Διαβεβαιώσεις για σχέδιο ανασυγκρότησης και χρηματοδότηση
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”144406″ img_size=”full”][vc_column_text]
-Σύσκεψη με την παρουσία του υφυπουργού Χρ. Τριαντόπουλου, του γγ Δημοσίων Επενδύσεων & ΕΣΠΑ, Δ. Σκάλκου και του προέδρου του ΕΛΓΑ, Ανδρ. Λυκουρέντζου στο Μικρό Συνεδριακό
-Άλματα στη χρηματοδότηση και τις διαδικασίες υλοποίησης αντιπλημμυρικών ζήτησε ο περ/ρχηςΝεκτ. Φαρμάκης
-Παρεμβάσεις και από Αντωνακόπουλο και Γεωργιόπουλο
[/vc_column_text][vc_column_text]Η γρήγορη καταβολή των αποζημιώσεων και η κατάρτιση ολοκληρωμένου σχεδίου για την ανάκαμψη των πυρόπληκτων περιοχών της Ηλείας ήταν οι δύο βασικοί άξονες πάνω στους πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο Μικρό Συνεδριακό της ΠΕ Ηλείας στον Πύργο η σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Κρατικής Αρωγής, Χρήστος Τριαντόπουλος, ο γενικός γραμματέας ΕΣΠΑ & Δημοσίων Επενδύσεων, Δημήτρης Σκάλκος, μαζί με τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριο Φαρμάκη, τους δημάρχους Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας, Τάκη Αντωνακόπουλο και Γιώργο Γεωργιόπουλο, και υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας.
Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν ο συντονισμός και επιτάχυνση της διαδικασίας ενεργοποίησης της κρατικής αρωγής για την στήριξη των πολιτών στις πυρόπληκτες περιοχές της Ηλείας. Υπόψη του κυβερνητικού κλιμακίου τέθηκαν όλα τα ζητήματα που αφορούν στην επόμενη μέρα των πυρόπληκτων περιοχών, ενώ ξεκαθαρίστηκε ότι ήδη οι αρμόδιες επιτροπές από Δήμους και Περιφέρεια έχουν συγκροτηθεί.
Ο Περιφερειάρχης έκανε μια αναλυτική περιγραφή των ζημιών από την πύρινη λαίλαπα σε υποδομές, στο περιβάλλον, αλλά και στο αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο.
Ειδική μνεία έγινε στην ανάγκη άμεσων χρηματοδοτήσεων για αντιπλημμυρική προστασία, όχι μόνο στους αποδέκτες (ποτάμια, χείμαρρους κλπ), αλλά και στις περιοχές του καμένου δάσους (αντιδιαβρωτικά έργα). Τέλος, επισημάνθηκε η ανάγκη άμεσης υλοποίησης στοχευμένου σχεδίου για την ανάπτυξη της οικονομίας της περιοχής, αφού είναι ξεκάθαρο ότι περισσότερο πληττόμενο είναι το αγροτικό εισόδημα, που είναι και το μεγαλύτερο τμήμα του τοπικού ΑΕΠ.[/vc_column_text][vc_single_image image=”144407″ img_size=”full”][vc_column_text]Τριαντόπουλος στην Πρωινή: «Συνδιαμορφώνουμε βιώσιμη πορεία της περιοχής»
Απαντώντας σε ερώτηση της «Πρωινής» για την ύπαρξη ολιστικού πλάνου ανασυγκρότησης, ο κ. Τριαντόπουλος απάντησε ότι αυτό ήταν το βασικότερο αντικείμενο της χθεσινής σύσκεψης, προσθέτοντας ότι με την αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων (Ταμείο, Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ, ΠΔΕ) και σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους παραγωγικούς φορείς της Ηλείας θα συνδιαμορφωθούν οι συνθήκες για τη βιώσιμη πορεία της περιοχής.
« Αυτό συζητήσαμε και αυτό κάνουμε σε κάθε περιοχή που πλήττεται σημαντικά από μια φυσική καταστροφή. Χτίζουμε πάνω στην επόμενη μέρα. Η Αυτοδιοίκηση ήδη έχει έρθει με προτάσεις που τις συζητήσαμε σήμερα και θα τις συζητήσουμε εκτενώς το επόμενο διάστημα. Για αυτό ήταν εδώ και ο κ. Σκάλκος, που είναι αρμόδιος για τη χρηματοδότηση. Στόχος μας είναι να διαμορφώσουμε συνθήκες για μία βιώσιμη πορεία της περιοχής εστιάζοντας.Η χώρα αξιοποιεί εργαλεία όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, οι νέοι πόροι ΕΣΠΑ, και επιδίωξή μας είναι να ταιριάξουν τα έργα με τα χρήματα, παράλληλα με την όλη διαδικασία για την αποκατάσταση και τη στήριξη των πληγέντων πολιτών, νοικοκυριών, επιχειρήσεων και γεωργικών εκμεταλλεύσεων, καθώς και των δασών και γενικότερα του φυσικού περιβάλλοντος. Το κόστος είναι εντός του προϋπολογισμού μας», υπογράμμισε ο κ. Τριαντόπουλος και πρόσθεσε:
«Αναλύσαμε όλα τα μέτρα που σχετίζονται με την άμεση και γρήγορη αποκατάσταση των πληγέντων από τις πρόσφατες μεγάλες πυρκαγιές και να συζητήσουμε εποικοδομητικά πάνω στο πλάνο για την επόμενη μέρα, συζήτηση που θα συνεχίσουμε και την επόμενη περίοδο στην Αρχαία Ολυμπία μαζί με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς».[/vc_column_text][vc_single_image image=”144408″ img_size=”full”][vc_column_text]Ο γγ Δημοσίων Επενδύσεων & ΕΣΠΑ, Δημ. Σκάλκος, δήλωσε πως δεν πρέπει να υπάρχει καμία ανησυχία για τη χρηματοδότηση των αποζημιώσεων, καθώς έχουν προβλεφθεί όλοι οι αναγκαίοι πόροι, προαναγγέλλοντας κι άλλες συναντήσεις και συσκέψεις στην Αρχαία Ολυμπία.
«Σήμερα συζητήσαμε κυρίως για την τάχιστη καταβολή των ζημιών και τον σχεδιασμό ολοκληρωμένου πλάνου για την επόμενη μέρα και την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών της Ηλείας. Το πρώτο ζήτημα πρέπει να θεωρείται ήδη δεδομένο, καθώς έχουν δεσμευτεί οι πόροι για την αποκατάσταση των ζημιών. Για το τελικό ποσό, όσο κι αν είναι αυτό, έχουμε τους πόρους για να το καλύψουμε, άρα δεν πρέπει να υπάρχει κανένα απολύτως άγχος. Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έχει τη δυνατότητα να καλύψει το σύνολο των αποζημιώσεων. Παρ΄όλα αυτά, έχει ήδη προνοήσει για να δεσμεύσει σημαντικούς πόρους, σε συνδυασμό και με το νέο ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας, που θα εγκριθεί μέσα στο φθινόπωρο, για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανασυγκρότηση αυτών των περιοχών.
Έμφαση Φαρμάκη στα άμεσα αντιπλημμυρικά
Ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης δήλωσε ότι η σύσκεψη είναι μέρος της β΄ φάσης της αντιμετώπισης της πυρκαγιάς και των συνεπειών της.
«Σηκώνουμε τα μανίκια για να ξαναχτίσουμε τον τόπο μας και να δώσουμε δύναμη στους συμπολίτες μας και φυσικά να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να μην ξαναζήσουμε τις ίδιες τρομακτικές στιγμές. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο είχαμε τη δυνατότητα να εκθέσουμε όλοι μαζί ως αυτοδιοίκηση, τόσο τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμεκατά τη διάρκεια του φαινομένου, όσο και τις προκλήσεις που έχουμε απέναντί μας το επόμενο διάστημα. Πρέπει αφενός να εγγυηθούμε ότι δε θα ξαναζήσουμε τα ίδια και αφετέρου ότι θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό για να μην έχουμε τις συνέπειες των πυρκαγιών, που δεν είναι άλλες –και το βάζω σε προτεραιότητα- από τις πλημμύρες. Πρέπει να γίνουν άλματα στις διαδικασίες και στη χρηματοδότηση έργων, που θα εγγυηθούν ότι δε θα έχουμε προβλήματα με πλημμυρικά φαινόμενα», δήλωσε και πρόσθεσε πως η Περιφέρεια έχει ήδη στείλει στα αρμόδια υπουργεία τεχνικά δελτία και εκθέσεις και ό,τι χρειάζεται για την άμεση χρηματοδότηση.
Παράλληλα, ο κ. Φαρμάκης επισήμανε ότι ζήτησε πρόσθεση ενίσχυση της Πολιτικής Προστασιας, καθώς το καλοκαίρι δεν έχει τελειώσει ακόμα.
Αιχμές Αντωνακόπουλου για αδικίες εις βάρος της Ηλείας
Ο δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος στάθηκε στην αναγκαιότητα να διατηρηθεί η αρχή της ισονομίας σε προγράμματα χρηματοδότησης και αποκατάστασης των πληγεισών περιοχών από τις πρόσφατες πυρκαγιές ώστε να μην αδικηθεί για άλλη μια φορά η Ηλεία, και τόνισε ότι δεν πρέπει να «εργαλειοποιηθεί» πολιτικά αυτή η πρόσφατη συμφορά,ούτε από την κυβέρνηση ούτε από άλλες δυνάμεις, και πως η αρχή τήρησης της ισονομίας στο πρόγραμμα αποκατάστασης κρίνεται κάτι παραπάνω από αναγκαία για την πολύπαθη Ηλεία. «Πρέπει οπωσδήποτε να τηρήσουμε την αρχή της ισονομίας. Για την ίδια ζημιά, στον ίδιο τόπο και στον ίδιο χρόνο, πρέπει να έχουμε την ίδια συμπεριφορά. Δεν πείθουν τα χαρακτηριστικά της ιδιαίτερης αντιμετώπισης,τόσο σε ποσοτικό όσο και ποιοτικό επίπεδο, άλλων περιοχών σε σχέση με τη δική μας περιοχή διότι, σε μια καλλιεργήσιμη γη όπως εδώ, θίγονται πολύ περισσότερα νοικοκυριά».
Ο δήμαρχος Πύργου αναφέρθηκε επίσης και στην εμπειρία του «Ταμείου Μολυβιάτη», η οποία υπήρξε οδυνηρή για την περιοχή. Ακολούθως έθιξε με παραδείγματα τους πραγματικούς δείκτες οικονομίας που έχουν θιγεί στην περιοχή με την ολοκληρωτική καταστροφή χιλιάδων ελαιόδεντρων, επισημαίνοντας ότι η Ηλεία είναι και σύμφωνα με το επίσημο κρατικό σχέδιο «Δάρδανος» στις πιο υψηλές θέσεις των πλημμυρόπληκτων περιοχών, ενώ παραμένει πάντα ψηλά και στην κλίμακα των πυρόπληκτων και σεισμόπληκτων περιοχών.
«Παρ’ όλα αυτά όμως, και πάρα τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα,στην κλίμακα των χρηματοδοτήσεων είμαστε πολύ χαμηλά.Αυτός ο τόπος έχει ζήσει οδυνηρές στιγμές γιατί κάποιοι δεν μιλούσαν, δεν απαιτούσαν, δεν διεκδικούσαν»,ενώ κατέληξε στην αναγκαιότητα και Ευρωπαϊκής στήριξης.
Γ.Γεωργιόπουλος: Ευθύνη της πολιτείας το αναπτυξιακό σχέδιο της Ολυμπίας
Ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Γ. Γεωργιόπουλος, υπογράμμισε την ανάγκη εφαρμογής πλάνου ανασυγκρότησης το ταχύτερο δυνατόν.
«Για να αποκατασταθούν οι ζημιές, να αναταχθεί η οικονομία της περιοχής και να στυλωθεί στα πόδια της η κοινωνία, χρήζει ειδικού προγράμματος ανασυγκρότησης η περιοχή. Η ζημιά είναι τεράστια. Στην Αρχ. Ολυμπία η καταστροφή αγγίζει τις 500.000 ελαιόδεντρα και ακόμα δεν έχει τελειώσει η καταγραφή. Η ζημιά στην αγροτική παραγωγή είναι υπερδιπλάσια αυτού που έχει συμβεί στο Μαντούδι. Η τοπική οικονομία θα χειμάζεται για επόμενα 5-10 χρόνια, για αυτό και έχουμε κάνει προτάσεις για το πώς μπορεί να αναπληρωθεί αυτό το εισόδημα και για τα μέτρα στήριξης που πρέπει να προβλεφθούν στους πολίτες και στις επιχειρήσεις. Η Αρχ. Ολυμπία έχασε την ευκαιρία του 2004, του 2007, πέρασε τη δεκαετή στενωπό των μνημονίων και χτυπήθηκε ανελέητα από τον κορονοϊό, και τώρα ήρθε ένα 4ο χτύπημα συντριπτικό –ελπίζουμε όχι τελειωτικό. Είναι όμως ευθύνη της πολιτείας να ανακοινώσει γρήγορα ένα αναπτυξιακό σχέδιο της Ολυμπίας και της ευρύτερης περιοχής, αποκατάστασης και ανασυγκρότησης που θα περιλαμβάνει και το παραγωγικό κεφάλιο και το πολιτιστικό και αθλητικό της απόθεμα», ανέφερε και αποκάλυψε ότι ο δήμος έχει ήδη ετοιμάσει ένα σχέδιο, το οποί θα παραδώσει στον κ. Τριαντόπουλο για να συζητηθεί το κόστος και ο ρυθμός υλοποίησης.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης η βουλευτής Ηλείας και πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Διον. Αυγερινοπούλου, οι αντιπεριφερειάρχες Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρος Βασιλόπουλος, Αθλητισμού, Εθελοντισμού & Ολυμπισμού Δημήτρης Νικολακόπουλος, ο Εκτελεστικός Γραμματέας Γιώργος Σύρμος και υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]