FOLLOW US: facebook twitter

Δ. Καλαματιανός: «Άμεση παρέμβαση και δίκαιη λύση για την προστασία εκτάσεων αγροτών-κατοίκων σε Κουτσοχέρα, Μουζάκι, Περιστέρι και Χειμαδιό»

Ημερομηνία: 19-01-2022 | Συντάκτης:

Ερώτηση του Διονύση Καλαματιανού στη Βουλή


Μείζον ζήτημα έχει δημιουργηθεί με συγκεκριμένες αγροτικές εκτάσεις στις κοινότητες Κουτσοχέρα, Μουζάκι, Περιστέρι και Χειμαδιό, καθώς πολλοί αγρότες-κάτοικοι είδαν από την προανάρτηση του Κτηματολογίου να έχουν απορριφθεί οι κτηματολογικές τους δηλώσεις.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου και καταγγελίες κατοίκων, προκρίθηκε στην κτηματογράφηση η δήλωση της Ιεράς Μονής Αγίων Θεοδώρων Αροανίας, καθώς οι τίτλοι ιδιοκτησίας που παρουσίασε η Μονή είναι προγενέστεροι αυτών, που κατέθεσαν οι κάτοικοι.

Για το ιδιαίτερα σημαντικό αυτό ζήτημα, ο Βουλευτής Ηλείας και αναπληρωτής Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Διονύσης Καλαματιανός, κατέθεσε Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς τους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ζητώντας λύση σχετικά με τον τεράστιο κίνδυνο απώλειας της περιουσίας κατοίκων.

Όπως αναφέρει την ερώτησή του, η συγκεκριμένη αρνητική εξέλιξη δημιουργεί μεγάλα και σύνθετα προβλήματα. Αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής, οι οποίοι καλλιεργούν και εκμεταλλεύονται για δεκαετίες τις εκτάσεις αυτές, έχοντας στην κατοχή τους συμβόλαια και τίτλους ιδιοκτησίας, αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της απώλειας της περιουσίας τους, της έξωσης και της φτώχειας. Επιπλέον, γι’ αυτά τα αγροτεμάχια λαμβάνουν επιδοτήσεις και αποζημιώσεις, πληρώνουν ΕΝΦΙΑ, ενώ παράλληλα έχουν εγκριθεί σχέδια βελτίωσης, οικοδομικές άδειες κ.α.

Παράλληλα, ο κ. Καλαματιανός κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας πως πολλοί καλλιεργητές θα βρεθούν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση και θα αντιμετωπίσουν ακόμα και πρόβλημα επιβίωσης, καθώς το μοναδικό εισόδημά τους προέρχεται από την εκμετάλλευση αυτών των εκτάσεων και την ενασχόλησή τους με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Επιπλέον, αναδεικνύει και τα ιδιαίτερα κοινωνικά χαρακτηριστικά που λαμβάνει το όλο ζήτημα, με δεδομένο ότι η ενασχόληση και η αξιοποίηση των εκτάσεων αυτών από τους αγρότες της περιοχής, απέτρεψε το να παραμείνουν αυτές αναξιοποίητες και χέρσες, δίνοντας ώθηση στην τοπική οικονομία και συμβάλλοντας αποφασιστικά στην παραμονή των ανθρώπων αυτών και των οικογενειών τους στην περιοχή.

Ο Βουλευτής ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς:

  • Σε ποιες ενέργειες θα πρέπει να προβούν, ώστε να προστατευθούν οι αγρότες-κάτοικοι των Κοινοτήτων Κουτσοχέρας, Μουζακίου, Περιστερίου και Χειμαδιού, οι οποίοι, ενώ κατέχουν τους τίτλους ιδιοκτησίας για δεκαετίες, κινδυνεύουν άμεσα με απώλεια της περιουσίας τους, εξαιτίας της κτηματολογικής δήλωσης της Ιεράς Μονής Αγίων Θεοδώρων Αροανίας για αυτές τις εκτάσεις, που προκρίθηκε και έχει προαναρτηθεί στο Ελληνικό Κτηματολόγιο;

Παράλληλα, ζητά στα πλαίσια της κτηματογράφησης του νομού Ηλείας, που βρίσκεται σε φάση προανάρτησης, να προσκομισθούν τα σχετικά έγγραφα με τον αριθμό των ακινήτων που έχουν απορριφθεί τα δικαιώματα ιδιωτών εν συνόλω ή μερικώς και προκρίθηκε το δικαίωμα της Διεύθυνσης Δασών ή της Κτηματικής Υπηρεσίας ή της Μονής Αγίων  Θεοδώρων.

Είναι σαφές ότι πρέπει άμεσα να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο παραπάνω πρόβλημα, πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας της κτηματογράφησης. Σε διαφορετική περίπτωση οι επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες και στους κάτοικους τους θα είναι καταιγιστικές.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος