FOLLOW US: facebook twitter

Έργα & επενδύσεις το δίπτυχο της επιτυχίας

Ημερομηνία: 19-04-2024 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Νέα, Πολιτική

Ο γ.γ. Δημοσίων Επενδύσεων & ΕΣΠΑ, Δημ. Σκάλκος εξηγεί στην «Πρωινή» τον τρόπο με τον οποίο θα επιτευχθεί η οικονομική ανάκαμψη στον νομό

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Τα ώριμα έργα και το φιλοεπενδυτικό προφίλ είναι οι δύο βασικές προϋποθέσεις που θέτει ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων & ΕΣΠΑ, Δημήτρης Σκάλκος, για την ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη της Ηλείας.

Όπως τόνισε σε δηλώσεις του στην «Πρωινή» μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης με τους αιρετούς την περασμένη Τρίτη στην Αρχαία Ολυμπία, από την πλευρά της πολιτείας υπάρχουν προγράμματα που μπορούν να χρηματοδοτήσουν έργα προτεινόμενα από τους δήμους, αρκεί να είναι έτοιμα για ένταξη.

«Δεν έχει κανένα νόημα να δεσμεύουμε πόρους σε έργα που δεν έχουν ετοιμότητα να προχωρήσουν. Αντίθετα, πρέπει να δούμε πώς θα δημιουργήσουμε εκείνη την ωριμότητα ούτως ώστε να χρηματοδοτήσουμε και τα έργα. Ακούγεται λίγο θεωρητικό, αλλά είναι απόλυτα πρακτικό. Ξεκινούμε με χρηματοδοτήσεις έργων που μπορούνε  να υλοποιηθούν άμεσα και ταυτόχρονα ξεκινούμε να συζητούμε σε συνεργασία με τις νέες δημοτικές αρχές της Ηλείας να δούμε ποια θα είναι η τελική προτεραιοποίηση σε ό,τι έχει να κάνει με το περιφερειακό πρόγραμμα της Δυτικής Ελλάδας», τόνισε σημειώνοντας ότι το σχετικό χρονοδιάγραμμα είναι η 20ή Απριλίου.

«Άρα από τον επόμενο μήνα θα ξέρουμε ποια έργα θα προτεραιοποιηθούν χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας. Τα υπόλοιπα έργα που δεν καλύπτονται από το ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας, θα δούμε πώς θα τα εντάξουμε στα τομεακά προγράμματα του ΕΣΠΑ, δηλαδή ευθύνης της κεντρικής διοίκησης, των Υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών», ανέφερε προσθέτοντας ότι μέχρι τώρα αποφεύγει να μιλήσει για συγκεκριμένα ποσά, διότι το ύψος των κονδυλίων θα διαμορφωθεί από τους διαθέσιμους προϋπολογισμούς και την ωριμότητα των υφιστάμενων έργων.

Ιδιωτικές επενδύσεις στον πολιτισμό

Ο κ.Σκάλκος επισήμανε ότι αναγκαία προϋπόθεση για την ανάκαμψη της Ηλείας είναι η κινητοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων σε παραγωγικές και αναπτυξιακές δραστηριότητες στον πολιτισμό, εξηγώντας ότι από μόνοι τους οι δημόσιοι πόροι δεν επαρκούν.

«Δεν θα αλλάξει η εικόνα της Ηλείας μόνον από τα ποσά που θα δώσει αυτή η Επιτροπή. Είναι μια αναγκαία συνθήκη, διότι χωρίς μια γενναία χρηματοδότηση δεν μπορεί να αλλάξει σελίδα. Όμως αυτό που θα απαιτηθεί, είναι να μοχλεύσουμε πόρους και από την ιδιωτική οικονομία. Αν δείξουμε ότι κάτι αλλάζει και ότι υπάρχει σοβαρό σχέδιο, σιγά σιγά θα έρθουν και οι επενδύσεις. Η πορεία της Ηλείας θα εξαρτηθεί από τις επενδύσεις που θα τραβήξουμε εδώ, από την ελκυστικότητα της περιοχής. Μιλώντας από τη δική μου οπτική, ως υπεύθυνος για το ΕΣΠΑ, ο πυρήνας πρέπει να είναι ο πολιτισμός. Αυτό είναι το asset, η προστιθέμενη αξία για την Ηλεία. Γύρω από αυτό θα πρέπει να αναπτύξουμε τις υποδομές, για να έρθουν οι επενδύσεις», εξήγησε υπενθυμίζοντας ότι στο παρελθόν εγκαταλείπονταν ελπιδοφόρα εγχειρήματα.

«Η περιφερειακή ανάπτυξη τα προηγούμενα χρόνια ήταν μια ιστορία χαμένων ευκαιριών. Τα ποσά υπήρχαν αλλά δεν είχαν την απαιτούμενη αξιοποίηση. Τώρα έχουμε μια καλή βάση από τη ΔιαΝΕΟσις, ένα φιλόδοξο σχέδιο που εκτείνεται σε ορίζοντα δεκαετίας, και έναν μηχανισμό υλοποίησης που έλειπε τα προηγούμενα χρόνια, διότι δεν υπήρχε ο απαιτούμενος συντονισμός και βλέπαμε το φαινόμενο να εγκαταλείπονται ακόμα και καλές προσπάθειες όταν άλλαζαν οι αυτοδιοικητικές αρχές ή η κεντρική διοίκηση», σημείωσε.

Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων & ΕΣΠΑ δήλωσε πως τα προβλήματα ρευστότητας λόγω της μετάβασης από το παλιό ΕΣΠΑ στο νέο έχουν διευθετηθεί.

«Είναι μια επίπονη άσκηση η μετάβαση από τη μια προγραμματική περίοδο στην άλλη, στην Ελλάδα όμως εξελίσσεται καλά, γιατί δεν καθυστερήσαμε ούτε μία ημέρα τις σχετικές διαδικασίες. Τα έργα μεταφέρονται σιγά σιγά. Υπήρχε μια δυσκολία στη χρηματοδότηση έργων ΕΣΠΑ στο κλείσιμο της προγραμματικής περιόδου 2014-2020, στα τέλη δηλαδή του περασμένου Δεκέμβρη. Όποιες χρηματοδοτήσεις δεν προτεραιοποιήθηκαν τότε, αποπληρώθηκαν στο σύνολό τους τον Ιανουάριο. Σήμερα που μιλάμε, δεν υπάρχει κανένα ζήτημα απολύτως. Υπάρχει το τεχνικό ζήτημα των νέων προσκλήσεων που θα απαιτήσει η νέα περίοδος. Έργα που δεν έτρεξαν και απεντάχθηκαν, πρέπει να δούμε πως θα ενταχθούν εκ νέου», ανέφερε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος