FOLLOW US: facebook twitter

CLIMA 2023: Η εποχή των πλημμυρών

Ημερομηνία: 05-12-2023 | Συντάκτης:

Φεστιβάλ Ολυμπίας- Εκδήλωση και προβολή στην Αμαλιάδα
στο πλαίσιο του αφιερώματος για την κλιματική κρίση

Εκδήλωση-συζήτηση για τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και την ανάγκη ενεργοποίησης των πολιτών για τη διάσωση του πλανήτη, διοργανώνει την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου και ώρα 20:00 στο CineCinema στην Αμαλιάδα το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, στο πλαίσιο του φετινού αφιερώματός του Clima 2023.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τον Σύλλογο για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ, την Περιβαλλοντική Δράση Ηλείας και τον Φυσιολατρικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Αρχαίας Ολυμπίας. Θα λάβουν μέρος οι Άγγελος Ράλλης και Mariadel Mar Rodriguez σκηνοθέτης και παραγωγός, αντίστοιχα, της ταινίας«Mighty Afrin: In the time of floods, Yebra», ένα αφοπλιστικό ελληνικό ντοκιμαντέρ, το οποίο συνιστά κινηματογραφική εμπειρία, η οποία και θα προβληθεί στην εκδήλωση, ο πρόεδρος του ΑΡΧΕΛΩΝ Μάκης Αράπης και το στέλεχος του οργανισμού Ράνια Σπυροπούλου και οι εκπρόσωποι των περιβαλλοντικών οργανώσεων της Ηλείας.

Το Φεστιβάλ Ολυμπίας αφού αναφέρει ότι η κλιματική κρίση είναι πλέον παρούσα και ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα επελαύνουν με συνέπειες που στρέφονται ευθέως κατά της ανθρώπινης ζωής, σημειώνει ότι δεν διαφαίνεται μια κοινή πολιτική των μεγάλων βιομηχανικών δυνάμεων, ικανή για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά αυτήν την διαρκώς διογκούμενη απειλή κατά του πλανήτη και της ανθρωπότητας. Την ίδια στιγμή διαπιστώνει ότι η κοινή γνώμη, απασχολημένη με τα τρέχοντα ζητήματα που την απασχολούν (οικονομικές δυσκολίες, πανδημία, πόλεμος κλπ.), φαίνεται να ανησυχεί μόνο περιστασιακά για το κλίμα, κυρίως τις περιόδους όπου συμβαίνουν τα ασυνήθιστα καιρικά φαινόμενα.

Για τους λόγους αυτούς και με διάθεση να συμβάλλει στην οικοδόμηση οικολογικής συνείδησης και στην ευαισθητοποίηση, ειδικά των νέων ανθρώπων που αποτελούν το προνομιακό κοινό του, γύρω από θέματα περιβάλλοντος, το Φεστιβάλ Ολυμπίας εντάσσει κάθε χρόνο στην επιλογή του διαγωνιστικού τμήματος Kids&Docs αρκετές ταινίες που η κλιματική αλλαγή και η περιβαλλοντική κρίση βρίσκονται στο επίκεντρο του προβληματισμού τους. Στη φετινή επιλογή, οι πιο χαρακτηριστικοί τίτλοι είναι οι εξής:

  • Mighty Afrin: in the Time of Floods, Άγγελος Ράλλης, Ελλάδα-Γαλλία-Γερμανία, 92’, 2023
  • Μαντουλού, Ο Θαλασσόλυκος, Akley Olton, Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες, 23’, 2022
  • Planet B, Pieter Van Eecke, Ολλανδία-Βέλγιο, 74’, 2023
  • Λευκό Χορτάρι, Justin Kim Woosŏk, Μογγολία-ΗΠΑ, 16’, 2023

Η ταινία “Mighty Afrin: in the Time of Floods” του Άγγελου Ράλλη

Το θέμα της ταινίας αφορά ένα δωδεκάχρονο κορίτσι και την ενηλικίωσή του στην απόλυτη ερημιά των νησιών που εξαφανίζονται κατά μήκος του ποταμού Βραχμαπούτρα. Όταν οι έντονες βροχοπτώσεις και τα νερά των πλημμυρών καταστρέφουν το νησί της,εκείνη αρνείται να παραδοθεί στις θανατηφόρες παλίρροιες. Η Αφρίν κωπηλατεί σε μια ξύλινη βάρκα προς τη πολύβουη μητρόπολη της Ντάκαγια να βρει τον αποξενωμένο πατέρα της ανάμεσα στα εκατομμύρια των κλιματικών προσφύγων. Αναγκασμένη να μεγαλώσει απότομα, η Αφρίν έρχεται αντιμέτωπη με τα μυστήρια ενός κόσμου που βυθίζεται.

Ράλλης υπογραμμίζει τον πόνο της ένδειας και το ψυχολογικό αδιέξοδο ενός αβέβαιου μέλλοντος, ενώ παράλληλα αφουγκράζεται την ηρωίδα του που ως παιδί αρνείται να λυγίσει. Ωστόσο, εκείνο που δε χωρά αμφιβολία είναι πως το ντοκιμαντέρ του Ράλλη φωλιάζει μέσα σου, εξαιτίας της αλήθειας που εκφέρει. Η Αφρίν μπορεί να τα ζει όλα αυτά τώρα, όμως, πλέον δεν είναι απίθανο αυτό μια εκδοχή του μέλλοντος ολόκληρης της ανθρωπότητας. Ακόμα και εάν νιώθουμε πως το Μπαγκλαντές είναι κάπου μακριά, όπως τείνουν να αισθάνονται οι δυτικοί, η πραγματικότητα είναι απολύτως αντίθετη και κινδυνεύουμε να τη νιώσουμε στο πετσί μας

Ο σκηνοθέτης

Ο Άγγελος Ράλλης έχει σπουδάσει Κινηματογράφο, Ανθρωπολογία και Φωτογραφία. Ξεκίνησε την καριέρα του δουλεύοντας στο θέατρο και ως σκηνοθέτης στην ΕΡΤ. Το 2006 εκλέχτηκε μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων και ξεκίνησε ένα μακροπρόθεσμο έργο τεκμηρίωσης των αναδυόμενων πολιτισμών και κοινοτήτων στο Ιστ Εντ του Λονδίνου. Η εικαστική και καλλιτεχνική του προσέγγιση, με άξονα τη μέθοδο της παρατήρησης, βρίσκεται κάπου ανάμεσα στο στοχαστικό σινεμά, το θέατρο και το δημιουργικό ντοκιμαντέρ με στοιχεία αισθητικής του κινηματογράφου μυθοπλασίας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος