Διεθνές Φεστιβάλ Κιν/φου Ολυμπίας – Ομάδα Τέχνης Πάροδος: «Από το θεατρικό παιχνίδι στη θεατρική πράξη» (βίντεο)
Ρεπορτάζ: Νίκη Μιχαλοπούλου
Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά & Νέους διοργάνωσε ένα διήμερο βιωματικό εργαστήριο με την Ομάδα Τέχνης Πάροδος, με θέμα: «Από το θεατρικό παιχνίδι στη θεατρική πράξη». Το εργαστήριο απευθυνόταν σε εκπαιδευτικούς της Α΄βάθμιας Εκπαίδευσης και πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή και το Σάββατο στο 6ο Δημοτικό σχολείο Πύργου.
Οι συμμετέχοντες προσέγγισαν το θεατρικό παιχνίδι, ξεδιπλώνοντας τη φαντασία τους μέσα από την μουσική, το χορό και τον θεατρικό αυτοσχεδιασμό.
Ο εισηγητής και συντονιστής, Ηλίας Πίτσικας αφηγήθηκε τις εμπειρίες του με την προσέγγιση των θεατρικών παιχνιδιών από τα παιδιά. Είναι σύνηθες φαινόμενο να αποσπάται η προσοχή των παιδιών εύκολα, να χάνεται το ενδιαφέρον τους και ο παιδαγωγός να οφείλει να «σώσει την κατάσταση». Και πώς γίνεται αυτό; Με την φαντασία!
Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε πως ένα ευτελές αντικείμενο, όπως ένα χαρτί αρκεί για να τραβήξει την προσοχή των παιδιών. Ένα χαρτί που μπορεί να γίνει μικρόφωνο, μουσικό όργανο, ουρά… και τα παιδιά να κυνηγούν έναν συμμαθητή τους με μια χάρτινή ουρά και έτσι, να «γεννήσουν» το δικό τους παιχνίδι. Χαρακτηριστικά δήλωσε: «Αυτά τα ευτελή αντικείμενα, όπως ένα απλό χαρτί, κρύβουν δύναμη. Η δύναμη που κρύβουν είναι με ποιον τρόπο μπορώ να τα υπηρετήσω κάθε φορά».
Οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν χάρηκαν ιδιαίτερα με τα θεατρικά παιχνίδια, συνέλεξαν νέες μεθόδους για το πώς θα διατηρούν το ενδιαφέρον των μαθητών τους ζωντανό και άφησαν την φαντασία τους να δημιουργήσει τα δικά της μονοπάτια μέσω της ομαδικότητας και του αυτοσχεδιασμού.
Όλα έδεσαν ακόμα πιο πολύ με το υπέροχο τραγούδι για το Φεστιβάλ, με τον μουσικό, Γιάννη Σφυρή, να παίζει στο αρμόνιο και να δίνει τον ρυθμό, με την φωνή και τις αέρινες κινήσεις της εμψυχώτριας, Έλενας Καλογιάννη, την θεατρικότητα, την απαγγελία και το χιούμορ του ηθοποιού, Άλκη Μπακογιάννη.
Τα μέλη της Ομάδας Τέχνης Πάροδος ανέφεραν, επίσης, ο καθένας από την δική του οπτική ματιά πώς η δράση τους σε ειδικά σχολεία, τους έχει συναρπάσει και θα ήταν λειψοί χωρίς αυτές τις γνώσεις και τις εμπειρίες. Πραγματικά, είναι μοναδικό να βλέπεις παιδιά με ειδικές ανάγκες που ίσως δεν μπορούν ούτε να μιλήσουν, αλλά να κάθονται στο πιάνο και να παίζουν Μπετόβεν και Μότσαρτ σα να είχαν γεννηθεί γι’ αυτό.
Ήταν ένα αξέχαστο εργαστήριο που δεν είχε μόνο παιδαγωγικό χαρακτήρα, αλλά και θεραπευτικό, καθώς μέσα από το θεατρικό παιχνίδι και την ομαδικότητα θεραπεύονται ψυχές! Ευχαριστώ την διευθύντρια του 6ου Δημοτικού Σχολείου Πύργου, Ελένη Κουνέλη για την φιλοξενία και τον εκπαιδευτικό Λάμπρο Τσακριλή για την πολύτιμη βοήθεια του με τις φωτογραφίες και τα βίντεο!
Φωτογραφικό υλικό: Λάμπρος Τσακριλής, Νίκη Μιχαλοπούλου