FOLLOW US: facebook twitter

Δεν ξέρει, δεν είδε, δεν άκουσε…

Ημερομηνία: 09-08-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Νέα, Υγεία

Έμεινε στις… «καλές προθέσεις» η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ασημίνα Γκάγκα που επισκέφθηκε χθες τα Νοσοκομεία Πύργου και Αμαλιάδας

Ρεπορτάζ: Κική Κολοβέρουkkoloverou@yahoo.gr


Χωρίς πλήρη ενημέρωση για τα σοβαρά ζητήματα που έχουν προκύψει στα Νοσοκομεία της Ηλείας και επαναλαμβάνοντας όσα είχε δηλώσει στην προ 7μηνου επίσκεψη της στο Νομό, περί στήριξης του κεντρικού Νοσοκομείου, εμφανίστηκε η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ασημίνα Γκάγκα χθες, σε μια επίσκεψη που περισσότερο θύμισε κομματική εκδήλωση παρά ουσιώδη συνάντηση καταγραφής και επίλυσης προβλημάτων.

Ούτε και αυτή τη φορά, δεν απέφυγε εξαγγελίες και υποσχέσεις, όπως η πραγματοποίηση χημειοθεραπειών αλλά και μικρών Χειρουργείων στη ΝΜ Αμαλιάδας  και μάλιστα όταν ρωτήθηκε πως μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο χωρίς το αναγκαίο ιατρικό προσωπικό για την ασφαλή λειτουργία της μονάδας, μας συνέστησε… υπομονή για λίγο και θα…δούμε!

Γενικότερα, ανακοίνωσε πως ο σχεδιασμός του Υπουργείου Υγείας είναι η λειτουργία πολύ καλών Επειγόντων παντού, σε όλες τις δομές της χώρας, από ειδικευμένους γιατρούς «για να σώζονται ζωές» όπως χαρακτηριστικά είπε και επίσης η αντιμετώπιση των χρόνιων παθήσεων ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι ασθενείς. Παράλληλα έκανε λόγο για… συνεργατικότητα των γιατρών, τονίζοντας πως βάσει του σχεδιασμού του Υπουργείου Υγείας είναι προτιμότερο να… μετακινείται ο ειδικός γιατρός μια φορά στις 20 μέρες σε Πύργο ή Αμαλιάδα, παρά ο ασθενής να ταλαιπωρείται εκτός Ηλείας.

Και στη ΝΜ Πύργου μίλησε για τα σχέδια στη… ΝΜ Αμαλιάδας

Η επίσκεψη της κ. Γκάγκα ξεκίνησε από το Νοσοκομείο Πύργου όπου την υποδέχτηκε ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης και η Διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας Αναστασία Βασιλείου παρουσία των Βουλευτών Διονυσίας Αυγερινοπούλου και Ανδρέα Νικολακόπουλου, του Δημάρχου Πύργου Τάκη Αντωνακόπουλου αλλά και πολλών κομματικών στελεχών της ΝΔ στην Ηλεία. Στις συναντήσεις που ακολουθήσαν με Διευθυντές ιατρικών τμημάτων και το Σύλλογο Εργαζομένων, ενημερώθηκε για τις σοβαρές ελλείψεις προσωπικού αλλά και τα επιμέρους προβλήματα που αντιμετωπίζουν παραλαμβάνοντας και σχετικά υπομνήματα με τις διεκδικήσεις τους και στη συνέχεια μιλώντας στους δημοσιογράφους, επισήμανε ότι αυτό που τους ενδιαφέρει είναι η στήριξη του Νοσοκομείου Πύργου που έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες. «Μας ενδιαφέρει να στηρίξουμε και τα Επείγοντα και την καθημερινή λειτουργία του Νοσοκομείου και τα χρόνια νοσήματα και αυτό κουβεντιάζουμε. Έχουμε προκηρύξει ήδη και ανοίγει η πλατφόρμα 12 Αυγούστου για τις θέσεις τις μόνιμες των γιατρών, έχουμε ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία για τους νοσηλευτές και θα ανοίξει πλατφόρμα μέχρι το τέλος του μήνα και τα προσωρινά αποτελέσματα θα τα έχουμε το Δεκέμβριο άρα σε αυτό το θέμα προχωράμε. Θα είμαστε σε στενή επαφή οτιδήποτε χρειαστεί. Αυτή τη στιγμή που έχουμε κάποιες ελλείψεις, χρειάζεται να κάνουμε μετακινήσεις προσωπικού που τις κάνει ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ, γενικά όμως είμαστε σε μια πολύ στενή επαφή με όλους. Θέλουμε πραγματικά το Νοσοκομείο αυτό να δουλέψει γιατί το χρειάζεται η περιοχή και ο Νομός και είναι ένα στολίδι και έχει και προσωπικό που το αγαπά και προσπαθεί πάρα πολύ. Δηλαδή έχει μια κλινική παθολογική που είναι νευραλγική που χρειάζεται προσωπικό, έχει ένα Νεφρολογικό τμήμα που δουλεύει πάρα πολύ καλά, όλα τα τμήματα δουλεύουν πολύ καλά. Προκηρύσσουμε θέσεις και θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας και εμάς στο Υπουργείο για να έχουμε υποψήφιους για αυτές τις θέσεις και να στελεχωθεί σύντομα».

Στην ερώτηση της «Πρωινής» αν είναι ενήμερη για τη μετακίνηση 17 εργαζομένων στη ΝΜ Αμαλιάδας την στιγμή που η ίδια είχε πει ξεκάθαρα ότι προτεραιότητα είναι το κεντρικό Νοσοκομείο Πύργου απέφυγε να απαντήσει τονίζοντας πως «θα το δει» επαναλαμβάνοντας πως «εξακολουθεί η πρόθεση μας να είναι η στελέχωση πρώτα του Νοσοκομείου Πύργου».  Η κ. Γκάγκα, φαίνεται πως εκνευρίστηκε, όταν αναφερόμενη στην επαναλειτουργία της ΝΜ Αμαλιάδας και την επανέναρξη των χειρουργείων, εκφράσαμε την απορία μας για το πόσο ασφαλές είναι κάτι τέτοιο με έναν μόνο Χειρουργό. «Θα μου επιτρέψετε να δω εγώ. Γιατί με ρωτάτε πράγματα τα οποία μπορούμε στο Υπουργείο και τα σχεδιάζουμε. Αφήστε το λίγο και θα το δείτε…Όλος ο σχεδιασμός είναι να μην  μετακινούνται οι ασθενείς στον Πύργο αλλά να χειρουργούνται στην Αμαλιάδα και να νοσηλεύονται κοντά στο σπίτι τους για 3-4 μέρες» είπε.

Ερωτηθείς για την υπόσχεση που είχε δώσει περί οικονομικών κινήτρων στους γιατρούς που θα προσληφθούν, απάντησε πως «το βλέπουμε» αναγνωρίζοντας πως οφείλουν στους γιατρούς καλύτερους μισθούς τονίζοντάς εντέχνως ότι τα δημοσιονομικά της χώρας λόγω της ενεργειακής κρίσης και των παροχών προς τους πολίτες, δε το επιτρέπουν ενώ αναφορικά με το τι θα γίνει με τους συμβασιούχους επανέλαβε ξανά πως «θα το δούμε, συζητάμε παρατάσεις».

«Δεν πέρασε την αξιολόγηση για αυτό παύτηκε»

Μιλώντας για την παύση του Διοικητή του Γ.Ν. Ηλείας Χρήστου Χριστόπουλου ανέφερε: «Γίνεται μια αξιολόγηση στους διοικητές η οποία για τον κ. Χριστόπουλο δεν ήταν καλή και μαζί με άλλους διοικητές επίσης προχωράμε… θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικό και νευραλγικό κομμάτι για τα Νοσοκομεία μια διοίκηση που έχει καλή αξιολόγηση. Αυτός ήταν ο λόγος αλλαγής. Υπάρχει ομάδα τριών ατόμων που ελέγχει διοικητικές ικανότητες, την ασφάλεια του προσωπικού, τη λειτουργία του νοσοκομείου, γίνεται μια βαθμολόγηση από διαφορά μέρη και υπάρχει μια 5μελης επιτροπή που εξετάζει. Αυτή είναι η διαδικασία».

Επείγοντα παντού

Η κ. Γκάγκα επανήλθε ξανά στη ΝΜ Αμαλιάδας τονίζοντας ότι μια μέρα την εβδομάδα θα γίνονται χημειοθεραπείες και θεραπείες σε χρόνιους ασθενείς ώστε να σταματήσουν οι μετακινήσεις και η ταλαιπωρία τους εκτός Νομού επισημαίνοντας πως έχουν συνεννοηθεί με τα ογκολογικά τμήματα των δυο Νοσοκομείων της Πάτρας ώστε να έρχεται κάποιος- ο οποίος πρώτα θα εκπαιδευτεί- στη ΝΜ Αμαλιάδας. «Όλος ο σχεδιασμός στο Υπουργείο είναι επείγοντα παντού από ειδικευμένους γιατρούς. Δηλαδή είτε είναι θύμα τροχαίου, είτε εγκεφαλικό, είτε έμφραγμα σε οποιαδήποτε δομή της χωράς πάω να αντιμετωπίζομαι. Να πάρω τις πρώτες βοήθειες όχι να νοσηλευτώ.  Γιατί η νοσηλεία χρειάζεται μια εμπειρία, χρειάζεται περιστατικά. Αρά σε ένα μέρος που βλέπει 50 ασθενείς το μηνά δε μπορώ να έχω την εμπειρία αύτη. Άρα μας ενδιαφέρει να έχουμε πολύ καλά Επείγοντα παντού για να σώζονται ζωές και μας ενδιαφέρει επίσης χρονιές θεραπείες να μην ταλαιπωρεί τους ασθενείς  και να υπάρχουν μετακινήσεις γιατρών και προσωπικού γενικά. Παράλληλα γίνεται ένας ανασχεδιασμός του χάρτη υγείας που προχωράει και θα σας αφήσει όλους ικανοποιημένους».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος