FOLLOW US: facebook twitter

«Δανάη Στρατηγοπούλου: Σκόρπιες νότες στο πεντάγραμμο της ζωής της»

Ημερομηνία: 01-06-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Νέα, Πολιτισμός

soprano-konstanda-papadopoulou-danaiΜε επιτυχία η εκδήλωση του Συνδέσμου Φιλολόγων Πύργου-Ολυμπίας

Στο κατάμεστο θέατρο Απόλλων του Πύργου  πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας από το Σύνδεσμο Φιλολόγων Πύργου-Ολυμπίας  μια ξεχωριστή εκδήλωση-αφιέρωμα στη μεγάλη Ελληνίδα της Τέχνης και των Γραμμάτων Δανάη Στρατηγοπούλου.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό του προέδρου του Συνδέσμου Γιώργου Αγγελόπουλου, ο οποίος ευχαρίστησε  τα μέλη και τους πολλούς φίλους για την ανταπόκρισή τους τιμώντας μια προσωπικότητα που έγινε παγκοσμίως γνωστή για το πνευματικό  έργο και την αγωνιστική της δράση.

apostolopoulou-giolanta

Κατόπιν, πήρε το λόγο η συντονίστρια της εκδήλωσης και ειδική γραμματέας του Συνδέσμου Γιολάντα Αποστολοπούλου, η οποία αναφέρθηκε στη ζωή και το έργο της Δανάης, που υπήρξε τραγουδίστρια, μουσικός συγγραφέας και καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο του Σαντιάγο της Χιλής. Σημαντική εκπρόσωπος του ελαφρού τραγουδιού της προπολεμικής Ελλάδας, η Δανάη τραγούδησε σχεδόν όλους τους συνθέτες της εποχής της. Παράλληλα, υπήρξε αγωνιστικό και ασυμβίβαστο πνεύμα με πλούσια αντιστασιακή δράση την περίοδο της Κατοχής και της Δικτατορίας.

marteli

Η καθηγήτρια-ηθοποιός Μαριάννα Μαρτέλη απήγγειλε εκφραστικά δύο ποιήματα από το Canto General του Πάμπλο Νερούντα (έργο που έχει μεταφράσει στα ελληνικά η Δανάη),

mikti-xorwdia-danaiενώ στο μουσικό μέρος της βραδιάς η Μικτή Χορωδία Πύργου υπό τη διεύθυνση του Θεόδωρου Παναγόπουλου και τη Τζένη Λάγιου στο πιάνο απέδωσε με άψογο συγχρονισμό τα τραγούδια «Ας ερχόσουν για λίγο», «Χτες βράδυ», «Θα ξανάρθεις».

gkintziris-skoularikou-danaiΗ Χαρά Σκουλαρίκου από την ορχήστρα «Τα χρώματα της Ήλιδας» με τη συνοδεία του μουσικού Γιώργου Γκιντζίρη στο πιάνο ερμήνευσε μοναδικά τα τραγούδια «Ζητάτε να σας πω», «Μαραμένα τα γιούλια κι οι βιόλες» και «Αν σ’ αρνηθώ αγάπη μου» και τέλος, δύο υπέροχες σοπράνο και Ηλείες στην καταγωγή, οι Έφη Παπαδοπούλου και Ελεάννα Κωνσταντά καθήλωσαν το κοινό με δύο ισπανικά τραγούδια της Δανάης προσκαλώντας το να τελειώσουν τραγουδώντας όλοι μαζί το «Τι είναι αυτό που το λένε αγάπη».

danai-syntelestesΜετά το παρατεταμένο χειροκρότημα, η Γιολάντα Αποστολοπούλου ευχαρίστησε εκ μέρους του Δ.Σ του Συνδέσμου Φιλολόγων όσους παρευρέθηκαν στην όμορφη και νοσταλγική βραδιά.  Ιδιαιτέρως δε τους καλλιτέχνες που τίμησαν με τη συμμετοχή τους στην οργάνωση της εκδήλωσης, τη μαθήτρια του 3ου Γυμνασίου Πύργου Μαίρη Βαρβαρή και την οργανωτική γραμματέα του Συνδέσμου Τζένη Μπίθα για την επιμέλεια των φωτογραφιών και των βίντεο,  καθώς και το διευθυντή του Ιστορικού και Οπτικοακουστικού Αρχείου της ΕΡΤ και Ηλείο Βασίλη Αλεξόπουλο για την παραχώρηση υλικού και τη διανομή θεατρικών έργων σε μορφή dvd από το αρχείο της ΕΡΤ.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος