Δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ οι Ηλείοι ελαιοπαραγωγοί για τον καύσωνα!
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”9846″ img_size=”full”][vc_column_text]
Καταπέλτης αλλά δυστυχώς αναμενόμενη η απάντηση Βορίδη σε σχετική ερώτηση της βουλευτού Δ. Αυγερινοπούλου για μεγάλες ζημιές στις ελιές
-Μπαλάκι από τον ΕΛΓΑ στα ΠΣΕΑ και από κει στις καλένδες!
-Η ζημιά στα άνθη της ελιάς έφτασε το 82-88% σε πολλά χωριά της Ηλείας
Ακάλυπτοι μένουν για μια ακόμα φορά από την ΕΛΓΑ, εκατοντάδες Ηλείοι ελαιοπαραγωγοί που υπέστησαν μεγάλες ζημιές από τον καύσωνα που έπληξε το νομό από τις 16 έως τις 18 Μαίου, ο οποίος επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τα άνθη και την καρπόδεση στα ελαιόδεντρα με αποτέλεσμα ένα ακόμα μεγάλο οικονομικό πλήγμα στο αγροτικό εισόδημα του νομού. Τα διαφαινόμενα προβλήματα στην επερχόμενη σοδειά δημιουργούν εκρηκτικό περιβάλλον για τους παραγωγούς σε συνδυασμό με τις εξευτελιστικές τιμές του ελαιολάδου και την χαμηλή ζήτηση.
Ωστόσο παρά τα διαφαινόμενα προβλήματα και σύμφωνα με την απάντηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη με ημερομηνία 25-8-2020 σε σχετική ερώτηση της βουλευτού Διονυσίας Αυγερινοπούλου με θέμα «ζημιές στις ελαιοκαλλιέργειες της Ηλείας λόγω υψηλών θερμοκρασιών», δεν μπορεί να υπάρξει ασφαλιστική κάλυψη από τον ΕΛΓΑ.
Ειδικότερα ο κ. Βορίδης μεταξύ άλλων αναφέρει: «Όσον αφορά στις ζημιές που προξενήθηκαν σε ελαιοκαλλιέργειες της Περιφερειακής Ενότητας (Π.Ε.) Ηλείας εντός του μηνός Μαΐου του 2020, επισημαίνεται ότι, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Υποκαταστήματος ΕΛ.Γ.Α. Πάτρας, στη δικαιοδοσία του οποίου είναι και η ευρύτερη περιοχή της ΠΕ Ηλείας, από τις επισημάνσεις που διενεργήθηκαν στις εν λόγω καλλιέργειες, διαπιστώθηκε ότι την περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών, οι εν λόγω καλλιέργειες ευρίσκοντο στο στάδιο της ανθοφορίας και συνεπώς οι ζημιές που προξενήθηκαν από τις υψηλές θερμοκρασίες δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής του ΕΛ.Γ.Α.
Σύμφωνα με τον Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής καλύπτονται ασφαλιστικά και αποζημιώνονται μόνο οι άμεσες ζημιές που προξενούνται στην ηρτημένη παραγωγή των καλλιεργειών που αποδεδειγμένα προκαλούνται από τα καλυπτόμενα ασφαλιστικά ζημιογόνα αίτια όπως χαλάζι, πλημμύρα, βροχόπτωση κ.λπ. στη φυτική παραγωγή της καλλιεργητικής περιόδου που συνέβη το ζημιογόνο αίτιο!»
Από τα ΠΣΕΑ στις… καλένδες!
Το μοναδικό «παραθυράκι» αποζημίωσης των συγκεκριμένων ζημιών που αφήνει ο υπουργός είναι ενδεχόμενη ένταξη στα ΠΣΕΑ αναφέροντας: «Κατόπιν των ανωτέρω, σημειώνεται ότι ο ΕΛ.Γ.Α παρακολουθεί την εξέλιξη της ελαιοκαλλιέργειας και θα καταγράψει την πιθανή απώλεια παραγωγής το επόμενο διάστημα, η οποία μπορεί να ενταχθεί σε πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ), αρμοδιότητας ΠΣΕΑ. Προκειμένου να τύχουν ενίσχυσης οι ελαιοπαραγωγοί για την αντιστάθμιση της απώλειας παραγωγής, θα πρέπει να πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις που ορίζονται στον Κανονισμό ΚΟΕ και των Κοινοτικών Κατευθυντήριων Γραμμών για τις κρατικές ενισχύσεις στον τομέα της γεωργίας με βασικότερη την αποδεδειγμένα μείωση παραγωγής σε επίπεδο νομού σε ποσοστό 30% και πάνω, σε σχέση με τη μέση απόδοση των προηγούμενων τριών ετών».
Ουσιαστικά ο κ. Βορίδης, παραπέμπει στις καλένδες το θέμα της αποζημίωσης των Ηλείων ελαιοπαραγωγών από τον καύσωνα του Μαίου του 2020, καθώς οι αγρότες γνωρίζουν ότι ακόμα και αν καταφέρουν να ενταχθούν στα ΠΣΕΑ, οι διαδικασίες είναι δαιδαλώδεις και η όποια αποζημίωση θα έρθει μετά από 3-4 χρόνια στην καλύτερη των περιπτώσεων. Άλλωστε γι αυτό το λόγο και το βασικό αίτημα των Ηλείων αγροτών είναι η αναδιάρθρωση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, μια υπόθεση που όλο παίρνει υποσχέσεις χρόνια τώρα και ποτέ δεν υλοποιείται.
Η ζημιά στα άνθη της ελιάς έφτασε το 82-88%
Να σημειώσουμε δε, ότι για το θέμα των ζημιών στην ελαιοπαραγωγή και τα δυσμενή οικονομικά αποτελέσματα που θα έχει για τους Ηλείους ελαιοπαραγωγούς, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πύργου εκτιμούσε την φετινή παραγωγή σε ελαιόλαδο πριν τον καύσωνα μετά από επιτόπια αυτοψία σε πολλά χωριά της Ηλείας, σε 55.000-62.000 τόνους αλλά από τις υψηλές θερμοκρασίες που σε κάποια σημεία της Ηλείας έφτασαν σύμφωνα με τις μετεωρολογικές μετρήσεις τους 40,3 – 40,6°C η ζημία στα άνθη και την καρπόδεση έφτασε το 82-88%!
Παρόλα αυτά δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον από τις αρμόδιες αρχές (ΕΛΓΑ-ΠΣΕΑ) να γίνει επιτόπιος έλεγχος για την εκτίμηση της ζημιάς που υπέστη ο Ηλείος αγρότης-ελαιοπαραγωγός, παρά τις συνεχείς οχλήσεις και διαμαρτυρίες των αγροτών.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]