FOLLOW US: facebook twitter

Δεν έγινε η δίκη των 14 ακτιβιστών

Ημερομηνία: 21-11-2023 | Συντάκτης:

Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο δήλωσε αναρμόδιο να εξετάσει την υπόθεση των μελών της κίνησης «ΣΟΣτε τα δέντρα» που προσπάθησαν να εμποδίσουν το κόψιμο 41 δέντρων στη Ρωμαϊκή Αγορά, επειδή ο εκ των κατηγορουμένων Μιχ. Τρεμόπουλος εμπίπτει ως δικηγόρος σε αρμοδιότητα Εφετείου.

Η προχειρότητα (ή εκδικητικότητα;) με την οποία η αστυνομία αντιμετωπίζει σοβαρές δημόσιες υποθέσεις αναδείχθηκε χθες γι’ άλλη μία φορά σε δικαστική αίθουσα της Θεσσαλονίκης, παρά το σύντομο της διαδικασίας… Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο δήλωσε αναρμοδιότητα να δικάσει τους 14 κατηγορούμενους ακτιβιστές που προσπάθησαν να προστατεύσουν τα δέντρα της Ρωμαϊκής Αγοράς, καθώς ο ένας εξ αυτών είναι δικηγόρος και εμπίπτει σε αρμοδιότητα Εφετείου λόγω ειδικής δωσιδικίας.

Μοιραία, η δίκη δεν έγινε και ο φάκελος της υπόθεσης επιστράφηκε στην Εισαγγελία προκειμένου να διαβιβαστεί η υπόθεση στο αρμόδιο δικαστήριο. Προκύπτει όμως εύλογα το ερώτημα: Γιατί οι αστυνομικοί που συνέταξαν τη δικογραφία δεν επισήμαναν τη δικηγορική ιδιότητα του ενός εκ των συλληφθέντων, ο οποίος μάλιστα, όντας δημοτικός σύμβουλος και πρώην ευρωβουλευτής, δεν είναι διόλου άγνωστος στην πόλη;

Η απάντηση ίσως βρίσκεται πίσω από τις καταγγελίες του ίδιου του Μιχάλη Τρεμόπουλου, για τον τρόπο που εκείνη την ημέρα τον μεταχειρίστηκαν στη αστυνομία… «Προσωπικά, έχω βαρύτερες κατηγορίες από τους/τις υπόλοιπους/ες (άσκηση βίας κατά τριών αστυνομικών, εξύβριση κ.λπ.) ως προσπάθεια να δικαιολογήσουν τη συμπεριφορά τους, ενώ τους είπα ότι είμαι δικηγόρος. Μου έβαλαν χειροπέδες, μου πήραν δακτυλικά αποτυπώματα, μου έκαναν έρευνα σωματική και στην τσάντα μου και άλλα εξευτελιστικά…», δήλωσε στην «Εφ.Συν.».

Μιχάλης Τρεμόπουλος / ΑΠΕ ΜΠΕ / Pixel / Αχιλλέας Παγουρτζής

Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος και άλλοι 13 ακτιβιστές της κίνησης «ΣΟΣτε τα δέντρα» κατηγορούνται για παράνομη βία, επειδή προσπάθησαν να εμποδίσουν το κόψιμο 41 δέντρων στη Ρωμαϊκή Αγορά τον περασμένο Μάρτιο. Η αστυνομία τούς έσυρε σιδηροδέσμιους γιατί στάθηκαν ακίνητοι μπροστά στα δέντρα για να εμποδίσουν την κοπή τους, αξιώνοντας αυτοψία και αξιολόγηση για κάθε δέντρο χωριστά. Νωρίτερα, είχαν καταθέσει αίτημα στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης για διαταγή προσωρινής παύσης της κοπής και ασφαλιστικά μέτρα.

Αλλά ενώ επρόκειτο να εκδικαστεί το αίτημα προσωρινής παύσης και ν’ αποφασιστεί η μέρα συζήτησης των ασφαλιστικών μέτρων, κατόπιν «ανώνυμης» καταγγελίας κατέφτασαν στη Ρωμαϊκή Αγορά αστυνομικές δυνάμεις που τους συνέλαβαν ενόσω στέκονταν καθιστοί, ακίνητοι και αγκαλιασμένοι μπροστά σε συστάδα δέντρων, κάνοντας μια απολύτως ειρηνική διαμαρτυρία.

Πλακάτ της οργάνωσης «SOSτε τα δέντρα»

Στους 14 μπήκαν χειροπέδες, οδηγήθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα Λευκού Πύργου, μετά στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση και εν τέλει στα Δικαστήρια, όπου τους απαγγέλθηκε η κατηγορία. Αμέσως μετά την απομάκρυνσή τους, τα πριόνια έπιασαν δουλειά, τεμαχίζοντας τα 41 δέντρα, παρότι δεν είχε ακόμα εκδοθεί η απόφαση του Πρωτοδικείου για την προσωρινή παύση της κοπής τους κι ενώ αποφασίστηκε τελικά ότι τα ασφαλιστικά μέτρα για την οριστική απόφαση θα εκδικάζονταν στις αρχές Μαΐου.

Στη Θεσσαλονίκη, στην πόλη με το λιγότερο ποσοστό πρασίνου και τη μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση στην Ευρώπη, διώκονται αυτοί που προσπαθούν και έχουν το δικαίωμα να προστατέψουν τα δέντρα και την υγεία τους (Σύνταγμα, άρθρο 24, παρ.1)…

Πηγή: efsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος