FOLLOW US: facebook twitter

Διαχειριστικές μελέτες για τα δάση Δίβρης και Φολόης

Ημερομηνία: 10-01-2024 | Συντάκτης:

Η πρόταση του δασαρχείου Πύργου προς το υπουργείο Περιβάλλοντος

 

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

 

Την ένταξη του δάσους της Φολόης κα του δάσους της Δίβρης στο πρόγραμμα εκπόνησης Διαχειριστικών Μελετών του Υπουργείου Περιβάλλοντος πρότεινε το δασαρχείο Πύργου, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης.

Όπως ανέφερε στην «Πρωινή» ο δασάρχης Πύργου, Παναγιώτης Λάττας, το προσεχές χρονικό διάστημα θα ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή των επικαιροποιημένων προδιαγραφών εκπόνησης δασοπονικών μελετών διαχείρισης δασών και δασικών συστημάτων, η οποία θα καθορίσει το πλαίσιο δράσεων στον δημόσιο δασικό πλούτο για την επόμενη δεκαετία.

«Το σχέδιο του υπουργείου για τα δάση περιλαμβάνει την εκπόνηση διαχειριστικών μελετών. Στο πλαίσιο αυτό, ως δασαρχείο Πύργου προτείναμε για τον τομέα ευθύνης μας την ένταξη δύο δημοσίων δασικών συμπλεγμάτων, του δάσους Κάπελης-Φολόης-Πηνείας, έκτασης 186.253 στεμμάτων, το οποίο χαρακτηρίζεται κυρίως από δρυ, χαλέπιο πεύκη και αείφυλλα πλατύφυλλα, καθώς και του δάσους Λαμπείας-Αστρά-Κρυόβρυσης, έκτασης 116.108 στρεμμάτων, με κεφαλληνιακή ελάτη», ανέφερε και στη συνέχεια εξήγησε τη σημασία και τη χρησιμότητα των διαχειριστικών μελετών.

«Οι διαχειριστικές μελέτες εκπονούνται κάθε δέκα χρόνια με στόχο να καθορίζουν όλες τις δράσεις που πραγματοποιούνται σε ένα δημόσιο δάσος, όπως π.χ. η διάνοιξη δρόμων, η πυροπροστασία, η δασική αναψυχή ή ο δασικός τουρισμός κλπ. Περιγράφονται δηλαδή όλες οι επιτρεπόμενες δράσεις που χρειάζεται να γίνουν στα επόμενα δέκα χρόνια. Απώτερος στόχος είναι η ανανέωση και η αειφορική διαχείριση του δάσους για να προσφέρει τα οφέλη του στους πολίτες», τόνισε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος