ΔΕΘ: Τι αναμένεται να εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στην αποψινή του ομιλία
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”143032″ img_size=”full”][vc_column_text]
Με σαφές και κοινωνικό πρόσημο και με το σύνθημα «Η Ελλάδα αλλάζει», αναμένεται απόψε η καθιερωμένη ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο πλαίσιο της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης η οποία εγκαινιάζεται σήμερα.
Ο πρωθυπουργός έφτασε στους χώρους της ΔΕΘ λίγα λεπτά μετά τις 10 το πρωί του Σαββάτου, παρακολούθησε τον αγιασμό της τελετής εγκαινίων και ξεναγήθηκε στα περίπτερα της έκθεσης. Νωρίτερα συμμετείχε στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΘ Helexpo και συναντήθηκε με το προεδρείο της και στη γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων.
Το ενδιαφέρον στρέφεται στην ομιλία του πρωθυπουργού στις 20:00 το βράδυ καθώς αναμένεται να παρουσιάσει νέα μέτρα για όλη την κοινωνία, όπως είχε προϊδεάσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.
Όπως ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανέφερε κατά το χαιρετισμό του στη γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, πρόκειται για μία σειρά παρεμβάσεων και ένα συνολικό πλαίσιο για το πώς η ελληνική κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τις μεταρρυθμίσεις και τον νέο κύκλο ανάπτυξης που ανοίγεται μπροστά.
«Μάχη» για την οικονομία
Είναι σαφές πως τα προτάγματα της φετινής ομιλίας είναι η οικονομία, η ανάπτυξη και οι μεταρρυθμίσεις. Μάλιστα η οικονομία εξελίσσεται σε βασικό πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση.
Ο πρωθυπουργός έρχεται με «ατού» τους θετικούς οικονομικούς δείκτες – όπως αποτυπώθηκαν και στα στοιχεία του δεύτερου τριμήνου για το ΑΕΠ- και αναμένεται να κάνει λόγο για «μέρισμα ανάπτυξης». Ουσιαστικά θα εκπέμψει μήνυμα αισιοδοξίας για την επόμενη ημέρα, κάνοντας αναφορά στην αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ.
Την ίδια αισιοδοξία έχει εκφράσει ο κυβερνητικος εκπρόσωπος λέγοντας πως τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας «όχι μόνο δεν θα είναι προσωρινά αλλά θα είναι ακόμη καλύτερα». Όπως ανέφερε κατά την τελευταία ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αυτό που είναι σημαντικό είναι να γίνει κατανοητό τι βρίσκεται πίσω από αυτά τα καλά στοιχεία, «πίσω από αυτή την αλματώδη αύξηση του ΑΕΠ». «Πίσω από αυτά τα νούμερα κρύβονται 40.000 επιχειρήσεις περισσότερες από το 2019», είπε εξηγώντας ότι η ανησυχία ότι η πανδημία θα οδηγούσε σε λουκέτα διαψεύδεται. Συνεχίζοντας ανέφερε ότι έχουμε 70.000 περισσότερες θέσεις εργασίας από το 2019.
Βασικό θέμα στην αυριανή ομιλία του Κ. Μητσοτάκη θα είναι οι φοροελαφρύνσεις, με συγκεκριμένα μέτρα να εξαγγέλλονται για τη διετία 2022- 2023 (για την εισφορά αλληλεγγύης, τον ΕΝΦΙΑ κ.α.). Ειδική αναφορά θα γίνει στις ασφαλιστικές εισφορές με τη μείωση των τριών ποσοστιαίων μονάδων να διατηρείται και το 2022, ενώ έρχεται ένα επιπλέον «ψαλίδι» της τάξης της 1.1 ποσοστιαίας μονάδας. Επομένως σωρευτικά από το 2020 έως το 2023 οι ασφαλιστικές εισφορές θα έχουν μειωθεί κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες (καθώς είχε υπάρξει και μια μείωση 0.9 ποσοστιαίων μονάδων το 2020), με αποτέλεσμα να κερδίζουν επιχειρήσεις και εργαζόμενοι.
Ξεχωριστό κομμάτι στην ομιλία του πρωθυπουργού θα είναι επικεντρωμένο στα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, με έμφαση στην απορρόφηση των «κραδασμών» κυρίως στο χώρο της ενέργειας και σε είδη πρώτης ανάγκης. Στην κυβέρνηση εκτιμούν πως το παγκόσμιο «ράλι» αυξήσεων θα είναι βραχυπρόθεσμο, ωστόσο αναγνωρίζουν πως πρέπει να ληφθούν μέτρα καθώς είναι κάτι που αγγίζει τη ραχοκοκκαλιά της ελληνικής κοινωνίας. Τα μέτρα που θα ληφθούν θα είναι εστιασμένα στα πλέον ευάλωτα νοικοκυριά, ωστόσο στόχος είναι να υπάρξει στήριξη και στα μεσαία εισοδήματα. Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί και στην εντατικοποίηση των ελέγχων, ώστε να αντιμετωπιστούν εγκαίρως τυχόν φαινόμενα αισχροκέρδειας.
Το βάρος στους νέους
Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες το κέντρο βάρους της πρωθυπουργικής ομιλίας είναι εστιασμένο στους νέους, κάτι, που σύμφωνα με πληροφορίες θα αποτυπωθεί και στο σκηνικό, που θα στηθεί στο Βελλίδειο, μιας και στις πρώτες δύο γραμμές καθισμάτων θα βρίσκονται νέοι και όχι ως είθισται, υπουργοί και λοιπά κυβερνητικά στελέχη.
«Μπορεί να υπάρχουν ακόμα ανησυχίες, μπορώ να σας πω όμως με απόλυτη βεβαιότητα, ότι βρισκόμαστε στην αρχή ενός μεγάλου, ενός σημαντικού αναπτυξιακού κύκλου για τη χώρα μας. Και η μεγάλη πρόκληση για την κυβέρνηση είναι αυτή η ανάπτυξη να είναι μία ανάπτυξη για όλους και το μέρισμα της ανάπτυξης να αφορά όλους πρωτίστως τη νέα γενιά», είπε ο κ. Μητσοτάκης στη γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων δίνοντας τον τόνο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ, στην αποψινή ομιλια θα περιληφθούν ειδικά μέτρα ενίσχυσης των νέων, ώστε να διευρυνθούν οι ευκαιρίες για απασχόληση, αλλά και να ενισχυθεί η πρόσβαση τους στην γνώση και τη νέα ψηφιακή πραγματικότητα. Επιπλέον, ανάμεσα στα οικονομικά μέτρα για τους φόρους και την εργασία θα υπάρχει και ειδικό πακέτο μέτρων για τη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, καθώς και μέτρα για τις ανατιμήσεις, που αναμένονται μέσω παρεμβάσεων σε ΦΠΑ και λογαριασμούς, που επιβαρύνουν τα νοικοκυριά.
Ανάπτυξη μέσω μεταρρυθμίσεων
Ο πρωθυπουργός αναμένεται επίσης να δώσει έμφαση στις μεταρρυθμίσεις, που ούτως ή άλλως αποτελούν μία από τις βασικές στοχεύσεις της κυβερνητικής του πρακτικής και ειδικότερα τη μετάβαση σε μία πράσινη οικονομία, που θα διαπερνά όλους τους κλάδους και όχι μόνο κάποιες μεμονωμένες περιοχές. Το επιβεβαίωσε άλλωστε κατά τη γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων σημειώνοντας ότι η ανάπτυξη που έχουμε μπροστά μας «πρέπει να είναι μία ανάπτυξη με περισσότερες επενδύσεις, περισσότερη εξωστρέφεια με έμφαση στην πρόκληση της κλιματικής αλλαγής και του ψηφιακού μετασχηματισμού».
Ο πρωθυπουργός, τέλος, αναμένεται να ανακοινώσει την δρομολόγηση νέων έργων για την Βόρειο Ελλάδα. Για την Θεσσαλονίκη συγκεκριμένα, αναμένεται να αναφερθεί σε 5 έργα στους τομείς της Υγείας, των αστικών αναπλάσεων, του αθλητισμού καθώς και της επιχειρηματικότητας.
πηγή: naftemporiki.gr [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]