FOLLOW US: facebook twitter

Δεύτερη ευκαιρία στο δήμο Πύργου για επανακαθορισμό των  αντικειμενικών αξιών

Ημερομηνία: 19-03-2024 | Συντάκτης:

Δεκτό έγινε από την αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Οικονομικών το αίτημά του μαζί με εκείνα άλλων  11 ακόμα δήμων της χώρας – Όλα τα υπόλοιπα απορρίφθηκαν

Γράφει  η Ελένη Παπαδοπούλου 


Αλλαγές στον χάρτη των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων φέρνει η επέκταση του αντικειμενικού συστήματος σε χιλιάδες οικισμούς σε όλη τη χώρα. σε όλη τη χώρα και το τοπίο με τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες των δήμων θα ξεκαθαρίσει μέχρι το καλοκαίρι χωρίς ωστόσο να αναμένονται σημαντικές αλλαγές.  Τα νέα  πάντως δεν είναι ευχάριστα, για πάνω από 9 στους 10 δήμους που υπέβαλαν ενστάσεις στο υπουργείο Οικονομικών ζητώντας «κούρεμα» των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αρμόδια επιτροπή η οποία εξέτασε τα αιτήματα των δήμων για επανεκτίμηση των τιμών ζώνης απέρριψε το 93% των ενστάσεων που υποβλήθηκαν και που πέρασαν από «κόσκινο» από το Υπουργείο Οικονομικών.

Συγκεκριμένα από τους 169 δήμους που υπέβαλαν ενστάσεις αντιδρώντας στην αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων μόλις σε 12 αναμένεται να προχωρήσει η διαδικασία επαναπροσδιορισμού των τιμών ζώνης.  Ανάμεσα σε αυτούς, είναι και ο δήμος Πύργου στον οποίο θα δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία προκειμένου να επανεξεταστούν τα αιτήματά του και ενδεχομένως να υπάρξει επανακαθορισμός των αντικειμενικών αξιών.

20% ορίζοντια μείωση είχε ζητήσει ο δήμος Πύργου με απόφαση Δ.Σ

Να θυμίσουμε ότι ο δήμος Πύργου μετά από σχετική απόφαση του Δημοτικού του συμβουλίου,  είχε ζητήσει την  οριζόντια μείωση των αντικειμενικών αξιών κατά 20% και επίσημα με υποβολή γνωμοδότησης προς το Υπουργείο Οικονομικών. Μάλιστα αδικημένες από το νέο σύστημα αντικειμενικών αξιών ήταν ως παράδειγμα το Κατάκολο και η περιοχή του Κούβελου.  Το Κατάκολο έχει πολύ υψηλή τιμή ζώνης, 1000 ευρώ σε σχέση με τις επικρατούσες πολεοδομικές και εμπορικές συνθήκες και προτείνεται γραμμική ζώνη στον κεντρικό δρόμο στα 750 ευρώ και κυκλική 550€ για την υπόλοιπη κοινότητα.

  Σε ότι αφορά τον Κουβελο προσδιορίστηκε  τιμή 800 ευρώ για το τμήμα από τη Λαμπετίου και το 5ο δημοτικό σχολείο μέχρι το Πολιτιστικό Κέντρο και την Ολυμπίων, με συνολικά 22 αδιάνοιχτα και αδόμητα οικοδομικά τετράγωνα. Στην ίδια ζώνη είναι η συνοικία της Αγίας Βαρβάρας, η Ρήγα Φεραίου και η 28η Οκτωβρίου. Άρα ο Κούβελος πρέπει αποσπαστεί από αυτή τη ζώνη και να αποτελέσει νέα ζώνη με ύψος τιμής 600 ευρώ, λόγω της πλήρους ανυπαρξίας ρυμοτομίας, έργων βασικής υποδομής και κάθε μορφής ανάπτυξης.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την ανάθεση σε ιδιώτες εκτιμητές της επανεξέτασης των αντικειμενικών αξιών για τους 12 δήμους. Οι εκτιμητές θα υποβάλουν την πρότασή τους στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ενώ τον τελικό λόγο θα έχει ο υπουργός.

Σε κάθε περίπτωση, εάν υπάρξουν διορθώσεις στις αντικειμενικές αξίες, αυτές δεν θα ισχύσουν  αναδρομικά αλλά από τη ημερομηνία δημοσίευσης της υπουργικής απόφασης.

Σταδιακή επέκταση του αντικειμενικού συστήματος και σε Ολυμπία- Κυλλήνη

Στο μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκεται η άσκηση της σταδιακής επέκτασης του αντικειμενικού συστήματος προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων σε 2.167 περιοχές σε όλη τη χώρα. Πρόκειται για το υπολειπόμενο 1,5% της επικράτειας όπου έλειπαν τα απαιτούμενα πολεοδομικά στοιχεία. Σε πρώτη φάση αντικειμενικές αξίες θα αποκτήσουν περίπου 500 περιοχές σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, αναμένεται να αποκτήσουν για πρώτη φορά αντικειμενικές αξίες και σε παραλιακές και τουριστικές περιοχές  στην Ηλεία, όπως  η Κυλλήνη και η  Αρχαία Ολυμπία. Τα περισσότερα εξ αυτών ακίνητα είναι εκτός σχεδίου και εκτός οικισμών, αλλά ορισμένα είναι αξιοποιήσιμα ως τουριστικά, αφού είναι παραλιακά, και άρα υψηλής αξίας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος