Δ. Σκαλτσά: “Κανένα περιθώριο ανοχής στην οποιαδήποτε μορφή βίας”
Συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη σε γυναίκες στο Κέντρο Κοινότητας Δήμου Ζαχάρως
Η 25η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ήδη από το 1981 ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας σε Βάρος των Γυναικών, σε ανάμνηση της φρικτής δολοφονίας των τριών αδελφών Μιραμπάλ, πολιτικών αγωνιστριών από την Δομινικανή Δημοκρατία, οι οποίες ξυλοκοπήθηκαν, βασανίστηκαν και στραγγαλίστηκαν μέχρι θανάτου έπειτα από διαταγή του δικτάτορα Τρουχίλο στις 25 Νοεμβρίου 1960. Αποτελεί ημέρα υπενθύμισης της κακοποίησης και της βίας που υφίστανται ακόμα και σήμερα οι γυναίκες λόγω του φύλου τους και της ανάγκης για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Σήμερα το σοβαρό αυτό κοινωνικό ζήτημα, παγκοσμίων διαστάσεων, μας αφορά όλες και όλους περισσότερο από ποτέ. Η τραγική αύξηση των κρουσμάτων ενδοοικογενειακής βίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας και του επακόλουθου εγκλεισμού, η ανάδειξη και η ευρεία διάδοση του κινήματος #MeToo με τη γνωστοποίηση δεκάδων περιστατικών βίας και κακοποίησης γυναικών στον οικογενειακό, τον επαγγελματικό, τον αθλητικό και τον
καλλιτεχνικό κόσμο, αλλά και ο μεγάλος αριθμός των γυναικοκτονιών στη χώρα μας από την αρχή του χρόνου αποδεικνύουν πως ακόμα οι γυναίκες πρέπει να μάχονται για τα θεμελιώδη δικαιώματά τους. Η ισότητα μπορεί για πολλούς να θεωρείται αυτονόητη αλλά τα προαναφερθέντα διατρανώνουν το αντίθετο.
Δεν πρέπει να υπάρχει κανένα περιθώριο ανοχής στην οποιαδήποτε μορφή βίας. Οι γυναίκες πάνω απ’ όλα είναι άνθρωποι και ως τέτοιοι πρέπει να αντιμετωπίζονται. Οι ιδιότητες της μητέρας, της συζύγου, της συντρόφου, της κόρης, της αδερφής που συχνά χρησιμοποιούνται ως επιχειρήματα εξάλειψης της βίας σε βάρος τους πρέπει να έρχονται σε δεύτερη μοίρα.
Θετικό είναι πως πλέον οι κακοποιητικές συμπεριφορές καταγγέλλονται συχνότερα και αποτελούν κομμάτι του δημόσιου διαλόγου, όμως ο δρόμος για την πλήρη ισότητα και την εξάλειψη της βίας παραμένει μακρύς.
Στο Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Ζαχάρως δύο κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγος παρέχουν συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη σε γυναίκες που βιώνουν οποιαδήποτε μορφή κακοποίησης.
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2625360512, 2625960513 & 2625360505.