεατές καλλιεργώντας την κριτική τους σκέψη.

Από την προηγούμενη χρονιά -εν μέσω της υγειονομικής κρίσης- το Φεστιβάλ εισήγαγε μια διαφορετική φιλοσοφία στον προγραμματισμό του. Πρότεινε μια σειρά από επεμβατικές δράσεις, εκπαιδευτικού χαρακτήρα,  μέσω της ενδυνάμωσης των συνεργασιών με σημαντικούς πολιτιστικούς φορείς και της πρόσκλησης σημαντικών καλλιτεχνών και εξειδικευμένων εκπαιδευτών. Διοργάνωσε σεμινάρια -με δωρεάν συμμετοχή- για τους πολίτες διαφορετικών ηλικιακών ομάδων και οργάνωσε συζητήσεις με καλλιτέχνες και θεατές ώστε να ξεκινήσει ένας κύκλος ανταλλαγής ιδεών και βαθύτερης κατανόησης των παραστάσεων.

Σημαντικές συνεργασίες

Φέτος, δεν μπόρεσαν να βρεθούν οι οικονομικοί πόροι, που χρειάζονται για να εφαρμοστεί πλήρως ο στρατηγικός σχεδιασμός του φεστιβάλ. Εξασφάλισε όμως τη συνεργασία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, σε ένα εξαιρετικά σημαντικό πρόγραμμα για εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Επίσης για πρώτη φορά, μέσω της ΚΕΔΑΟ, διεκδίκησε και επιλέχθηκε, από το Υπουργείο Πολιτισμού, ώστε να χρηματοδοτηθεί  ένα καινοτόμο πρόγραμμα για εφήβους. Πρόκειται για μια ιδέα της θεατροπαιδαγωγού Αγγελικής Τόμπρου και αφορά στη δημιουργία ενός πρωτότυπου ψηφιακού ξεναγού για παιδιά, που θα δημιουργηθεί αξιοποιώντας ιδέες των ίδιων των παιδιών. Ο παρεμβατικός  χαρακτήρας του Φεστιβάλ συνεχίζεται με μια πρωτότυπη δράση: το Φεστιβάλ ταξιδεύει στα χωριά του Δήμου και προσφέρει δωρεάν τη θεατρική παράσταση «Το Τάβλι» του Δημήτρη Κεχαΐδη. Δύο σημαντικοί ηθοποιοί της νεότερης γενιάς, ο Θοδωρής Σκυφτούλης και ο Ντίνος Ποντικόπουλος παρουσιάζουν τη διάσημη λαϊκή κωμωδία (γράφτηκε το 1971 και έκανε πρεμιέρα στο Θέατρο Τέχνης του Κάρολου Κουν) σε μια άμεση και μεστή σκηνοθεσία της Δανάης Σπηλιώτη. Με τη δράση αυτή, δίνεται η ευκαιρία σε  ανθρώπους που δεν έχουν τη δυνατότητα να επισκεφτούν το θέατρο στην Ολυμπία, να βιώσουν τη μαγεία του θεάτρου, να διασκεδάσουν και να ψυχαγωγηθούν. Μια διαφορετική, αλλά εξίσου σημαντική εμπειρία, θα έχουν όσοι παρακολουθήσουν τη βραβευμένη καναδική ταινία «Αντιγόνη», της Sophie Deraspe . Η προβολή – προσφορά του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά & Νέους, με δωρεάν παρακολούθηση- δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες  να δουν μια εξαιρετική σύγχρονη διασκευή  της Αντιγόνης του Σοφοκλή. Η βραβευμένη ταινία (Καλύτερη καναδική ταινία για το 2019-Διεθνές Φεστιβάλ Τορόντο), αναφέρεται σε ένα πραγματικό γεγονός, τη δολοφονία του Alberto Villanueva, μετανάστη από την Ονδούρα, από την καναδική αστυνομία το 2008. Χρησιμοποιώντας αυτούσια κομμάτια από τον Σοφοκλή η Deraspe συνθέτει μια νέα εκδοχή της Αντιγόνης, επικαιροποιώντας την ιστορία και προβάλλοντας τον αγώνα για δικαιοσύνη και ισοτιμία. Όχι τυχαία, συμπεριλάβαμε στο πρόγραμμά μας και τη θεατρική παράσταση Αντιγόνη, του Σοφοκλή, ώστε οι θεατές να έχουν τη δυνατότητα γόνιμης σύγκρισης.

Στο θέατρο «Ολυμπία – Φλόκα»

Το πρόγραμμα του θεάτρου «Ολυμπία-Φλόκα»  ξεκινά με το Λύκειο Ελληνίδων Πύργου και την παράσταση «ΜΙΑ ΚΟΡΗ Τ’ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ!: Οι γυναίκες στην Επανάσταση του 1821» που επιμελείται και παρουσιάζει ο εθνομουσικολόγος Λάμπρος Λιάβας, προσφορά της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Συμμετέχουμε έτσι κι εμείς στους εορτασμούς των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης πρότασης είναι ότι παράλληλα με την ελληνική δημοτική μουσική και τους παραδοσιακούς χορούς, θα παρουσιαστούν άγνωστες πτυχές της ζωής και του έργου Ελληνίδων πατριωτισσών, που παρά τη σημαντική συμβολή τους στον αγώνα, η ιστορία τις αγνόησε.

Το θεατρικό πρόγραμμα έχει γνώμονα της παρουσίαση της νεότερης γενιάς των Ελλήνων δημιουργών. Τέσσερεις -ήδη καταξιωμένοι- νέοι σκηνοθέτες παρουσιάζουν ο καθένας την προσωπική του ματιά σε σκηνικές αναγνώσεις διαφορετικών ειδών θεάτρου:

Ο Γιώργος Νανούρης είναι σκηνοθέτης ηθοποιός και σκηνογράφος, απόφοιτος της Δραματικής σχολής του «Ωδείου Αθηνών» με μεγάλο ήδη βιογραφικό και πολλές σημαντικές παραστάσεις. Σκηνοθετεί την «Ιφιγένεια εν Ταύροις» που θα έρθει στην Ολυμπία μετά την πρεμιέρα της στην Επίδαυρο.

Ο Σάββας Στρούμπος είναι σκηνοθέτης και ηθοποιός, απόφοιτος της σχολής του ‘Εθνικού Θεάτρου». Υπήρξε για πολλά  χρόνια βασικός συνεργάτης  του διασημότερου αυτή τη στιγμή Έλληνα σκηνοθέτη, του Θόδωρου Τερζόπουλου. Θα παρουσιάσει μαζί με την ομάδα του (Ομάδα Σημείο Μηδέν) την παράσταση «Αντιγόνη» του Σοφοκλή. Η παράσταση έχει περιοδεύσει στην Ελλάδα και το εξωτερικό αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές και θεωρείται πλέον κλασική στον χώρο του ερευνητικού θεάτρου.

Η Έλενα Μαυρίδου είναι ηθοποιός, δραματουργός, σκηνοθέτις και σκηνογράφος, απόφοιτος της σχολής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και βραβευμένη με το θεατρικό Βραβείο «Μελίνα Μερκούρη» επίσης με το βραβείο της «Ένωσης Κριτικών Θεάτρου και Χορού» για το σύνολο της δουλειάς της. Θα παρουσιάσει μια  δική της εκδοχή της «Κοκκινοσκουφίτσας» σε μια παράσταση για παιδιά που εξυμνεί την τέχνη του θεάτρου.

Τέλος ο νεότερος, ο Νικορέστης Χανιωτάκης, μια ανερχόμενη δύναμη στον χώρο του θεάτρου, είναι σκηνοθέτης ηθοποιός και δραματουργός, απόφοιτος της “Δραματικής σχολής του Θεάτρου Τέχνης”.  Θα παρουσιάσει την περίφημη Μήδεια  του Μποστ. Πρόκειται για μια ξεκαρδιστική-καυστική διασκευή της Μήδεια του Ευριπίδη.

Ο Σωκράτης Μάλαμας με τα δημοφιλή τραγούδια του ολοκληρώνει τον προγραμματισμό του Φεστιβάλ με τον καλύτερο τρόπο. Ένας από τους σημαντικότερους τραγουδοποιούς της χώρας έρχεται στο θέατρο  «Ολυμπία-Φλόκα», σε μια μουσική παράσταση που θα ξορκίσει την κακοδαιμονία των τελευταίων χρόνων».[/vc_column_text][vc_column_text]

Πρόγραμμα Διεθνούς Φεστιβάλ Τεχνών Αρχαίας Ολυμπίας 2021

[/vc_column_text][vc_single_image image=”139625″ img_size=”full”][vc_column_text]ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ / ΘΕΑΤΡΟ ΠΟΛΙΤΩΝ

«Πώς βρέθηκε ένα κοράκι στην κοιλιά της φάλαινας;» της Δήμητρας Τρυπάνη

28 Ιουνίου – 2 Ιουλίου / Αίθουσα εκδηλώσεων Δημαρχείου Αρχ. Ολυμπίας / 10:00-14:00 (εκπαιδευτικοί) & 12:00-14:00 (μαθητές Δ΄, Ε΄& ΣΤ΄ δημοτικού και εκπαιδευτικοί μαζί)

Το πρόγραμμα φιλοδοξεί μέσα από σύγχρονα και καινοτόμα εργαλεία, όπως το body percussion και τη ρυθμική ομαδική αφήγηση, να φέρει σε επαφή εκπαιδευτικούς και μαθητές με τον συναρπαστικό χώρο του μουσικού θεάτρου, αλλά και να τους εισαγάγει σε εναλλακτικούς τρόπους δημιουργίας των ετήσιων σχολικών εκδηλώσεων.

Συντονισμός εργαστηρίου & διασκευές τραγουδιών: Δήμητρα Τρυπάνη

Ομάδα συντονιστών: Δήμητρα Τρυπάνη, Νίκος Ζιάζιαρης, Σοφία Κετετζιάν

Συμμετοχή Δωρεάν[/vc_column_text][vc_single_image image=”139624″ img_size=”full”][vc_column_text]

Διεθνές Φεστιβάλ Τεχνών Αρχαίας Ολυμπίας

«Γίνε ο ξεναγός σου!» 

12 – 18 Ιουλίου & 20 – 26 Σεπτεμβρίου / Αρχαιολογικός Χώρος Ολυμπίας / 10:00-13:00

Με όχημα το θέατρο, τις τεχνικές του κινηματογράφου και του animation και φυσικά την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, έφηβοι και ενήλικες δημιουργούν το πιο καινοτόμο και πρωτοποριακό πρόγραμμα στην Ελλάδα! Πρόκειται για έναν παιχνιδιάρικο ψηφιακό οδηγό ξενάγησης για τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας, μέσω εφαρμογής (application) για κινητά τηλέφωνα, που απευθύνεται σε εφήβους.

Ιδέα-Σενάριο: Αγγελική Τόμπρου

Εμψυχωτές θεατρικών εργαστηρίων: Αγγελική Τόμπρου, Στάθης Κόικας, Ελευθερία Κουή, Μανώλης Μαυροματάκης

Υπεύθυνη κινηματογραφικών εργαστηρίων: Ηρώ Ρήγα – Δαμιανός Βογανάτσης

Υπεύθυνος εργαστηρίων animation: Σπύρος Σιάκας

Σκιτσογράφος: Δημήτρης Κορδαλής

Σχεδιαστής εφαρμογής: Βασίλης Λίβανος

Πρωτότυπη μουσική: Θοδωρής Αμπαζής

Παραγωγή: Ηρώ Ρήγα

Αναχώρηση λεωφορείου

09:30 από Πύργο (αθλητικό κέντρο Αγ. Βαρβάρας, οδός Γιαννιτσών)

13:30 από Αρχ. Ολυμπία (είσοδος αρχαιολογικού χώρου)

Συμμετοχή Δωρεάν[/vc_column_text][vc_single_image image=”139628″ img_size=”full”][vc_column_text]«Μια κόρη τ’ απoφάσισε!..»: Οι γυναίκες στην Επανάσταση του 1821

Μουσικοχορευτική παράσταση με το Λύκειο Ελληνίδων Πύργου

Τετάρτη 28 Ιουλίου / Θέατρο ΟΛΥΜΠΙΑ (Φλόκα) / 21:30

Κείμενα – καλλιτεχνική επιμέλεια – παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας

Συμμετέχουν οι μουσικοί: Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος (κλαρίνο), Γιάννης Παυλόπουλος (βιολί-τραγούδι), Ιορδάνης Κουζηνόπουλος (λαούτο-τραγούδι), Μανούσος Κλαπάκης (κρουστά), Κωνσταντίνα Πάτση (τραγούδι)

Τιμητική συμμετοχή: Αννέτα Γεωργουλοπούλου

Συμμετέχουν τα Λύκεια των Ελληνίδων Πατρών & Τριπόλεως 

Είσοδος ελεύθερη – Αντί εισιτηρίου: τρόφιμα μακράς διάρκειας & είδη πρώτης ανάγκης

*Η παράσταση πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας – Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας.[/vc_column_text][vc_single_image image=”139627″ img_size=”full”][vc_column_text]ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ & ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ

ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ Η ΕΝ ΤΑΥΡΟΙΣ του Ευριπίδη

Πέμπτη 29 Ιουλίου / Θέατρο ΟΛΥΜΠΙΑ (Φλόκα) / 21:30

Παράσταση αρχαίου δράματος με αγγλικούς υπέρτιτλους.

Τι σημαίνει να είσαι εξόριστος και ξένος; Πώς ξεφεύγει ο άνθρωπος από το παρελθόν και τη μοίρα του; Μέσα στα συντρίμμια του Πελοποννησιακού Πολέμου, σε μια περίοδο κρίσης -που θυμίζει, με έναν τρόπο, τη σημερινή-, ο Ευριπίδης γράφει την «Ιφιγένεια εν Ταύροις», εξυμνώντας το μεγαλείο της αδερφικής αγάπης και τις μεγάλες αξίες που βλέπει να χάνονται.

Μετάφραση: Γιώργος Ιωάννου
Σκηνοθεσία: Γιώργος Νανούρης

Ερμηνεία:

Ιφιγένεια                    Λένα Παπαληγούρα

Ορέστης                     Μιχάλης Σαράντης

Θόας                           Νίκος Ψαρράς

Αγγελιοφόρος            Πυγμαλίων Δαδακαρίδης

Πυλάδης                     Προμηθέας Αλειφερόπουλος

Κορυφαία Χορού       Κίττυ Παϊταζόγλου

Αθηνά                         Χάρις Αλεξίου

Χορός: Νικόλ Κουνενιδάκη, Μαρία Κωνσταντά, Άννα Κωνσταντίνου, Δανάη Πολίτη, Βιβή Συκιώτη, Αρετή Τίλη

Τιμές Εισιτηρίων: €20 κανονικό – €15 μειωμένο (ΑΜΕΑ, φοιτητικό, πολύτεκνο, ανέργων, παιδικό 6-12 ετών)

*Οι αγγλικοί υπέρτιτλοι είναι ευγενική χορηγία του Neaniko Plano Subtitles [/vc_column_text][vc_single_image image=”139615″ img_size=”full”][vc_column_text]«Το τάβλι» του Δημήτρη Κεχαΐδη

2 – 8 Αυγούστου / Χωριά Δήμου Αρχ. Ολυμπίας (πλατείες) / 21:30

(2/8 Πελόπιο – 3/8 Λάλας – 4/8 Κούμανι – 5/8 Λαμπεία (Δίβρη) – 6/8 Πανόπουλο – 7/8 Πλάτανος – 8/8 Αρχ. Ολυμπία)

Στο έργο που είναι γραμμένο το 1972, ο Φώντας και ο Κόλιας παίζουν μία παρτίδα τάβλι σε μια αυλή στο Θησείο. Ο δαιμόνιος στα επιχειρηματικά σχέδια Φώντας προσπαθεί να πείσει τον λαχειοπώλη Κόλια να βάλουν μπροστά ένα σχέδιο, να πιάσουν επιτέλους την καλή. Καταστρώνουν τα σχέδιά τους, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή, μα εύκολα ολισθαίνουν στην ψευδαίσθηση και την ονειροπόληση.

Σκηνοθεσία: Δανάη Σπηλιώτη

Κοστούμια: Αριστοτέλης Καρανάνος, Αλεξάνδρα Σιάφκου

Φωτογραφίες – αφίσα – trailer: Αντώνης Μίκροβας

Φωτογραφίες παράστασης: Δανάη Δάσκα

Ερμηνεία: Ντίνος Ποντικόπουλος & Θοδωρής Σκυφτούλης

Είσοδος ελεύθερη [/vc_column_text][vc_single_image image=”139616″ img_size=”full”][vc_column_text]Η Κοκκινοσκουφίτσα και τα Άγρια Φύλλα

Τρίτη 10 Αυγούστου / Θέατρο ΟΛΥΜΠΙΑ (Φλόκα) / 21:30

Ένα παιδί μέσα από τα παραμύθια αναπτύσσει τις εσωτερικές δυνάμεις του, ώστε τα συναισθήματα, η φαντασία και η νόησή του να αλληλοστηρίζονται και να εμπλουτίζονται αμοιβαία. Τα θετικά συναισθήματα μας δίνουν δύναμη να αναπτύξουμε τη λογική μας. Μονάχα η ελπίδα για το μέλλον μπορεί να μας στηρίξει στις αντιξοότητες που αναπόφευκτα θα συναντήσουμε. Συνδυάζοντας την δραματουργική μελέτη των παραλλαγών στην ιστορία της Κοκκινοσκουφίτσας ανά τον κόσμο, προέκυψε μια ελεύθερη απόδοση του μύθου.

Σκηνοθεσία – δραματουργία – κίνηση – μάσκες: Έλενα Μαυρίδου

Κατασκευή κούκλας: Στάθης Μαρκόπουλος

Ερμηνεία: Δήμητρα Κούζα, Βασίλης Κουλακιώτης, Γιάννης Κατσιμίχας, Γιάννης Σίμος

Τιμές Εισιτηρίων: €10 κανονικό – €8 μειωμένο (ΑΜΕΑ, φοιτητικό, πολύτεκνο, ανέργων, παιδικό)[/vc_column_text][vc_single_image image=”139617″ img_size=”full”][vc_column_text]«Αντιγόνη» του Σοφοκλή

Ομάδα Σημείο Μηδέν

Πέμπτη 12 Αυγούστου / Θέατρο ΟΛΥΜΠΙΑ (Φλόκα) / 21:30

Η ακατάβλητη επιθυμία της Αντιγόνης να θάψει τον νεκρό αδερφό της παρά τις διαταγές του Κρέοντα, δεν τη συνδέει μονάχα με τον κόσμο των νεκρών της και της οικογένειάς της. Ξεκινώντας από τη διεκδίκηση της ταφής απέναντι στην κρατική εξουσία, οδηγείται στη διεκδίκηση νέων όρων για την επανεκκίνηση της Ζωής στην πόλη μετά τον πόλεμο. Η Αντιγόνη επιχειρεί να ενώσει Μνήμη και Πόλη, Ύπαρξη και Ιστορία, Εξέγερση και Κοινωνία.

Μετάφραση: Δημήτρης Δημητριάδης

Σκηνοθεσία: Σάββας Στρούμπος

Ερμηνεία:

Αντιγόνη                                   Έβελυν Ασουάντ

Κρέων                                       Κωνσταντίνος Γώγουλος

Τειρεσίας – κορυφαία Χορού  Έλλη Ιγγλίζ

Ισμήνη – Αγγελιαφόρος          Άννα Μαρκά – Μπονισέλ

Αίμων                                        Γιάννης Γιαραμαζίδης

Ευρυδίκη – κορυφαία Χορού   Ρόζυ Μονάκη

Φύλακας – Εξάγγελος              Μπάμπης Αλεφάντης, Ντίνος Παπαγεωργίου

Χορός                                         η Ομάδα

Τιμές Εισιτηρίων: €15 κανονικό, €10 μειωμένο (φοιτητές, άνεργοι ΟΑΕΔ, ΑμΕΑ, συνοδός ΑμΕΑ, άνω των 65, ΟΛΜΕ-ΔΟΕ, με την επίδειξη της αντίστοιχης κάρτας), δεκτές ατέλειες Σ.Ε.Η.[/vc_column_text][vc_single_image image=”139551″ img_size=”full”][vc_column_text]ΣΥΝΑΥΛΙΑ: ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΜΑΛΑΜΑΣ

Σάββατο 14 Αυγούστου / Θέατρο ΟΛΥΜΠΙΑ (Φλόκα) / 21:30

Συμμετέχουν οι μουσικοί: Ιουλία Καραπατάκη (τραγούδι), Δημήτρης Λάππας (κιθάρα & μπουζούκι), Γιάννης Παπατριανταφύλλο (κοντραμπάσο), Θάνος Σταυρίδης (ακορντεόν), Νίκος Μαγνήσαλης (τύμπανα).

Ηχοληψία: Τίτος Καργιωτάκης / Παναγιώτης Ηλιόπουλος

Φωτισμοί́: Χρήστος Λαζαρίδης

Τεχνικός σκηνής: Δημήτρης Κατέβας

Παραγωγή: Novel Vox

Τιμές Εισιτηρίων: €15 κανονικό – €13 μειωμένο (ΑΜΕΑ, φοιτητικό, πολύτεκνο, ανέργων, παιδικό)[/vc_column_text][vc_single_image image=”139626″ img_size=”full”][vc_column_text]«ΜΗΔΕΙΑ» του Μποστ

Τετάρτη 25 Αυγούστου / Θέατρο ΟΛΥΜΠΙΑ (Φλόκα) / 21:30

Στη Μήδεια, ο Μέντης Μποσταντζόγλου (Μποστ) ξεκίνησε να γράψει ένα έργο βασισμένο στην ομώνυμη τραγωδία του Ευριπίδη και κατέληξε να μιλάει σε δεκαπεντασύλλαβο για μια γυναίκα στυγνή, κακούργα δολοφόνισσα, που έσφαξε τα παιδιά της, επειδή ήταν κάτι παλιόπαιδα που δεν έπαιρναν τα γράμματα και δεν ήθελαν να δουλέψουν. Σαν να μην της έφταναν όλα αυτά είχε κι έναν άντρα, τον Ιάσωνα, που την κεράτωνε από πάνω με μία καλόγρια! Έτσι, θολωμένη η Μήδεια αρπάζει το χασαπομάχαιρο απ’ την κουζίνα και φευ! Σφάζει όποιον βρει μπροστά της!

Διασκευή – Απόδοση στίχων – Σκηνοθεσία: Νικορέστης Χανιωτάκης

Πρωτότυπη μουσική*: Monika

Ερμηνεία:

Μήδεια                       Μάκης Παπαδημητρίου

Οιδίποδας                  Κώστας Τριανταφυλλόπουλος/Γιάννης Καλατζόπουλος

Ευριπίδης                   Γιάννης Δρακόπουλος

Καλόγρια Πόλυ          Μαρία  Διακοπαναγιώτου

Ιάσων                          Νικορέστης Χανιωτάκης

Τροφός                       Γεράσιμος Σκαφίδας

Αντιγόνη                    Άννα Φιλιππάκη

Ψαράς /Εξάγγελος     Άννα Κλάδη

* Η μουσική παίζεται ζωντανά από τους ηθοποιούς

Τιμές Εισιτηρίων: €18 κανονικό, €14 προπώληση, €14 μειωμένο (φοιτητικό, ανέργων, ΑΜΕΑ)[/vc_column_text][vc_single_image image=”139619″ img_size=”full”][vc_column_text]ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ & ΝΕΟΥΣ[/vc_column_text][vc_column_text]«ANTIGONE» της Sophie Deraspe

Πέμπτη 26 Αυγούστου / Πάρκο Εκεχειρίας / 21:30

Καναδάς / Έγχρωμη / 109′ / 2019

Η Αντιγόνη, άριστη μαθήτρια και πρότυπο πολίτη, παραβαίνει τον νόμο, βοηθώντας τον αδερφό της να δραπετεύσει από τη φυλακή. Ο κλοιός στενεύει διαρκώς γύρω της, ενώ αυτή ορθώνει το ανάστημά της απέναντι στις αρχές: την αστυνομία, τη δικαιοσύνη, το σωφρονιστικό σύστημα, αλλά και στον πατέρα του φίλου της, του Αίμονα. Η σθεναρή άρνηση της Αντιγόνης να συμβιβαστεί και να καταπνίξει το προσωπικό περί δικαίου αίσθημα, κερδίζει την υποστήριξη των συνομηλίκων της, οι οποίοι κινητοποιούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε πολύχρωμες διαδηλώσεις. Απορρίπτοντας μια πρόταση που θα εξασφάλιζε το μέλλον της, η Αντιγόνη επιλέγει την αγάπη και την αφοσίωση στην οικογένειά της, μια οικογένεια μεταναστών.

Είσοδος ελεύθερη – Αντί εισιτηρίου: τρόφιμα μακράς διάρκειας & είδη πρώτης ανάγκης

* Η εκδήλωση είναι φιλική συνεισφορά του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους προς το Διεθνές Φεστιβάλ Τεχνών Αρχαίας Ολυμπίας.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

olympia