Το διαδίκτυο και πάλι θέμα στις Πανελλαδικές
Ασφάλεια στο διαδίκτυο και επικοινωνία μέσω νέων τεχνολογιών τα θέματα για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ νέου και παλιού συστήματος
Η ασφάλεια των παιδιών στο διαδίκτυο ήταν το θέμα της Νεοελληνικής Γλώσσας, με το οποίο έκαναν πρεμιέρα χθες, οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ που εξετάζονται με το νέο σύστημα ενώ η χρήση των νέων τεχνολογιών στην επικοινωνία, για τους υποψηφίους ΕΠΑΛ (ομάδα Α’) που δίνουν με το παλιό σύστημα.
Οι υποψήφιοι με το νέο σύστημα εξετάστηκαν σε ένα απόσπασμα ομιλίας του Γενικού Διευθυντή της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της Unicef, Ηλία Λυμπέρη από το 2013 σχετικά με την ασφαλή χρήση του Διαδικτύου από τα παιδιά. Οι υποψήφιοι με το παλιό σύστημα εξετάστηκαν σε κείμενο που ήταν διασκευή άρθρου της Αμάντα Μιχαλοπούλου και τα ζητούμενα της έκθεσης σχετίζονταν με τους λόγους που οι νέοι επιλέγουν τη χρήση νέων τεχνολογιών για την επικοινωνία τους και τους κινδύνους που εγκυμονεί η αλόγιστη χρήση τους.
Τα θέματα χαρακτηρίστηκαν βατά και αναμενόμενα.
Σήμερα, οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων, θα εξεταστούν στα Αρχαία Ελληνικά (ομάδας προσανατολισμού ανθρωπιστικών σπουδών και θεωρητικής κατεύθυνσης) και στα Μαθηματικά (ομάδων προσανατολισμού θετικών σπουδών και σπουδών οικονομίας και πληροφορικής, αλλά και θετικής και τεχνολογικής κατεύθυνσης).
Τι είπαν οι μαθητές:
Διονύσης Σκέγια
«Αν και δεν ήμουν κατάλληλα προετοιμασμένος, τα θέματα μου φάνηκαν εύκολα και το μόνο που με δυσκόλεψε ήταν οι ασκήσεις με τα αντώνυμα. Αρχικά σκεφτόμουν να μην δώσω εξετάσεις και τελικά συμμετείχα για την εμπειρία. Όσο για το κείμενο της περίληψης, με βοήθησε πολύ για να πάρω ιδέες και είμαι ευχαριστημένος από την απόδοση μου».
Αντρέας Λουμάνης
«Θεωρώ ότι τα θέματα ήταν σχετικά εύκολα και όχι τόσο πιεστικά όπως τα περιμέναμε ενώ και οι ασκήσεις ήταν εξίσου εύκολες. Αυτό που δυσκόλεψε ήταν η άσκηση με τα αντώνυμα. Το κείμενο της περίληψης ήταν πολύ κοντά στο θέμα που ζητούσε η έκθεση και πιστεύω πως έκανα μια καλή αρχή».
Νίκος Τάγαρης
«Ήμουν προετοιμασμένος και τα θέματα θεωρώ πως ήταν αρκετά εύκολα και δε δυσκολεύτηκα. Η έκθεση αν και εύκολο ήθελε περισσότερο ανάλυση ωστόσο το κείμενο της περίληψης με βοήθησε αρκετά. Ελπίζω να πάω το ίδιο καλά και στη συνέχεια».
Γιώργος Δεπούντης
«Τα θέματα ήταν σχετικά εύκολα, και πιστεύω ότι τα πήγα καλά. Ήμουν προετοιμασμένος πήγα σε κάποιο φροντιστήριο και θεωρώ πως σε ένα βαθμό με βοήθησε πολύ. Το θέμα της έκθεσης δεν το περίμενα αλλά με βοήθησε και το κείμενο της περίληψης. Είμαι αισιόδοξος και για σήμερα αλλά και για τα υπόλοιπα μαθήματα».
Φροντιστήριο «ΑΛΜΑ»
Κατανοητά και εύληπτα
«Η εναρκτήρια ημέρα των Πανελλαδικών Εξετάσεων των Επαγγελματικών Λυκείων δεν επεφύλασσε κάποια αρνητική έκπληξη για τους υποψηφίους του παλαιού και του νέου συστήματος που διαγωνίστηκαν στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και κλήθηκαν να απαντήσουν σε διαφορετικά θέματα» σχολίασε η Φιλόλογος του Φροντιστηρίου ΑΛΜΑ Όλγα Παναγιωτοπούλου. «Τα κείμενα που δόθηκαν ήταν αρκετά κατανοητά κι εύληπτα με αποτέλεσμα ένας μέσος μαθητής να μπορούσε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις τους για πύκνωση. Στις παρατηρήσεις του Β΄ μέρους για πρώτη φορά φέτος στο ΕΠΑΛ αντικαταστάθηκε ο σχολιασμός κειμενικής φράσης από ερωτήσεις σωστού- λάθος, γεγονός που διευκόλυνε αρκετά τους μαθητές. Οι υπόλοιπες ασκήσεις ήταν αναμενόμενες και απαιτούσαν προσοχή και άρτια γνώση της θεωρίας. Στο θέμα της έκθεσης του παλαιού συστήματος οι υποψήφιοι σε ένα άρθρο έπρεπε να παρουσιάσουν τους λόγους που οι νέοι επιλέγουν τη χρήση νέων τεχνολογιών για την επικοινωνία τους και να επισημάνουν τους τυχόν κινδύνους που εγκυμονεί η αλόγιστη χρήση τους. Ανάλογο ήταν και το θέμα της έκθεσης του νέου συστήματος, αφού σε μια ομιλία οι μαθητές καλούνταν να αναλύσουν τους κινδύνους που απειλούν την ασφάλεια των παιδιών στο διαδίκτυο και να προτείνουν τρόπους προστασίας από αυτούς. Τα ζητούμενα όλων των υποψηφίων ήταν σαφή, κατανοητά και μπορούσαν να αναπτυχθούν επαρκώς, χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία».