FOLLOW US: facebook twitter

Δεύτερη εβδομάδα χωρίς δωρεάν εξετάσεις!

Ημερομηνία: 16-05-2024 | Συντάκτης:

Καθολική η συμμετοχή των συμβεβλημένων εργαστηριακών ιατρών από Αμαλιάδα έως και Βάρδα

  • Χωρίς πρόβλημα οι ασφαλισμένοι σε Πύργο, Κρέστενα, Ολυμπία, Ζαχάρω
  • Κοινή ανακοίνωση των Ιατρικών Συλλόγων στην προειδοποίηση ΕΟΠΥΥ για τη «διακοπή των συμβάσεων»

Γράφει η Κική Κολοβέρου – [email protected]

Χωρίς δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις είναι χιλιάδες ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ στη χώρα, εξαιτίας της παρατεταμένης απεργιακής κινητοποίησης των εργαστηριακών γιατρών και των μικρών διαγνωστικών εργαστηρίων, που αναμένεται να συνεχιστεί έως και την Παρασκευή. Οι εργαστηριακοί γιατροί βρίσκονται σε απόγνωση και οικονομικό αδιέξοδο, καθώς πάνω από μια δεκαετία είναι υποχρεωμένοι να επιστρέφουν ακόμα και το 60% των εισοδημάτων τους στον ΕΟΠΥΥ, το περιβόητο clawback.

Στην Ηλεία, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην περιοχή αρμοδιότητας του Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας (έως και τη Βάρδα) όπου στην απεργία συμμετέχει το σύνολο (100%) των συμβεβλημένων εργαστηριακών ιατρών και εκατοντάδες πολίτες αδυνατούν για δεύτερη συνεχή εβδομάδα να πραγματοποιήσουν βασικές διαγνωστικές εξετάσεις με την αποζημίωση του ΕΟΠΥΥ.

«Από την Αμαλιάδα έως και τη Βάρδα, οι εργαστηριακοί ιατροί συμμετέχουν μαζικά στην απεργία», τόνισε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας Κώστας Τσαούσης, επισημαίνοντας πως ο Ιατρικός Σύλλογος στηρίζει τις κινητοποιήσεις τους και τα δίκαια αιτήματά τους για το clawback, ένα πρόβλημα που παραμένει εδώ και χρόνια και μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί λύση.

Τις κινητοποιήσεις των εργαστηριακών ιατρών στηρίζει και ο Ιατρικός Σύλλογος Ηλείας και σύμφωνα με τον πρόεδρό του Χρήστο Γιαννικούλη, στην περιοχή αρμοδιότητάς τους (Πύργο, Ολυμπία, Ζαχάρω, Κρέστενα) δεν έχουν δημιουργηθεί προβλήματα στους ασφαλισμένους καθώς οι ελάχιστοι συμβεβλημένοι ιατροί δεν συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις.

«Η πλειονότητα των συναδέλφων δεν έχει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ και αυτοί που είναι συμβεβλημένοι, ως επί το πλείστον, δεν συμμετέχουν, οπότε για την καθημερινότητα των πολιτών δεν έχει αλλάξει κάτι», ανέφερε και επανέλαβε πως ο Ιατρικός Σύλλογος Ηλείας στηρίζει τις κινητοποιήσεις και τα δίκαια αιτήματα των εργαστηριακών ιατρών.

Να σημειωθεί ότι ο ΕΟΠΥΥ εδώ και περίπου 12 χρόνια εφαρμόζει κλειστούς προϋπολογισμούς για τις διαγνωστικές εξετάσεις, ορίζοντας συγκεκριμένα κονδύλια για την κάλυψη των αναγκών των ασφαλισμένων του. Όταν το ορισθέν ποσό ξεπεραστεί, οι εργαστηριακοί γιατροί αλλά και τα διαγνωστικά κέντρα δεν αμείβονται αφού επιστρέφουν υποχρεωτικά τα ποσά στον Οργανισμό με τη μορφή του clawback.

Οι εργαστηριακοί γιατροί καθώς και τα μικρά διαγνωστικά κέντρα που συμμετέχουν στις  συνεχόμενες 24ωρες απεργίες, ζητούν άμεσα από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα ώστε να σταματήσει το στρεβλό σύστημα των υποχρεωτικών επιστροφών στο σύστημα υγείας.

Προειδοποίηση από ΕΟΠΥΥ για διακοπή συμβάσεων

Με κοινή ανακοίνωση απαντούν οι Ιατρικοί Σύλλογοι της χώρας στην πρόσφατη απόφαση της Διοίκησης του ΕΟΠΥΥ, με την οποία προειδοποιεί τους ιδιώτες παρόχους ότι θα διακόψει τη σύμβαση μαζί τους εάν δεν εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους.

Έχοντας ως τίτλο «Η αμετανόητη αλαζονεία του ΕΟΠΥΥ» σημειώνουν:

«Είναι γνωστή σε όλους πια η λαίλαπα που περνά και καταστρέφει τον κόπο των ιδιωτών εργαστηριακών συναδέλφων μας. Είναι γνωστές οι μη βιώσιμες συνθήκες (clawback – rebate) στις οποίες αναγκάζονται να εκτελέσουν το ιατρικό τους έργο. Δώδεκα χρόνια είναι πολλά για να υπάρξει υπομονή και ανοχή. Είναι, όμως, λίγα για να μετρηθεί το ειδικό βάρος της προσφοράς του ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΥ ΙΑΤΡΟΥ στην κοινωνία μας. Ένα ειδικό βάρος που κανείς δεν έχει το δικαίωμα να υπονομεύει και να υποβαθμίζει.

Ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός οργανισμός της χώρας (ΕΟΠΥΥ), εν μέσω κινητοποιήσεων, αποφάσισε να υπενθυμίσει στους εργαστηριακούς ιατρούς τους όρους λύσης των συμβάσεών τους. Δείχνοντας περαιτέρω αδιαλλαξία, προτρέπει τους πολίτες να καταδώσουν τον ιδιώτη εργαστηριακό ιατρό που δεν θα τους εξυπηρετήσει. Από την άλλη ο ΕΟΠΥΥ δεν δέχεται την εφαρμογή των Διεθνών Κατευθυντήριων οδηγιών ορθής κλινικής συνταγογράφησης και διαγνωστικών πρωτοκόλλων, αποδεικνύοντας πως δεν επιθυμεί ο ίδιος την καλή και επιστημονική πρακτική για την υγεία των πολιτών, δείχνοντας παράλληλα την αμετανόητη αλαζονεία του.  

Στον αγώνα των ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ οι Ιατρικοί Σύλλογοι σχηματίζουν ασπίδα προάσπισης των δικαιωμάτων τους. Επιβάλλεται να μπει ένα τέλος σε αυτόν τον εμπαιγμό, με τρόπο ουσιαστικό και υπερκομματικό. Οι Ιατρικοί Σύλλογοι της χώρας, καλούν τον Υπουργό Υγείας και τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, να σταθούν μαζί τους στη σωστή πλευρά της ιστορίας και ζητούν άμεση συνάντηση μαζί τους».

Υπό το πρίσμα αυτό αλλά και την πίεση των απεργιακών κινητοποιήσεων ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης αναμένεται να συναντήσει σήμερα Πέμπτη το μεσημέρι με εκπροσώπους των εργαστηριακών γιατρών προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

mycoast
olympia