FOLLOW US: facebook twitter

Η αναδιάταξη της δομής των συνδεδεμένων ενισχύσεων και η Κορινθιακή σταφίδα

Ημερομηνία: 28-07-2016 | Συντάκτης:

mixalopoulos-nikos

*Του Νίκου Μιχαλόπουλου

……………….και τις λίγες φορές που κάναμε στάση για να ξεκουραστούμε ,μήτε που αλλάζαμε κουβέντα μονάχα σοβαροί και αμίλητοι φέγγοντας με ένα μικρό δαδί, μια μια μοιραζόμασταν τη σταφίδα.

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ

Διαβάζοντας τις προτάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων στα πλαίσια της κατάρτισης του εθνικού φακέλου για την αναδιάρθρωση της δομής των συνδεδεμένων ενισχύσεων που πρέπει να καταθέσει η χώρα μας μέχρι την 1/8/2016 και που θα ισχύσει από 1/1/2017, με λύπη μου διαπιστώνω ότι για μια ακόμα φορά δεν γίνεται λόγος για την Κορινθιακή Σταφίδα. Με δεδομένο ότι η επιτροπή θεωρεί  ότι τα 15 συνδεδεμένα προϊόντα είναι πολλά, γιατί το διοικητικό κόστος ελέγχων και πληρωμής είναι μεγάλο, καθώς και ότι πρέπει το ποσό που αφορά τις συνδεδεμένες (σήμερα είναι περίπου 8% του προϋπολογισμού της ΚΑΠ) αν υπάρχει η δυνατότητα να αυξηθεί τουλάχιστον κατά 2% για να είναι πιο αποτελεσματικές, δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για την ένταξη και της σταφίδας στις συνδεδεμένες.

Συνεπώς το μέλλον της σταφίδας δηλαδή η διατήρηση και η συνέχιση της καλλιέργειας εξαρτάται πλέον από τη πολιτική βούληση της κυβέρνησης και από το πόσο ένας βορειοελλαδίτης Υπουργός ο κ. Aποστόλου  θα καταλάβει και θα  πεισθεί για την αναγκαιότητα της προστασίας της καλλιέργειας.

 Θέλω να επισημάνω για μια ακόμα φορά ότι η Κορινθιακή Σταφίδα δεν είναι απλά άλλο ένα αγροτικό προϊόν σε κρίση . Είναι το μοναδικό σχεδόν μονοπωλιακό αγροτικό  προϊόν που αφέθηκε να υποστεί κρίση από έλλειψη οργανωμένης και ασυνεπούς αγροτικής πολιτικής.

Για την ιστορία θα πρέπει να αναφερθεί ότι το πρώτο σοβαρό λάθος έγινε το 2009, τότε δηλαδή που αποφασίστηκε η πλήρης αποδέσμευση από τη παραγωγή και το δεύτερο  και σοβαρότερο, κατά τη γνώμη μου, λάθος όταν πριν τη κατάθεση του εθνικού φακέλου για τη ΚΑΠ 2014-2020 την 1/8/2014, που φτιάχτηκε αρχικά  από τον καθηγητή Τσαυτάρη και  ξαναφτιάχτηκε  και κατατέθηκε από  τον Υπουργό  κ. Καρασμάνη , δεν πιέστηκαν από τους εμπλεκομένους με το προϊόν  φορείς και όχι μόνο, προκειμένου να εντάξουν τη σταφίδα στη συνδεδεμένη ενίσχυση.  Και μάλιστα ερωτηθείς ο τότε υπουργός ΥΠΑΑΤ κ Καρασμάνης γιατί δεν έχει εντάξει τη σταφίδα σε καμιά από τις τρεις Περιφέρειες δικαιωμάτων (αροτριαία-βοσκότοποι-δενδρώδεις), δήλωσε δυστυχώς «ότι θα αναζητήσουμε τρόπους εξεύρεσης πόρων για την υποβοήθηση των προϊόντων που υφίστανται σημαντικές απώλειες (πχ ελαιόλαδο, σταφίδα, καπνός) μέσα από ειδικά προγράμματα». Και μόνο η σκέψη  αυτή  είχε προβληματίσει  ότι κάτι δεν πάει καλά με τη σταφίδα.

Όμως η σημερινή κυβέρνηση και ιδιαίτερα ο υπουργός ο κ. Αποστόλου θα καταγραφεί ως ο μοιραίος Υπουργός στη συνείδηση των σταφιδοπαραγωγών αν δεν αντιληφθεί τη σπουδαιότητα αυτού του μοναδικού προϊόντος και δεν την εντάξει στη συνδεδεμένη. Τώρα δεν θα έχει άλλοθι ότι του φταίνε οι προηγούμενοι. Ή έχει τη πολιτική βούληση και την εντάσσει ή δίνει τη χαριστική βολή στο προϊόν.

stafidoparagogoi

ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΕΝΤΑΞΗ

Επειδή τώρα δεν είναι καιρός να συστηθούμε με το προϊόν όσον αφορά την σπουδαία διατροφική του αξία που φαντάζομαι ότι ο Υπουργός θα την ξέρει, υπάρχουν και άλλοι πολλοί λόγοι που συνηγορούν υπέρ της ένταξής της.

  • Γιατί η Κορινθιακή Σταφίδα είναι ένα προϊόν με καθοριστική συμβολή στην οικονομική πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας μας.
  •  Γιατί  μπορεί μεν να ισχυριστεί κάποιος ότι είναι ένα προϊόν που έχει κλείσει το βιολογικό του κύκλο, έχει όμως δυνατότητες και πλεονεκτήματα που μπορούν να της εξασφαλίσουν την επιβίωση και τη παρουσία της στις αγροτικές περιοχές των Περιφερειών Πελοποννήσου και Δυτικής  Ελλάδας.
  •  Γιατί μπορεί να έχει μειωθεί το γενικότερο ενδιαφέρον του προϊόντος για το σύνολο της οικονομίας, δεν παύει όμως να έχει ενδιαφέρον για τις περιοχές που καλλιεργείται.
  •  Γιατί η σταφίδα ως γεωργική απασχόληση παρουσιάζει και άλλα πλεονεκτήματα σε σχέση με τα νέα δεδομένα για την αγροτική οικονομία και τους στόχους της ΕΕ. Δηλαδή η εποχικότητα της εργασίας διευκολύνει τη προώθηση μοντέλου της πολυαπασχόλησης στη γεωργία που είναι ζητούμενο για την αναζωογόνηση της υπαίθρου, τη διατήρηση του αγροτικού πληθυσμού στις σταφιδικές περιοχές και στη συνοχή του ημιορεινού και ορεινού όγκου των περιφερειών.
  •  Γιατί η σταφίδα μπορεί να προβάλλει άνετα τη συμβολή της στη διαφύλαξη της ποιότητας του φυσικού περιβάλλοντος (δεδομένου ότι η ΕΕ θέτει ως προϋπόθεση για τη χορήγηση των ενισχύσεων τη τήρηση των περιβαλλοντικών όρων) και γιατί όχι να διεκδικήσει ειδική στήριξη λόγω της περιβαλλοντικής της συμβολής εκεί που καλλιεργείται (εδάφη άγονα-επικλινή-άνυδρα) ενάντια στην ερημοποίηση των εδαφών και τη διατήρηση της χλωρίδας και της πανίδας. Ταυτόχρονα στις περιοχές αυτές η σταφίδα αποτελεί μνημείο ανθρωπογενούς παρέμβασης στο φυσικό περιβάλλον αφού ολόκληρες πλαγιές,  περιοχές δύσβατες και απότομες είναι καλυμμένες με σταφίδα.
  •  Γιατί τέλος κ. Υπουργέ σεβόμενοι την ιστορία της και τη προσφορά της αξίζει να γίνει μια προσπάθεια για τη διάσωσή της και για την υποβοήθηση της αγροτικής οικονομίας στις περιοχές που καλλιεργείται. Πιστεύουμε ότι έχει  πολλά ακόμα να προσφέρει και της το οφείλουμε.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ

Πρέπει έστω και τώρα όλοι οι εμπλεκόμενοι με το προϊόν και τη καλλιέργεια εκπρόσωποι σταφιδοπαραγωγών, Φορείς, Αυτοδιοικητικοί παράγοντες, Κοινοβουλευτικοί Εκπρόσωποι και κυρίως οι Κυβερνητικοί Βουλευτές των περιοχών καλλιέργειας της σταφίδας και όχι μόνο να προκαλέσουν Σταφιδικό Ζήτημα. Να κάνουν μια ομαδική και καλά οργανωμένη παρουσία στο ΥΠΑΑΤ,  προκειμένου να πείσουν τον Υπουργό για την αναγκαιότητα ένταξης της σταφίδας στη συνδεδεμένη ενίσχυση ώστε να δοθεί κίνητρο στους σταφιδοπαραγωγούς να διατηρήσουν και να συνεχίσουν τη καλλιέργεια.

                Αν εξασφαλιστεί η ένταξη,  μετά  θα βρεθούν τα μέτρα, οι πολιτικές προβολής και προώθησης του προϊόντος,   η παραγωγή και η οργάνωση της εμπορίας, η σωστή οργάνωση και λειτουργία των ομάδων παραγωγών, καθώς και άλλων παραμέτρων που θα βοηθήσουν την Κορινθιακή Σταφίδα να ξεπεράσει τον ανταγωνισμό των φθηνών υποκατάστατων και να σταθεί με αξιοπρέπεια στις αγορές και κυρίως στις ξένες .

*ΝΙΚΟΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΓΕΩΠΟΝΟΣ


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος