FOLLOW US: facebook twitter

«ΟΧΙ άλλη φτώχεια!»

Ημερομηνία: 18-04-2024 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Κοινωνία, Νέα

Απεργιακή κινητοποίηση και συγκέντρωση Σωματείων χθες στην κεντρική πλατεία Πύργου

  • Ομιλίες και πορεία στους δρόμους της πόλης

Γράφει η Κική Κολοβέρου – kkoloverou@yahoo.gr


Απεργιακή κινητοποίηση και πορεία στον Πύργο, διεκδικώντας μέτρα ενάντια στην ακρίβεια, αυξήσεις μισθών, υπογραφή ΣΣΕ και δημόσια και δωρεάν υγεία και παιδεία, πραγματοποιήσαν χθες Σωματεία Εργαζομένων και Συνταξιούχων συμμετέχοντας στην πανελλαδική- πανεργατική απεργία.

Εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, με πανό και συνθήματα, κάλεσαν όλο τον κόσμο να συνεχίσει τον αγώνα διεκδικώντας αξιοπρεπή διαβίωση, τονίζοντας ότι τα αιτήματα της απεργίας είναι κοινά για όλους.

Η εκπρόσωπος του Συντονιστικού Μαθητών Πύργου Χαρά Πολυχρονίδου, στο σύντομο χαιρετισμό της επισήμανε ότι πως οι τεράστιες κινητοποιήσεις όλο το προηγούμενο διάστημα, δείχνουν ότι μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενοι, βρίσκονται απέναντι στην πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ και γίνεται κάθε μέρα που περνά η ζωή μας πιο δύσκολη.

«Απέναντί μας, έχουμε κράτος και κυβέρνηση που συστηματικά αδιαφορούν για το σχολείο, την ζωή και την ασφάλεια μας. Μέχρι και το μπουλινγκ κατάφεραν να αξιοποιήσουν για να χτυπήσουν τους αγώνες μας. Λένε πως είναι το ίδιο πράγμα η ενδοσχολική βία με την αποχή και την κατάληψη που έχει αποφασίσει συλλογικά το κάθε σχολείο να κάνει για να αγωνιστεί. Αυτοί μας κάνουν μπούλινγκ, κάθε φορά που διεκδικούμε, σχολείο που θα μας μορφώνει, μας απειλούν και μας τρομοκρατούν. Δεν μας φοβίζουν τα σχέδια του Υπουργείου Παιδείας και της κυβέρνησης για να μείνουμε σιωπηλοί. Στηρίζουμε τα αιτήματα των εργαζομένων γονιών μας, των εκπαιδευτικών μας την απεργία».

Κ. Γιάνναρος: «Για μια ζωή με αξιοπρέπεια και δικαιώματα»

Κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης, ήταν ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδομών Ηλείας Κώστας Γιάνναρος ο οποίος και απεύθυνε αγωνιστικό- ταξικό χαιρετισμό σε όλους τους εργάτες, τους εργατοϋπαλλήλους που δίνουν καθημερινά τη μάχη για την επιβίωση τους, για μια ζωή με αξιοπρέπεια και δικαιώματα.

Μεταξύ άλλων ανάφερε: «Σήμερα στέλνουμε δυνατό και αποφασιστικό μήνυμα στην κυβέρνηση, την εργοδοσία και την ΕΕ ότι δεν μπορούν να παίζουν άλλο με τις ζωές μας. Δεν πάει άλλο με την ακρίβεια. Δεν πάει άλλο με τους μισθούς πείνας! Δεν πάει άλλο με τα εξαντλητικά ωράρια και τις απλήρωτες υπερωρίες. Μέχρι εδώ! Φτάνει πια με την κοινωνική αδικία και την μισθωτή σκλαβιά. Σήμερα απεργούμε γιατί μας κλέβουν το μόχθο και τη ζωή μας. Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για αυξήσεις στους μισθούς είναι ένα τεράστιο ψέμα. Σήμερα απεργούμε γιατί δε δεχόμαστε η υγεία κάθε εργαζομένου να μετατρέπεται σε ακριβό εμπόρευμα.

Απεργούμε γιατί απαιτούμε να μην υπάρξει καμία συγκάλυψη στο έγκλημα των Τεμπών. Γιατί η ζωή μας δεν είναι κόστος. Γιατί το σύνθημα «τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» είναι αληθινό και παντοτινά επίκαιρο. Απαιτούμε αυξήσεις στους μισθούς, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, μέτρα ενάντια στην ακρίβεια. Εδώ και τώρα προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών για να λειτουργήσουν στοιχειωδώς τα νοσοκομεία Πύργου- Αμαλιάδας. Να μην κλείσει το Νοσοκομείο Αμαλιάδας.

Αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας για όλους. Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία, μόρφωση για όλα τα παιδιά. Το έγκλημα στα Τέμπη να μη συγκαλυφθεί. Να πληρώσουν οι ένοχοι. Να σταματήσει η εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους».

Χρ. Τσαγκάρης: «Η ακρίβεια δεν μας επιτρέπει να γευτούμε τα αγαθά μόνο να τα βλέπουμε»

Προηγήθηκε χαιρετισμός του προέδρου του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Πύργου και περιχώρων Χρήστου Τσαγκάρη επισημαίνοντας ότι βρίσκονται για άλλη μια φορά στον δρόμο του αγώνα, για την ακρίβεια, που μια σειρά βασικά αγαθά- προϊόντα δεν τους επιτρέπει να τα γευτούν, μόνο να τα βλέπουν! «Οι εξαθλιωμένες συντάξεις δεν μας επιτρέπουν να πληρώσουμε το πανάκριβο ρεύμα, τα φάρμακα μας, και να μείνει κάτι για την αξιοπρεπή διαβίωση μας.

Οι δηλώσεις της κυβέρνησης ότι η ακρίβεια είναι εισαγόμενη χεριάζετε πολύ θράσος για να ειπωθεί.  Τόσα χρόνια προπαγάνδας ότι στην ΕΕ θα έχουμε σταθερό νόμισμα, σταθερές τιμές, αποδείχθηκαν ένα μεγάλο ψέμα. Απάτη. Για την υγεία, το θράσος και η χυδαιότητα του υπουργού έπιασε ταβάνι. Τιμοκατάλογος μπακαλόγατου για τα απογευματινά χειρουργεία. 300, 500, 900, 1200, 1600, 2000 ευρώ ανάλογα με τη βαρύτητα της επέμβασης. Νόμιμο και ηθικό το φακελάκι με απόφαση του υπουργού και της κυβέρνησης, αλλιώς στη λίστα αναμονής. Εμείς οι συνταξιούχοι δεν θα κάνουμε χρήση του τιμοκαταλόγου. Είναι πολύ βαρύς για τις τσέπες μας.

Η χυδαιότητα και το θράσος δεν σταμάτησαν εδώ. Δήλωσε πως η υγεία έχει ρίσκο και το δωρεάν πέθανε!  Κάνοντας καθαρό πως μαζί με το δωρεάν, θα πεθάνουμε και εμείς και το όποιο ρίσκο θα το αναλαμβάνουμε μόνοι μας. Ατομική ευθύνη και στην υγεία. Το πρόβλημα είναι ότι η κυβέρνηση δεν αγαπάει το λαό, δεν την ενδιαφέρει η υγεία μας και δεν θέλει να κάνει δαπάνες για αυτήν. Συνάδελφοι πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, δεν μπορούμε να τους ανεχόμαστε άλλο. Είναι πολιτικά άθλιοι, είναι πολιτικοί απατεώνες. Είναι δολοφόνοι όχι μόνο πολιτικά αλλά κυριολεκτικά. Δεν ξεχνάμε το μαζικό έγκλημα στα Τέμπη. Με κουράγιο και αποφασιστικότητα θα συνεχίζουμε να δίνουμε μάχες για αξιοπρεπή ζωή».

Ν. Καραμάνης: «Εκφράζουμε την γενικευμένη αγανάκτηση μας»

Ο γραμματέας του Σωματείου Ιδ. Υπαλλήλων Ηλείας Νίκος Καραμάνης επισήμανε ότι συνεχίζουν με ακόμα μεγαλύτερη ορμή την κλιμάκωση του αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς και σε κάθε κλάδο τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Η απεργία στις 28 Φλεβάρη ήταν μια από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών, συνένωσε τον αγώνα των εργαζομένων, των αγροτών, των μαθητών σε ένα μεγάλο πανελλαδικό μέτωπο ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης, των επιχειρηματικών ομίλων και της ΕΕ. Εκφράζουμε σήμερα την γενικευμένη αγανάκτηση που υπάρχει μέσα στα σπίτια μας, γιατί δεν συμβιβαζόμαστε με την φτώχεια και την εξαθλίωση, με μισθούς που δεν μας επιτρέπουν να ζήσουμε, που δεν φτάνουν ούτε για τα βασικά. Ως εδώ. Με κριτήριο της ζωή μας, τις ζωές των οικογενειών μας και τις ανάγκες μας, βγαίνουμε μπροστά και διεκδικούμε όλα όσα σήμερα έχουμε ανάγκη για να δουλεύουμε και να ζούμε όπως μας αξίζει».

Ζωή Τσάση: «Όσο είμαστε ενωμένοι δεν μπορούν να πνίξουν τη φωνή μας»

Η πρ. του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κάστρου Κυλλήνης, αντιπρόεδρος ΕΚ Αμαλιάδας Ζωή Τσάση στον χαιρετισμό της, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι με την σημερινή (σ.σ. χθεσινή) απεργία δίνουν μαχητική απάντηση σε όλους όσους νομίζουν ότι ξεμπέρδεψαν με το ταξικό κίνημα και πως είναι απέναντι τους, αδύναμοι να πάρουν πίσω ότι μας στερούν. «Όπου οι εργαζόμενοι είμαστε ενωμένοι, οργανωμένοι μόνο εκεί μπορούμε να εμποδίσουμε όσους θέλουν να πνίξουν τη φωνή μας, όσους θέλουν να τσακίσουν τη ζωή μας. …

Βάζουμε στο επίκεντρο τους αγώνες για την υπογραφή νέων καλύτερων Συλλογικών Συμβάσεων στα ξενοδοχεία, οι οποίες θα βρίσκονται στο ύψος των δικών μας αναγκών και δεν θα περιέχουν τους δυσμενείς όρους που βάζουν κάθε φορά για να υπηρετηθεί καλύτερα η κερδοφορία των επιχειρήσεων. Απαιτούμε σταθερή δουλειά με 8ωρο-5ημερο-40ωρο για όλο τον κλάδο, ημέρες ανάπαυσης συνεχόμενες/ καμία διευθέτηση του ημερήσιου και του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας, Καθορισμό καθηκόντων κάθε ειδικότητας, ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, επανένταξη όλων των ειδικοτήτων στα ΒΑΕ, επαναφορά του εφάπαξ στην 20ετία, μείωση ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης».

Μπ. Καλαντζής: «Υπονόμευση από την ΑΔΕΔΥ)

Τέλος, χαιρετισμό απεύθυνε ο πρόεδρος ΝΤ ΑΔΕΔΥ Ηλείας Μπάμπης Καλαντζής, ο οποίος και αναφέρθηκε στο ρόλο υπονόμευσης της κινητοποίησης που έπαιξε η ΑΔΕΔΥ. Μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ είναι πιά πασίγνωστο ότι σε μοιρασμένους ρόλους υπονόμευσης των εργατιών αγώνων, με την προηγούμενη στάση της ηγεσίας της ΓΣΕΕ στην απεργία της 28 Φλεβάρη, αρνήθηκε να συμμετάσχει στην σημερινή απεργία ώστε να υπάρξει ενιαία απεργιακή απάντηση των εργαζομένων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ενάντια στην πολιτικής της κυβέρνησης για συλλογικές συμβάσεις με αυξήσεις στους μισθούς για να παρθούν μέτρα ενάντια στην ακρίβεια, για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις τραγικά υποστελεχωμένες υπηρεσίες.

Προκειμένου να στηρίξουν την κυβερνητική πολιτική αγνόησαν τις δεκάδες αποφάσεις σωματείων στο δημόσιο για να υπάρξει κοινή πανελλαδική πανεργατική απεργία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.  Αλλά και εδώ στο νομό, η πλειοψηφική ηγεσία της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ έφτασε στο σημείο να αρνηθεί να ικανοποιήσει το αίτημα του Νομαρχιακού τμήματος για την κήρυξη της σημερινής απεργίας για όλο το δημόσιο στην Ηλεία. Και αυτό παρότι ήταν υποχρεωμένη. Τι και αν το Νομαρχιακό τμήμα έστειλε αίτημα για απεργία με πλαίσιο αιτημάτων που αφορούν και καίνε κάθε δημόσιο υπάλληλο στο νομό».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος