FOLLOW US: facebook twitter

Ένας στους τρεις δεν έχει να πληρώσει! – Τα φορολογικά βάρη «λυγίζουν» τους Ηλείους

Ημερομηνία: 02-09-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Νέα, Οικονομία
-Τα φορολογικά βάρη «λυγίζουν» τους Ηλείους, παρά την απόφαση της κυβέρνησης να παρατείνει την προθεσμία πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών
-Τι επισημαίνει για τις φετινές δηλώσεις ο πρόεδρος της ΕΛΦΕΕ Ηλείας, Διον. Χαμεζόπουλος

Αυξημένος είναι ο φετινός μέσος όρος φόρου σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων που υπέβαλαν οι πολίτες της Ηλείας, καθώς στις χρεωστικές δηλώσεις προκύπτει φόρος κατά κεφαλήν περίπου 1.000 ευρώ, ενώ τα προηγούμενα χρόνια κινούνταν στα 700 ευρώ περίπου.

Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» ο πρόεδρος της Ένωσης Λογιστών & Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΕΛΦΕΕ) Ηλείας, Διονύσης Χαμεζόπουλος, οι φετινές δηλώσεις αποτυπώνουν την εικόνα του 2019  και προϊδέασε για δύσκολη φορολογική χρονιά το 2021.

«Η συντριπτική πλειονότητα των φορολογουμένων υπέβαλαν εγκαίρως τις δηλώσεις, εξαιρουμένου ενός πολύ μικρού ποσοστού πολιτών που το αμέλησαν, πιθανότατα διότι πρόκειται για δηλώσεις άνευ φορολογικού αντικειμένου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε ως τώρα, το 50% των δηλώσεων προβλέπουν μηδενική καταβολή φόρου, το 11-12% είναι πιστωτικές και το 35-36% είναι χρεωστικές. Στις χρεωστικές προκύπτει αυξημένος μ.ό. φόρου, ίσως διότι το 2019 υπήρχαν κάποια εισοδήματα που δεν μπορούν να τα αποκρύψουν, όπως π.χ. ορισμένα επιδόματα. Οι επιπτώσεις της πανδημίας θα φανούν στις φορολογικές δηλώσεις του 2021, εκεί πού αναμένεται μεγάλη μείωση στο εισόδημα και των μισθωτών και των ελεύθερων επαγγελματιών», τόνισε ο κ. Χαμεζόπουλος.

Παράλληλα, ανέφερε πως η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να επιμηκύνει ως τις 30 Απριλίου του 2021 την παράταση της προθεσμίας καταβολής και αναστολής είσπραξης των βεβαιωμένων οφειλών των φυσικών και νομικών προσώπων που έχουν πληγεί από τις επιπτώσεις της πανδημίας, δίνει μια προσωρινή «ανάσα» αλλά επί της ουσίας συσσωρεύει οικονομικές υποχρεώσεις για το μέλλον, χωρίς να γνωρίζει κανένας με ασφάλεια αν θα έχει βελτιωθεί το οικονομικό κλίμα.

«Περιμένουμε την εξειδίκευση της απόφασης για το ποιοι εντάσσονται στην απόφαση. Σε κάθε περίπτωση είναι μια σημαντική διευκόλυνση, η οποία όμως απλά μεταθέτει το χρέος, δεν το εξαλείφει. Το κράτος έκανε ό,τι θα έκανε κάθε κράτος για να βοηθήσει τους πολίτες, όμως επικρατεί αβεβαιότητα στην οικονομία για το μέλλον και δεν γνωρίζουμε αν το 2021 θα έχουμε επιστρέψει σε ρυθμό ανάπτυξης ή θα συνεχιστεί η ύφεση. Υπό άλλες συνθήκες, ένας στους τρεις φορολογούμενους Ηλείους δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις τους και θα κατέφευγε σε ρύθμιση. Τώρα υπάρχει μια χαλάρωση», εξήγησε και πρόσθεσε ότι με την έκδοση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ 2020 θα αποκτήσουν οι πολίτες και ολοκληρωμένη εικόνα για τα φορολογικά τους βάρη.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος