FOLLOW US: facebook twitter

«Δεν θα αδικηθεί η Ηλεία  στην άρδευση»

Ημερομηνία: 23-11-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Αυτοδιοίκηση, Νέα

Ο Πρωθυπουργός από την Πάτρα για το νερό του φράγματος Πηνειού

  • Με εντολή Μητσοτάκη θα επικαιροποιηθεί η μελέτη σύνδεσης του φράγματος Πηνειού με τη Δυτική Αχαϊα

–  Στο επίκεντρο της περιοδείας η ταχεία πρόοδος της κατασκευής της Πατρών-Πύργου με επίσκεψη στο εργοτάξιο της Κ.Αχαΐας

– Ειδική αναφορά από τον πρόεδρο της Ολυμπίας Οδού, Παν. Παπανικόλα, στη μελέτη σύνδεσης με την Αρχαία Ολυμπία

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


«Με απόφασή μου ανατίθεται στο ΥΠΑΑΤ η επικαιροποίηση της μελέτης για την άρδευση του Κάμπου της Δυτικής Αχαΐας από το φράγμα του Πηνειού. Αυτό όμως δεν θα γίνει εις βάρος της Ηλείας. Αλλά αν επιβεβαιωθούν τα στοιχεία και έχουμε βάσιμες υποψίες ότι χάνουμε νερό στη θάλασσα, τότε το υπουργείο θα χρηματοδοτήσει την κατασκευή ενός νόυ αγωγού που θα προσφέρει δίκαιη και περιβαλλοντικά αποδεκτή λύση»

Mε αυτά τα λόγια έθεσε στη χθεσινή του κεντρική ομιλία στην Πάτρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το πλαίσιο στο οποίο θα συνδεθεί ο κάμπος της δυτικής Αχαϊας με το φράγμα του Πηνειού. Η δήλωση αυτή έρχεται να προστεθεί στην αποκάλυψη της  “Πρωινής” ότι ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ενώπιον των τοπικών παραγόντων της δυτικής Αχαϊας πως η άρδευση των γεωργικών τους εκτάσεων δεν θα γίνει εις βάρος των Ηλείων αγροτών.

 Στο αίτημα του δημάρχου Δυτικής Αχαΐας, Σπύρου Μυλωνά, ο πρωθυπουργός όντως απάντησε ότι «το αίτημα είναι δίκαιο και θα βρούμε τον τρόπο για να το ικανοποιήσουμε», όμως σύμφωνα με ασφαλή πληροφορία που μεταφέρθηκε στην «Πρωινή» από αυτόπτη μάρτυρα της συζήτησης του πρωθυπουργού με τοπικούς παράγοντες και πολίτες στην Κάτω Αχαΐα, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «ούτε εσείς ούτε οι Ηλείοι θα αδικηθούν. Θα υπάρχει δίκαιο αποτέλεσμα. Αχαΐα και Ηλεία είναι δύο νομοί με κοινά συμφέροντα και ανάγκες».

Στο επίκεντρο της πρωθυπουργικής περιοδείας βρέθηκε και η πρόοδος της κατασκευής του αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργος, καθώς ο κ. Μητσοτάκης μαζί με τον υφυπουργό Υποδομών, βουλευτές και στελέχη του κόμματος επισκέφθηκε το εργοτάξιο του οδικού άξονα, στο σημείο όπου κατασκευάζεται ο μεγαλύτερος κόμβος, αυτός της Κάτω Αχαΐας, και ενημερώθηκε για την εξέλιξη των εργασιών.

Όπως ανέφερε και σε ανάρτησή του ο υφυπουργός Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης, η κατασκευή του έργου είναι τρεις μήνες πιο μπροστά από το αρχικό χρονοδιάγραμμα, εκφράζοντας την εκτίμησή του ότι το έργο θα ολοκληρωθεί νωρίτερα.

 «(…) Με πολύ συστηματική δουλειά, με προσωπική ανάμειξη στο ανώτατο ευρωπαϊκό επίπεδο, το έργο αυτό υλοποιείται». Στο κομμάτι αυτό το οποίο επισκέφθηκα και το οποίο αφορά περισσότερο εσάς, το πρώτο κομμάτι του δρόμου, είμαστε τρεις μήνες μπροστά από το χρονοδιάγραμμα. Και είμαστε πια βέβαιοι ότι όλος ο δρόμος θα παραδοθεί στις αρχές του 2025, ώστε να κλείσει επιτέλους αυτή η μεγάλη πληγή για την ευρύτερη περιοχή σας», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ολυμπίας Οδού, Δρ. Παναγιώτης Παπανικόλας, αναφέρθηκε στην εντολή που πήρε πρόσφατα η εταιρία να εκπονήσει μελέτες σύνδεσης του αυτοκινητόδρομου με σημαντικές υποδομές της περιοχής όπως το αεροδρόμιο του Αράξου και σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους όπως η Αρχαία Ολυμπία.

«Συνταγή ακυβερνησίας η απλή αναλογική»

Αναφερόμενος ο πρωθυπουργός σε συνομιλίες του με ομολόγους του άλλων χωρών, σημείωσε ότι «μου διηγούνται τις περιπέτειές τους στα πλαίσια πολυκομματικών κυβερνήσεων που αναγκάζονται να σχηματίσουν» και πρόσθεσε σχετικά με την απλή αναλογική: «Για εμάς, η απλή αναλογική είναι συνταγή ακυβερνησίας και μεγάλων δυσκολιών για τη χώρα. Θέλουμε τη Νέα Δημοκρατία αυτοδύναμη στη δεύτερη κάλπη, διότι μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να παίρνουμε γρήγορες αποφάσεις και να οδηγούμε το σκάφος της χώρας με ασφάλεια μέσα σε αυτά ταραγμένα νερά στα οποία πορευόμαστε. Όμως η πρώτη δοκιμασία είναι η πρώτη εθνική κάλπη».

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στα έργα υποδομών στην Πάτρα και την Αχαΐα, λέγοντας ότι «οι υποδομές εντάσσονται στο χαρτοφυλάκιο 80 και πλέον έργων, για τα οποία θα διατεθούν πόροι που υπερβαίνουν τα 3,7 δισεκατομμύρια ευρώ, με στόχο την αξιοποίηση των μεγάλων πλεονεκτημάτων της Αχαΐας, τη δραστική τόνωση της αναπτυξιακής προοπτικής της και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, στο πλαίσιο του σχεδιασμού για την ‘Πάτρα του 2030’». Πέραν των σημείων που επισκέφτηκε σήμερα ο πρωθυπουργός, στα δεκάδες δρομολογημένα και σχεδιαζόμενα έργα περιλαμβάνονται η κατασκευή νέου τμήματος για εμπορευματοκιβώτια στον νέο λιμάνι της Πάτρας και η κατασκευή σιδηροδρομικής σύνδεσης, ο τετραπλασιασμός της χωρητικότητας των υποδομών για αποθήκευση LNG στο νέο λιμάνι και η ανάπλαση εκτάσεων και αθλητικών εγκαταστάσεων στο παραλιακό μέτωπο Πάτρας – Ρίου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος