FOLLOW US: facebook twitter

Δέκα ερωτήσεις που θα ήθελες να κάνεις σε έναν απολυμαντή

Ημερομηνία: 24-03-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”108133″ img_size=”full”][vc_column_text]

Αρκεί να έχει απολυμανθεί ένας χώρος για να είναι ασφαλής;

Τα καταστήματα λιανικού εμπορίου είναι κλειστά. Ήταν τα τελευταία που ήρθαν να προστεθούν στη λίστα των επιχειρήσεων που θα παραμείνουν κλειστές μέχρι νεωτέρας, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού στην Ελλάδα.

Κι ενώ οι περισσότεροι εργαζόμενοι της χώρας δουλεύουν πλέον από το σπίτι, κάποιοι επαγγελματίες, είτε λόγω της απροθυμίας των εργοδοτών τους είτε λόγω της φύσης της δουλειάς τους, εξακολουθούν να προσέρχονται στους εργασιακούς τους χώρους καθημερινά και να εκτίθενται στον ιό.

Στους τελευταίους ανήκουν όσοι εργάζονται σε νοσοκομεία, φαρμακεία, επιχειρήσεις τροφίμων, τράπεζες, αλλά και όσοι αναλαμβάνουν την απολύμανση των χώρων που εξακολουθούν να παρέχουν υπηρεσίες.

Το VICE επικοινώνησε ηλεκτρονικά με τον Γιάννη Σιάμο, γεωπόνο και ιδιοκτήτη εταιρείας που απολυμαίνει χώρους, που υποδέχονται ακόμα μεγάλο αριθμό ατόμων. Όπως επισημαίνει και ο ίδιος, αν και η απολύμανση είναι σημαντικό βήμα, δεν εγγυάται τον περιορισμό του κορονοϊού.

VICE: Τι είδους χώροι ζητούν συνήθως τις υπηρεσίες σας;

Γιάννης Σιάμος: Χώροι στους οποίους συναθροίζονται αρκετά άτομα, όπως νοσοκομεία, κρατικά κτίρια, υπεραγορές, σχολεία, χώροι γραφείων, εκκλησίες, γυμναστήρια.

Ποιοι χώροι είναι πιο δύσκολοι κι απαιτητικοί στην απολύμανση και γιατί;

Oι πιο δύσκολοι είναι οι βρόμικοι χώροι, καθώς σε οργανικά υπολείμματα τα απολυμαντικά χάνουν τη δραστικότητα τους και οι πιο απαιτητικοί είναι χώροι που σχετίζονται με τη δημόσια υγεία.

Πώς απολυμαίνετε έναν χώρο για κορονοϊό;
Οι μέθοδοι είναι οι εξής:

-Ψεκασμός ψυχρής εκνέφωσης. Με ειδικά μηχανήματα ψεκάζονται οι χώροι με σταγόνες μικρότερης διαμέτρου με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα νέφος και να έχουμε καλύτερη διεισδυτικότητα του απολυμαντικού διαλύματος.

-Ψεκασμός υψηλού όγκου όπου ένα πιεστικό πετάει μεγάλη ποσότητα απολυμαντικού διαλύματος.

-Ψεκασμός προπίεσης. Οι χώροι ψεκάζοναται με διάλυμα όπου οι σταγόνες έχουν μεγάλη διάμετρο.

-Απολύμανση με τη χρήση θερμότητας, δηλαδή ατμό.

Πόσο συχνά πρέπει να απολυμαίνεται ένας χώρος που υποδέχεται καθημερινά άτομα;

Μετά από σωστή εφαρμογή απολύμανσης, ο χώρος θα είναι απαλλαγμένος από το μικροβιακό φορτίο. Εάν όμως εισέρθει στον χώρο κάποιος φορέας του ιού, είναι δυνατή η επαναμόλυνση του χώρου, γεγονός που ισχύει για κάθε μορφή απολύμανσης.

Τι εξοπλισμό και τι καθαριστικά χρησιμοποιείται για την απολύμανση;

Ψεκαστήρες ψυχρής εκνέφωσης (νεφελοψεκαστήρες), ψεκαστικά υψηλού όγκου (σκεφτείτε την μάνικα της πυροσβεστικής), ψεκαστήρες προπίεσης, συσκευές θερμής απολύμανσης (με ατμό). Χρησιμοποιούμε ενώσεις χλωρίου με τις οποίες μπορούμε να απολυμάνουμε το πόσιμο νερό καθώς και τους χώρους παρασκευής τροφίμων.

Οι στολές που φοράτε πώς σας προστατεύουν από τον ιό;

Ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η μετάδοση θεωρείται ότι γίνεται κυρίως μέσω του αναπνευστικού με σταγονίδια από το φτέρνισμα, τον βήχα ή την εκπνοή. Μεταδίδεται, επίσης, με επιμόλυνση από μολυσμένες επιφάνειες, αφού σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, ο ιός έχει την ικανότητα να μπορεί να επιβιώσει μερικές ώρες στις επιφάνειες. Ο εξοπλισμός (μάσκες με ειδικά φίλτρα, στολές από μη διαπεραστικό υλικό, προστατευτικά γυαλιά γάντια) δεν επιτρέπει την επαφή μας με τα στελέχη του ιού.

Ένας χώρος αρκεί να έχει απολυμανθεί για να είναι ασφαλής;

Δυστυχώς όχι, απαιτούνται συνδυαστικά μέτρα για να περιοριστεί ή πιθανότητα μετάδοσης του ιού, δηλαδή επαρκής φυσικός αερισμός, σχολαστικός καθαρισμός, απολύμανση.

Πώς μπορεί να απολυμάνει κανείς το σπίτι του;

Χρειάζεται συχνός αερισμός του χώρου και καθαρισμός με αλκοολούχο σκεύασμα, μετά από χρήση καθαριστικού. Γενικά, πρώτα καθαρίζουμε και μετά απολυμαίνουμε.

Ποιες είναι οι πιο επίφοβες επιφάνειες;

Αυτές που αγγίζουμε περισσότερο με τα χέρια μας, όπως το πληκτρολόγιο, το κινητό και το στυλό. Επίσης, αυτές από τις οποίες περνάει παροχή αέρα (π.χ. αεραγωγοί, συστήματα ψύξης και θέρμανσης με αέρα) αλλά και τις τουαλέτες.

Θεωρείτε ότι εκτίθεστε σε κίνδυνο;

Σίγουρα, εφόσον απολυμαίνουμε χώρους στους οποίους βρίσκονται πολλά άτομα και πιθανότατα κάποια από αυτά να φέρουν τον ιό ακόμα. Παρά τις οδηγίες για περιορισμό στις οικίες, εμείς πρέπει να δουλεύουμε σε πιθανώς προσβεβλημένα μέρη.

Πηγή: vice.com

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia