Δεκαοκτώ οι μειονεκτικές περιοχές της Ηλείας-Ποιες πέντε περιοχές παρέμειναν στη λίστα και ποιες προστέθηκαν
Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου
Λιγότερες από ό,τι το 2018 είναι πλέον οι περιοχές της Ηλείας, που χαρακτηρίζονται μειονεκτικές με βάση τα κριτήρια του ευρωπαϊκού κανονισμού (άρ. 32 Καν(ΕΕ) 1305/2013), καθώς μειώθηκαν από 36 σε 18.
Όπως αναφέρει σε σχετικό του έγγραφο ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γεώργιος Στύλιος, παραμένουν πέντε κοινότητες (Άσπρων Σπιτιών, Καλυβακίων, Κέντρου, Νεαπόλεως και Ροδιάς) οι οποίες αποδεδειγμένα παρουσιάζουν κάποιο από τα βιοφυσικά μειονεκτήματα του Παραρτήματος ΙΙΙ Καν (ΕΕ) 1305/2013, τα οποία δεν τεκμηριώνεται ότι έχουν ξεπεραστεί και συνεπώς χαρακτηρίζονται ως περιοχές με φυσικούς περιορισμούς κατά την έννοια. Οι υπόλοιπες μειονεκτικές περιοχές που περιλαμβάνονταν στην Οδηγία 85/148 (ΕΟΚ) δεν παρουσιάζουν κανένα από τα βιοφυσικά μειονεκτήματα του κανονισμού και συνεπώς δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως περιοχές με φυσικούς περιορισμούς.
Στις πέντε αυτές κοινότητες προστέθηκαν άλλες δεκατρείς, οι οποίες δεν περιλαμβάνονταν στον κατάλογο μειονεκτικών περιοχών της Οδηγίας 85/148 (ΕΟΚ), και οι οποίες χαρακτηρίζονται, με τη νέα οριοθέτηση, ως υποκείμενες σε φυσικούς περιορισμούς καθώς παρουσιάζουν κάποιο από τα βιοφυσικά μειονεκτήματα του κανονισμού, τα οποία δεν έχουν ξεπεραστεί.
Πρόκειται για τις Κοινότητες: Αμπελώνος, Γιαννιτσοχωρίου, Ελαιώνος, Ζαχάρως, Κακοβάτου, Κάτω Σαμικού, Λανθίου, Νεοχωρίου, Παλιοβαρβασαίνης, Σοπίου, Σχίνων, Χαριάς και Χειμαδιού.
Όπως αναφέρει ο υπουργός, για να κριθούν ως υποκείμενες σε φυσικούς περιορισμούς, οι περιοχές που επηρεάζονται από την ξηρασία, θα πρέπει να μην έχουν τη δυνατότητα άρδευσης και επιπλέον, οι οικονομικές επιδόσεις της γεωργίας να υπολείπονται σημαντικά σε σχέση με το σύνολο της χώρας. Διαφορετικά, θεωρείται ότι το μειονέκτημα που δημιουργείται από τις συνθήκες ξηρασίας έχει ξεπεραστεί.
Πέραν όμως της εξαίρεσης των περιοχών στις οποίες οι περιορισμοί έχουν ξεπεραστεί με επενδύσεις, θα πρέπει, σύμφωνα με το άρθρο 32 Καν (ΕΕ) 1305/2013 να εξαιρεθούν και οι περιοχές στις οποίες η συνολική οικονομική απόδοση της φυτικής και ζωικής παραγωγής δεν υπολείπεται σημαντικά του μέσου όρου. Η μέτρηση των οικονομικών επιδόσεων πραγματοποιείται με υπολογισμό της συνολικής τυπικής απόδοσης των καλλιεργειών και των εκτροφών ενός Νομού και τη σύγκρισή της με τον εθνικό μέσο όρο. Οι Νομοί που παρουσιάζουν τυπική απόδοση μικρότερη του 80% του εθνικού μέσου όρου, θεωρείται ότι υπολείπονται σημαντικά σε σχέση με το σύνολο της χώρας και επομένως οι φυσικοί περιορισμοί δεν έχουν ξεπεραστεί.