Διαμαρτυρία Συλλόγου Διδασκόντων & ΕΛΜΕ: Ψήφισμα στο Υπ. Παιδείας για τη μη μετατροπή 1ου Γυμνασίου και 4ου ΓΕΛ Πύργου σε Πειραματικά
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”134467″ img_size=”full”][vc_column_text]Ημέρα δράσης για τον χαρακτηρισμό σχολείων σε Πρότυπα και Πειραματικά χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των Συλλόγων Διδασκόντων χθες και οι εκπαιδευτικοί του 1ου Γυμνασίου και του 4ου ΓΕΛ Πύργου με τη συμμετοχή της ΕΛΜΕ Ηλείας, πραγματοποιήσαν διαμαρτυρία έξω από το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας που στεγάζεται η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση του Νομού.
Οι Σύλλογοι Διδασκόντων του 1ου Γυμνασίου και του 4ου ΓΕΛ Πύργου με ψήφισμα τους, εκφράζουν την αντίθεση τους στην προτεινόμενη μετατροπή των σχολείων τους σε πειραματικά υποστηρίζοντας πως κάτι τέτοιο, με το υπάρχον νομικό πλαίσιο δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα και ζητούν από το Υπ. Παιδείας να μην προχωρήσει στην μετατροπή τους. Στο ψήφισμα τους αναφέρουν:
«Αρχικά πρόκειται για μια πρόταση η οποία δεν λαμβάνει υπόψη της τη θέση των συλλόγων διδασκόντων. Οποιαδήποτε σημαντική αλλαγή σε ένα σχολείο δεν νοείται να γίνεται ερήμην των εκπαιδευτικών που καλούνται σε κάθε περίπτωση να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε ενδεχόμενες νέες δραστηριότητες.
Η μετατροπή των σχολείων σε πειραματικά, βάσει του ισχύοντος νόμου, οδηγεί σε άρση της οργανικότητας των εκπαιδευτικών. Εκπαιδευτικοί που τήρησαν όλες τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις για να αποκτήσουν, μετά από χρόνια, μια σταθερή οργανική θέση θα βρεθούν στον «αέρα». Πρόκειται για μια ακραία αντεργατική συμπεριφορά χωρίς ορατή εκπαιδευτική σκοπιμότητα.
Η ενδεχόμενη μετατροπή του 1ου Γυμνασίου και του 4ου ΓΕΛ σε πειραματικά σχολεία θα δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στην χωροταξική κατανομή των μαθητών της πόλης. Η διαδικασία της κλήρωσης αλλά και η ενδεχόμενη μείωση του αριθμού των μαθητών των σχολείων αυτών θα οδηγήσει πολλά παιδιά, που θα διαμένουν δίπλα σε αυτά τα σχολεία, να μετακινούνται σε άλλα μακρινότερα σχολεία. Η λογική της χωροταξικής κατανομής στηρίζει τη δημιουργία ισότιμων σχολείων κοντά στην κατοικία κάθε μαθητή. Κάτι τέτοιο ανατρέπεται ανεπιστρεπτί από τον τρόπο που στήνονται τα πειραματικά σε αυτή τη φάση.
Δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι τασσόμαστε γενικά υπέρ του σκοπού και του έργου που καλούνται να διαδραματίσουν τα πειραματικά σχολεία. Το υπάρχον όμως νομικό πλαίσιο και ο τρόπος που το χειρίζονται οι διοικούντες της εκπαίδευσης οδηγούν στις προαναφερόμενες δυσλειτουργίες εις βάρος εκπαιδευτικών και μαθητών, χωρίς να τηρούνται τα διατυπωμένα επιστημονικά κριτήρια που συμβάλλουν στην ποιοτική αναβάθμιση της παρεχόμενης γνώσης σε όλη τη δημόσια εκπαίδευση».[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]