FOLLOW US: facebook twitter

Διαλευρώδης – φονιάς για τα εσπεριδοειδή της Ηλείας

Ημερομηνία: 28-07-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

portokalia2

Κίνδυνος επέκτασης της ασθένειας και σε άλλες περιοχές του νομού

Σε μάστιγα που μπορεί να πλήξει το σύνολο της παραγωγής των εσπεριδοειδών εξελίσσεται ο διαλευρώδης στην Ηλεία. Η μόλυνση στα δέντρα στην περιοχή του δήμου Πύργου εξαπλώνεται ραγδαία και ο φόβος είναι ορατός για το σύνολο του νομού. Χθες το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με αντικείμενο την εξάπλωση της ασθένειας στα γραφεία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εσπεριδοπαραγωγών Ιάρδανου στο Βούναργο από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Ηλείας. Εκεί συμμετείχαν γεωπόνοι που δραστηριοποιούνται στην εμπορεία γεωργικών φαρμάκων και παραγωγοί εσπεριδοειδών στην περιοχή που αντιμετωπίζουν τον εντομολογικό εχθρό των εσπεριδοειδών – διαλευρώδη, που παρουσιάζει έξαρση στους οπωρώνες, όπως του Βουνάργου και της Σαλμώνης. Οι παραγωγοί μαζί με τους γεωπόνους εξετάζουν την συνδυαστική εφαρμογή φυτοφαρμάκων και ωφέλιμων – αρπακτικών πτηνών κατόπιν μελέτης για να αντιμετωπίζουν την ασθένεια. Για το λόγο αυτό θα υπάρξει μια επιτροπή από τους συλλόγους παραγωγών εσπεριδοειδών Σαλμώνης, Καλυβακίων, Σαμικού και Ιάρδανου στην Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας για να γίνει η απορρόφηση του κονδυλίου για το σκοπό αυτό.  Παραγωγοί και γεωπόνοι αντάλλαξαν απόψεις και αναφέρθηκαν στα δεδομένα της ασθένειας, αναζητώντας τρόπους ουσιαστικής αντιμετώπισής της, καθώς οι μέχρι τώρα πρακτικές κρίνονται αναποτελεσματικές από τα στοιχεία που υπάρχουν. Εκ μέρους της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Ηλείας οι γεωπόνοι κ.κ. Μικέογλου και Στεργίου ενημέρωσαν τους παραγωγούς, ενώ παράλληλα κατέγραψαν τον τρόπο αντιμετώπισης που έχουν προτείνει κατά περίπτωση οι ιδιώτες γεωπόνοι αλλά και τα μέτρα που έχουν λάβει οι αγρότες.

portokalia1

Ο γεωπόνος του τμήματος Ποιοτικών και Φυτογειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Ηλείας, Γιώργος Μικέογλου, μιλώντας για το θέμα τόνισε πως μετά την επιστολή που έχει σταλεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για το πρόβλημα του διαλευρώδη στα πορτοκάλια και γενικότερα στα εσπεριδοειδή, ακολούθησε η χθεσινή συγκέντρωση. Ζητούμενο είναι να εξεταστεί η ένταξη του προβλήματος των παραγωγών σε κάποιο πρόγραμμα αποζημίωσης. Παράλληλα πρέπει να υπάρξει και η κατάλληλη χρηματοδότηση ώστε να εξεταστεί το φαινόμενο της ασθένειας. Όπως είπε στη σύσκεψη με τη βοήθεια των ιδιωτών γεωπόνων καταγράφηκαν οι τρόποι φυτοπροστασίας που έχουν εφαρμοστεί ώστε να εξεταστούν ως μέρος του προβλήματος. «Από την καταγραφή που έχουμε και από την εικόνα που έχουμε παρατηρούμε πως το πρόβλημα είναι σε έξαρση. Σε έξαρση όχι μόνο στην περιοχή του Βουνάργου που βρισκόμαστε, αλλά στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Πύργου, Σαλμώνη, Βαρβάσαινα, Χανάκια, Ξυλοκέρα και όπως φαίνεται και όπως πληροφορούμαστε σε όμορες περιοχές. Δηλαδή του χρόνου μπορεί να υπάρχει και σε άλλες περιοχές όπως το Σαμικό, ίσως η Κρέστενα ή και κάπου αλλού, δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθεί. Καταγράψαμε λοιπόν τις παρατηρήσεις των παραγωγών και τους προβληματισμούς τους. Εμείς θα αποστείλουμε στο υπουργείο απάντηση με αυτό που μας ζήτησε και αναμένουμε τις επόμενες κινήσεις.

Η γεωπόνος Αγροτικού Συνεταιρισμού Εσπεριδοπαραγωγών Ιαρδάνου, Κατερίνα Πολλάκη, τόνισε από την πλευρά της πως στην σύσκεψη πέρα από την ενημέρωση και την καταγραφή εξετάστηκε και η χρήση των φυτοφαρμάκων στους οπωρώνες που έχουν προσβληθεί από τα παρελθόντα έτη, ώστε να εξεταστεί γιατί δεν έχει αντιμετωπιστεί το έντομο και παρουσιάζεται έξαρση και μεγάλος πληθυσμός. «Αυτή η συνάντηση είχε σκοπό την καταγραφή, την συλλογή στοιχείων από τους παραγωγούς, απόψεις των υπόλοιπων συναδέλφων γεωπόνων από τα καταστήματα να δούμε τι φάρμακα έχουν αγοράσει οι πελάτες τους, τι έχουν χρησιμοποιήσει, σε τι δοσολογίες και αν έχουν μπει στο κατάλληλο στάδιο. Το δεύτερο σημείο που τονίσαμε είναι πως πρέπει να πιέσουμε πολιτικά την Περιφέρεια για να απορροφήσουμε το κονδύλι, για να έλθουν τα ωφέλιμα και τα αρπακτικά στην περιοχή. Η αντιμετώπιση του εντόμου είναι συνδυαστική, πρέπει να αποκατασταθεί η φυσική ισορροπία, αλλά και να γίνει συνδυασμός κατάλληλης χημικής αντιμετώπισης» εξήγησε η κα Πολλάκη.

portokalia-xaralmbopoulos

Ο γραμματέας Αγροτικού Συλλόγου Σαλμώνης, Χαράλαμπος Χαραλαμπόπουλος, τόνισε πως δεν γινόταν να απουσιάζουν οι παραγωγοί από τη σύσκεψη αυτή την ώρα που βλέπουν τον διαλευρώδη να εξελίσσεται ως πανδημία. «Θα κοιτάξουμε να δούμε αν θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε κάποια ωφέλιμα, για να αντιμετωπίσουμε το έντομο, καθώς φαίνεται πως με χημική αντιμετώπιση δεν γίνεται τίποτα. Θα συνεργαστούμε με όλους τους συλλόγους και θα μπορέσουμε με την βοήθεια της πολιτείας και της Περιφέρειας να κάνουμε κάτι, αλλιώς βλέπουμε την παραγωγή να χάνεται και θα χαθεί πιστεύω και η φετινή σοδειά, γιατί δεν υπάρχει αποτέλεσμα. Δεν βοηθούν τα σκευάσματα χημικών να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Ίσως ο ΕΛΓΑ θα έπρεπε να δει το πρόβλημα και να κινήσει τις διαδικασίες από μόνος του για να μπορέσουμε να αποζημιωθούμε» ανέφερε μεταξύ άλλων.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot