FOLLOW US: facebook twitter

Ρεκόρ τετραετίας για την εστίαση της Ηλείας

Ημερομηνία: 23-11-2022 | Συντάκτης:

-Στα 20,64 εκατ.€ ο τζίρος στο διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2022

-Σταδιακή ανάκαμψη καταγράφει ο τουρισμός στον νομό

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Σε τροχιά ανάκαμψης έχουν μπει ο τουρισμός και η εστίαση στην Ηλεία, αφήνοντας πίσω τους την πανδημία και τα Lockdown. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσίευσε χθες η ΕΛΣΤΑΤ, η εστίαση στην Ηλεία κατέγραψε ρεκόρ τετραετίας στο γ’ τριμηνο του 2022 με κύκλο εργασιών στα 20,64 εκατ. ευρώ και αύξηση 26,8 σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2021. Αξίζει να σημειωθεί ότι για το ίδιο τρίμηνο ο τζίρος του 2019 ήταν στα 15,25 εκατ. ευρώ, κάτι που φανερώνει τον δυναμικό χαρακτήρα των επιχειρήσεων εστίασης στην Ηλεία.

Ωστόσο, η αύξηση του τζίρου δεν σημαίνει απαραίτητα και αύξηση του καθαρού κέρδους, αφού το ενεργειακό κόστος είναι πλέον πολλαπλάσιο του 2019 και ο καλπάζων πληθωρισμός έχει οδηγήσει σε διαρκείς αυξήσεις τιμών στα προϊόντα.

Ανάκαμψη αλλά σταδιακή και ακόμα μακριά από τα επίπεδα του καλοκαιριού του 2019 καταγράφει και ο κλάδος του τουρισμού στην Ηλεία, αφού ο φετινός τζίρος για το διάστημα Ιουλίου-Αυγούστου-Σεπτεμβρίου στις επιχειρήσεις φιλοξενίας και καταλυμάτων έφτασε στα 15,5 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 27,7% σε σχέση με πέρυσι που ήταν 12,18 εκατ. ευρώ. Το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019 ο κύκλος εργασιών ήταν στα 18,14 εκατ. ευρώ, κάτι που δείχνει πως το 2023 ενδέχεται να είναι η χρονιά επιστροφής στα δεδομένα προ πανδημίας.

Ωστόσο, και στον κλάδο του τουρισμού δεν είναι ίδια πλέον η αναλογία εσόδων-εξόδων, καθώς το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων καταλυμάτων είναι πλέον υπερδιπλάσιο λόγω της ενεργειακής και πληθωριστικής κρίσης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος