FOLLOW US: facebook twitter

Δ. Καλαματιανός στην ημερίδα των ΑμεΑ στον Πύργο: Κοινωνική πρόνοια και άτομα με αναπηρία

Ημερομηνία: 16-04-2019 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”75885″ img_size=”full”][vc_column_text]Με τον όρο κοινωνική πρόνοια περιγράφουμε έναν από τους πιο σημαντικούς θεσμούς της σύγχρονης κοινωνίας. Αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες του κοινωνικού κράτους. Στοχεύει στην κάλυψη των ανθρωπίνων αναγκών σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού. Επιδιώκει την βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Είναι μια στρατηγική κοινωνική παρέμβαση μέσω του διαρθρωμένου συστήματος του κράτους, στις ομάδες εκείνες που κατά κανόνα αδυνατούν να εργασθούν ή να εξεύρουν εργασία και να ασφαλιστούν.

Χρειάζεται συνδυασμός εξατομικευμένης προσέγγισης με τη διασύνδεση επιμέρους φορέων κοινωνικής πολιτικής, το συντονισμό των διαφορετικών μηχανισμών και προγραμμάτων κοινωνικής προστασίας, τη δικτύωση των υπηρεσιών σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο και την παρακολούθηση των δράσεων.

Τα άτομα με αναπηρία αποτελούν ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικές αλλαγές και βελτιώσεις από την κυβέρνηση στον τομέα της ισότιμης συμμετοχής τους στην κοινωνία και της διασφάλισης της αρτιότερης εξυπηρέτησης των δικαιωμάτων τους. Υπήρξαν νομοθετικές παρεμβάσεις, αναπτύχθηκαν δομές, ελήφθησαν μέτρα από την πολιτεία, με στόχο την απρόσκοπτη κοινωνική τους ένταξη.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία αφορούν κυρίως το επίπεδο ασφαλούς και αξιοπρεπούς διαβίωσης. Τη δυνατότητα στην εκπαίδευση, στην εργασία και στην κατοικία.

Τα κέντρα κοινότητας συμβάλλουν στην τοπική διάσταση της άσκησης της εθνικής κοινωνικής πολιτικής. Συνδέουν σε τοπικό επίπεδο ενέργειες και δράσεις που υλοποιούνται ή προγραμματίζονται να υλοποιηθούν στον τομέα κοινωνικής προστασίας των ευπαθών ομάδων. Πρόκειται δηλαδή για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στον σχεδιασμό και την εφαρμογή της κοινωνικής πολιτικής σε τοπικό επίπεδο. Το όφελος όσον έχουν πραγματικά ανάγκη είναι προφανές.

Η δημιουργία και τα επιτυχημένα μοντέλα που έχουν αναπτυχθεί στον τομέα της εργασίας με τις ΚοινΣΕπ, ήδη αμβλύνουν και θα συνεχίσουν στον μέλλον να αμβλύνουν σημαντικά τα προβλήματα στην απασχόληση των ατόμων με αναπηρία. Έχουν ήδη αναπτυχθεί τελευταία εξαιρετικές ΚοινΣΕπ που ασχολούνται με την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία και μάλιστα σε παραγωγικούς τομείς, όπως αυτός του τουρισμού.

Περαιτέρω, είναι θετικό ότι ενδυναμώνεται με συγκεκριμένη στόχευση από την κυβέρνηση, το σύστημα εκπαίδευσης με την πρόσληψη ειδικών παιδαγωγών σε μόνιμη βάση μέσω ΑΣΕΠ μετά από πολλά χρόνια, αλλά και στο πλαίσιο των προγραμμάτων του Υπουργείου Παιδείας. Ενισχύεται τόσο η ειδική αγωγή όσο και η παρεχόμενη επαγγελματική κατάρτιση από τα Ειδικά Εργαστήρια Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.

Με το νέο φορέα, ΟΠΕΚΑ (Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης) εφαρμόστηκε ένα διαφανές και ευέλικτο σύστημα καταβολής των επιδομάτων. Η ηλεκτρονική καταγραφή των πραγματικά δικαιούχων διασφαλίζει πόρους και αναχαιτίζει την εκμετάλλευση από μη δικαιούχους. Προς αυτή την κατεύθυνση, πάντα κινείτο και το αναπηρικό κίνημα στην χώρα μας. Είναι ασπίδα για όλους τους πολίτες απέναντι στις πελατειακές σχέσεις και τη διαφθορά. Με τη λειτουργία του ο προϋπολογισμός των προνοιακών πολιτικών αυξήθηκε σημαντικά.

Με πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση, τέθηκε σε εφαρμογή η υλοποίηση της υποστηριζόμενης διαβίωσης για όλες τις κατηγορίες των ΑΜΕΑ. Οι Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ)  διευκολύνουν σημαντικά τα άτομα με αναπηρία να έχουν το δικαίωμα να ζουν όσο το δυνατό πιο αυτόνομα, να έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση και την εργασία, να αναπτύσσουν δεξιότητες. Τελικός σκοπός είναι η αποτελεσματικότερη ισότιμη κοινωνική τους ένταξη. Η υποστηριζόμενη διαβίωση είναι η δράση που βοηθά στην αποϊδρυματοποίηση, συμβάλει στην αποφυγή της, όταν το οικογενειακό περιβάλλον αδυνατεί για κάποιο λόγο να υποστηρίξει την διαβίωσή τους. Πρόκειται για μικρές αυτόνομες κατοικίες σε μονοκατοικίες ή πολυκατοικίες που διακρίνονται σε 1- 4 κατοίκους και σε 5-9. Η σύνθεση των ενοίκων κάθε ΣΥΔ καθορίζεται από διεπιστημονική ομάδα του φορέα που την ιδρύει βάσει επιστημονικών κριτηρίων. Λαμβάνονται υπόψη οι δυνατότητες, η προσωπικότητα κάθε ατόμου με αναπηρία. Οι όροι, οι προϋποθέσεις, η διαδικασία ένταξης, η χωροθέτησή τους  αναλύονται στην ΚΥΑ.

Παρά τις σημαντικές νομοθετικές παρεμβάσεις, παρά τις επιλογές μας για υποστήριξη των ατόμων με αναπηρία, ακόμα και σε περιόδους οικονομικής ύφεσης, έχουμε μπροστά μας συνεχή αγώνα.

Σημαντικό ρόλο παίζει η καθημερινή παρουσία των ατόμων με αναπηρία. Καμία απόφαση δεν πρέπει να λαμβάνεται χωρίς την δική σας συμμετοχή.

Σε τοπικό δε επίπεδο είναι αναγκαίο να ενεργοποιούνται όλες οι νομοθετημένες δράσεις που συχνά μένουν αναξιοποίητες. Είναι αναγκαίο να υπάρχει η δυνατότητα αντιμετώπισης του κοινωνικού προβλήματος με εξατομικευμένο τρόπο. Να διαγνωσθεί η ρίζα του προβλήματος και να κατευθυνθεί ο ενδιαφερόμενος εκεί που θα υπάρξει το μέγιστο αποτέλεσμα.

Ο δημόσιος χαρακτήρας της κοινωνικής προστασίας που υλοποιείται, λειτουργεί ως ένα δίκτυο ασφάλειας, για τα ίδια τα άτομα αλλά και για τις οικογένειές του.

Το ζητούμενο, όμως, είναι πάντα, αυτή η εφαρμοζόμενη κοινωνική πολιτική να ανταποκρίνεται με επάρκεια στις ανάγκες των ανθρώπων που τη χρειάζονται.

Στην κατεύθυνση αυτή θα είμαι και προσωπικά αρωγός με όλες μου τις δυνάμεις.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot