Δεύτερη «δύναμη» το Airbnb στην Ηλεία
-Προσφέρει τριπλάσιες κλίνες από τα ενοικιαζόμενα και τα μισά από τα ξενοδοχεία
-Αθέμιτος ο ανταγωνισμός με την ισχύουσα φορολόγηση, δηλώνουν στην Πρωινή
οι εκπρόσωποι των ξενοδόχων σε Πύργο και Ολυμπία
Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου
Ραγδαία είναι η ανάπτυξη των κατοικιών βραχυχρόνιας μίσθωσης –γνωστών και ως Airbnb- και στην Ηλείας, αφού πλέον η προσφορά έχει φτάσει στο 50% της δυναμικότητας των ξενοδοχείων σε κλίνες και σε δωμάτια και έχει υπερκαλύψει τα ενοικιαζόμενα δωμάτια!
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το Ινστιτούτο Ερευνών του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (INSETE), τον Ιούλιο του 2023 προσφέρονταν στην Ηλεία για βραχυχρόνια ενοικίαση 1.897 δωμάτια με 4.577 κλίνες από συνολικά 977 μονάδες Airbnb.
Αντίστοιχα, τα ξενοδοχεία στην Ηλεία, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, είναι συνολικά 86 και διαθέτουν 4.006 δωμάτια με 8.060 κλίνες, ενώ οι 97 μονάδες ενοικιαζομένων καταλυμάτων στην Ηλεία παρέχουν 555 δωμάτια και 1.288 κλίνες!
Όσον αφορά την ποσοστιαία κατανομή στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η Ηλεία έχει μερίδιο 28% στα Airbnb, ενώ η Αχαΐα έχει τη μερίδα του λέοντος με 45% των κλινών της Περιφέρειας.
Η Ηλεία διατηρεί υψηλό ποσοστό στις ξενοδοχειακές μονάδες, αφού συγκεντρώνει το 41% των δωματίων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Για ανισότητα στη φορολόγηση μιλούν οι ξενοδόχοι
Όπως τόνισε στην «Πρωινή» ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Αρχαίας Ολυμπίας, Βασίλης Τυλιγάδας, με εξαίρεση την πρόβλεψη για υποχρεωτική έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας σε όσους έχουν από τρία ακίνητα για Airbnb, δεν αλλάζει κάτι που να περιορίζει τον αθέμιτο ανταγωνισμό με τα ξενοδοχεία και τις κοινωνικές επιπτώσεις του Airbnb.
«Αυτό που έχει σημασία, είναι να γίνει μια συνολική ρύθμιση που θα διευθετεί όλα τα ζητήματα που επηρεάζονται από το Airbnb. Στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη, ο δήμος έχει την ευθύνη και τη διαχείριση και αποφασίζει για το ποσοστό ακινήτων που πρέπει να διατίθενται για βραχυχρόνια μίσθωση. Εδώ ακόμα το τοπίο είναι ανεξέλεγκτο. Πάνε τα παιδιά μας για σπουδές και δεν βρίσκουν να νοικιάσουν. Έχουν πάει τα ενοίκια στα ύψη», τόνισε.
Παράλληλα, ο κ. Τυλιγάδας εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι παραμένει η άνιση φορολογική μεταχείριση, καθώς οι ξενοδόχοι πληρώνουν πολύ περισσότερα στο κράτος.
«Υπάρχει ανισότητα στους φόρους. Έβαλαν μεν 1,5 ευρώ πράσινο φόρο στο Airbnb, αλλά σε εμάς τον ίδιο φόρο τον πήγαν στα 7 ευρώ από 4, χωρίς διαβαθμίσεις. Αφενός η διαφορά είναι μεγάλη και αφετέρου δεν είναι όλα τα ξενοδοχεία στην ίδια οικονομική κλίμακα. Δεν κάνουμε τον ίδιο τζίρο εμείς π.χ. με τη Μύκονο. Επιπλέον, εμείς πληρώνουμε έξτρα δικαιώματα (μουσική, τηλεοπτικά, κλπ) που για το Airbnb ούτε καν υπάρχει τέτοιος έλεγχος. Στην ουσία δεν αλλάζει κάτι για εμάς. Απλά το κράτος θέλει να μαζέψει έσοδα, αλλά η κατανομή της επιβάρυνσης δεν είναι δίκαιη. Στην περιοχή της Ολυμπίας υπάρχουν τουλάχιστον 100 Airbnb, πώς να τους ανταγωνιστούμε;», αναρωτήθηκε.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων & Λοιπών Καταλυμάτων Δήμου Πύργου, Μάκης Ζαχαρόπουλος δήλωσε στην «Πρωινή» ότι η προσφορά του Airbnb στην πόλη είναι πολύ μεγάλη και δημιουργεί συνθήκες άνισου και αθέμιτου ανταγωνισμού απέναντι στους ξενοδόχους.
«Υπάρχει μεγάλη διαφορά ως προς την αντιμετώπισή μας από το κράτος σε σχέση με τα Airbnb. Επί της ουσίας δεν έχει αλλάξει κάτι σημαντικά, διότι εμείς επιβαρυνόμαστε δυσανάλογα στη φορολόγηση κα πρέπει να πληρούμε συγκεκριμένες προδιαγραφές ασφάλειας και νομιμότητας για να λειτουργούμε. Δεν ξέρω αν για τα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης ισχύουν τα ίδια, διότι όποιος έχει ένα σπίτι, το διαθέτει όποτε θέλει και σε όποιον θέλει, χωρίς περιορισμούς. Πλέον μέσα στον αστικό ιστό του Πύργου αλλά και στην παραλιακή ζώνη, διατίθενται πάρα πολλά σπίτια, ειδικά τους θερινούς μήνες, και δεν είμαι σίγουρος ότι είναι όλα γραμμένα στο μητρώο Airbnb, αλλά η ουσία είναι η διαφορετική φορολογική αντιμετώπιση από το κράτος», εξήγησε.