FOLLOW US: facebook twitter

Χριστούγεννα στη βαριά σκιά της πανδημίας

Ημερομηνία: 28-12-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Νέα, Υγεία

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”154921″ img_size=”full”][vc_column_text]Εξαντλημένοι υγειονομικοί, γεμάτα από ασθενείς νοσοκομεία, περιοριστικά μέτρα είναι μερικά από τα στιγμιότυπα που συνέθεσαν το φετινό «Χριστουγεννιάτικο Πνεύμα».

Η γιορτή των Χριστουγέννων επισκιάστηκε για μια ακόμα φορά έντονα από τον εφιάλτη της πανδημίας, που αυτή τη φορά επιστρέφει υπό τη μορφή της υπερμεταδοτικής παραλλαγής Όμικρον. Πιστοί και μη, συνειδητοποιούν ότι η επιστροφή στην κανονικότητα που υπόσχονταν η κυβέρνηση πέρυσι με την έλευση του εμβολίου, δεν είναι τελικά τόσο απλή υπόθεση και μάλλον θα χρειαστεί να κρατήσουν για του χρόνου –καλώς εχόντων των πραγμάτων– την εορταστική τους διάθεση.

Οι εικόνες από στολισμένες πόλεις, γεμάτους δρόμους και μαγαζιά, χαμόγελα και γιορτινά τραπέζια που συνηθίζουν να κάνουν κάθε χρόνο τέτοια εποχή τον γύρο του κόσμου, έδωσαν φέτος τη θέση τους σε τραγικές εικόνες έκρηξης των κρουσμάτων, γεμάτων από ασθενείς ΜΕΘ και υποστελεχωμένων νοσοκομείων, κατάκοπων υγειονομικών, και δημόσιων εκδηλώσεων χωρίς κοινό.

 

“Γόρδιος δεσμός”

Παντού υπάρχει έντονη λαϊκή δυσφορία, ακόμη και από την πλευρά εκείνων που επικροτούν τους εμβολιασμούς για τη λήψη περιοριστικών μέτρων στις μετακινήσεις και στη λειτουργία καταστημάτων.
Σύσσωμη η αντιπολίτευση επικρίνει τους κυβερνητικούς χειρισμούς, υποστηρίζοντας ότι ούτε τη δημόσια υγεία προστατεύουν αποτελεσματικά, ούτε βοηθούν την οικονομία, τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες.
Η κυβέρνηση ανησυχεί περισσότερο για το κοινωνικό κλίμα που διαμορφώνεται και για τη δυσφορία μεγάλων κοινωνικών ομάδων και επαγγελματικών τάξεων που αποτελούν τη “ραχοκοκκαλιά” της εκλογικής της βάσης. Φοβάται ότι όσο η πανδημία συνεχίζεται χωρίς να μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο, θα υφίσταται αργή, σταδιακή φθορά, καθώς η απογοήτευση και ο προβληματισμός θα μετατρέπονται σε αποδοκιμασία..
Έτσι παραβλέπει τις απόψεις ειδικών επιστημόνων, επιδημιολόγων, λοιμωξιολόγων κλπ, οι οποίοι κρούουν συνεχώς τον κώδωνα του κινδύνου, προτείνοντας την άμεση λήψη αυστηρών μέτρων τύπου lockdown ως μοναδικού μέσου για την αποτροπή ενός ακόμη ισχυρότερου πανδημικού κύματος, που θα έχει σε τελική ανάλυση μεγαλύτερες επιπτώσεις στην οικονομία και θα προκαλέσει δυσβάσταχτο δημοσιονομικό κόστος.
Τις τελευταίες μέρες πληθαίνουν οι φωνές επιστημόνων που χωρίς αντιπολιτευτική ή διάθεση, απλώς “διαπιστώνουν” ότι κατά τη λήψη αποφάσεων για τα θέματα της πανδημίας πρυτανεύουν πολιτικά και οικονομικά κριτήρια.
Όπως επισημαίνουν παράγοντες της επιστημονικής κοινότητας, το τελικό αποτέλεσμα είναι να μην επιτυγχάνεται το μάξιμουμ του δυνατού σε κανένα μέτωπο – ούτε στην ανάσχεση της πανδημίας, ούτε στη στήριξη της οικονομίας και των (μικρών) επιχειρήσεων.
Πολιτικοί σχολιαστές εκφράζουν την άποψη ότι δεν πρόκειται για “εσφαλμένους” χειρισμούς από κυβερνητικής πλευράς. Απλώς η κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά σε έναν “γόρδιο δεσμό”, τον οποίο δεν μπορεί να λύσει, ούτε τολμά να τον κόψει.

 

Πώς μπορούμε να περιορίσουμε τη διασπορά

Η εβδομάδα μεταξύ των Χριστουγέννων και τις Πρωτοχρονιάς αναμένεται να είναι αυτή που θα δείξει πόσο έχει διαδοθεί και στην Ελλάδα η νέα παραλλαγή του κορονοϊού, που έχει προκαλέσει συναγερμό σε όλο τον κόσμο και φυσικά στην Ευρώπη. Καθώς, σύμφωνα με τον ΠΟΥ το στέλεχος Όμικρον χαρακτηρίζεται από υψηλή μεταδοτικότητα.
Σύμφωνα με δημοσίευση η Όμικρον φαίνεται ότι πολλαπλασιάζεται 70 φορές ταχύτερα στους ανθρώπινους αεραγωγούς συγκριτικά με την Δέλτα, στοιχείο που φαίνεται να οδηγεί στον μικρότερο χρόνο επώασης μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό και στη μεγαλύτερη μεταδοτικότητά του. Από την άλλη πλευρά, η λοίμωξη στους πνεύμονες φαίνεται να είναι λιγότερο σοβαρή, γιατί πιθανώς στον πνευμονικό ιστό πολλαπλασιάζεται αρκετές φορές λιγότερο.

Τι μπορούμε να κάνουμε

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής Θεοδώρα Ψαλτοπουλου δίνει μερικές πολύ χρήσιμες οδηγίες για να προστατευθούμε οι ίδιοι, αλλά και να προστατεύσουμε τους γύρω μας.
– Πρώτο και σημαντικότερο βήμα για να προστατευθούμε είναι να εμβολιαστούμε και με τις τρεις δόσεις, καθώς η τρίτη (ενισχυτική) δόση φαίνεται να λειτουργεί στο 85% των περιπτώσεων, προφυλάσσοντας από βαριά νόσηση.
– Μάσκες παντού, ειδικά την KN95 (και υγιεινή χεριών)
– Αποφυγή συνωστισμού
– Αν δεν μπορεί να αποφευχθεί, διενέργεια διαγνωστικών τεστ πριν να πάμε σε χώρους που μπορεί να υπάρξει συνωστισμός, και τουλάχιστον μετά από 2 ημέρες
– Αν έχουμε βρεθεί σε χώρους με συνωστισμό, καλό είναι να περάσουν 1-2 ημέρες πριν αποφασίσουμε να δούμε προσφιλή μας πρόσωπα, που μπορεί να περιλαμβάνουν άτομα τρίτης ηλικίας με προβλήματα υγείας, εγκύους, ανοσοκατασταλμένους ή βρέφη και παιδιά που δεν έχουν προλάβει ακόμη να εμβολιαστούν.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia