Χρέη, κόστος ενέργειας και… φερτά υλικά «απειλούν» το έργο ύδρευσης στον Ερύμανθο
Συνέντευξη προέδρου και αντιπροέδρου Διαβαθμιδικού Συνδέσμου
Γράφει η Κική Κολοβέρου– kkoloverou@yahoo.gr
Τον κίνδυνο να τιναχτεί στον αέρα το κορυφαίο έργο ύδρευσης του Ερυμάνθου στην Ηλεία, εάν δεν υπάρξουν άμεσες παρεμβάσεις στο διυλιστήριο και εάν δεν αντιμετωπιστεί το υπέρογκο χρέος προς τη ΔΕΗ, εξέφρασαν ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Ύδρευσης Ηλείας κ.κ. Νίκος Κοτσώνης και Νίκος Μαρούντας με συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν.
Με αφορμή την πρωτοφανή βλάβη που σημειώθηκε εξαιτίας των φερτών υλικών από τις πυρκαγιές και τις τελευταίες βροχοπτώσεις στον ποταμό Ερύμανθο, ο κ. Κοτσώνης επισήμανε ότι κινητοποιήθηκε ταχύτατα ο μηχανισμός επέμβασης καθώς ήταν αδύνατη η διύλιση του νερού και διεκόπη η υδροδότηση ώστε να γίνουν μετρήσεις και αναλύσεις στο χημείο οι οποίες και έδειξαν, ότι αυξήθηκε το μαγγάνιο και ο σίδηρος και το νερό ήταν ακατάλληλο για κατανάλωση. «Συνεχίστηκαν οι αναλύσεις και μπήκαμε στη διαδικασία να ξεπλύνουμε τις δεξαμενές στο Βασιλάκι και να πλύνουμε τον αγωγό από το Λούβρο μέχρι το Βασιλάκι και μέσα σε 15-20 ώρες τα καταφέραμε. Διυλιστήριο και αγωγός λειτουργούν και πάλι κανονικά και επανήλθε η υδροδότηση με καλής ποιότητας νερό».
Μάλιστα σημείωσε ότι αναζητούν την αιτία του προβλήματος τονίζοντας ότι απαιτείται άμεση παρέμβαση στην κοίτη του Ερυμάνθου που έχει γεμίσει με φερτά υλικά καθώς ο χειμώνας προβλέπεται εξαιρετικά δύσκολος καθώς είναι πολύ πιθανόν να απειληθούν οι υποδομές.
Χρέη και κόστος ενέργειας «πνίγουν» το έργο
Βασικό πρόβλημα που απειλεί τη βιωσιμότητα του έργου είναι τα χρέη προς τη ΔΕΗ αλλά και το κόστος της ενέργειας που διαρκώς αυξάνεται. «Τον Αύγουστο του 2020 ο μηνιαίος λογαριασμός του ηλεκτρικού ρεύματος ήταν 64.000 ευρώ, τον ίδιο μήνα το 2021 ήταν 74.000 ευρώ και φέτος… 1520.000 ευρώ. Έχουμε δηλαδή μία αύξηση στο κόστος ενέργειας σχεδόν 100%. Είναι δύσκολο να πληρωθεί με τα χρήματα που εισπράττουμε, γιατί είναι ελάχιστα τα χρήματα και δε φτάνουν ούτε για τα βασικά. Κάθε μήνα δίνουμε έναντι για το ρεύμα συν τις υπόλοιπες υποχρεώσεις και δε γίνεται εξόφληση. Με αποτέλεσμα το 1.200.000 ευρώ που βρήκαμε χρέος στην ΔΕΗ, να έχει ανέβει και στα τρία χρόνια που είμαι πρόεδρος κοντεύουμε να φτάσουμε τα 2 εκ. ευρώ. Νομίζω ότι πρέπει να σκύψει πάνω η Περιφέρεια κατά βάση που μπορεί να κινηθεί και πιο άνετα και είναι και ο ανάδοχος του έργου”.
Παράλληλα, ανέφερε ότι η διοίκηση επιδιώκει να μειώσει το κόστος ενέργειας, εστιάζοντας στη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου ώστε να έχουν μια μείωση στο κόστος 25-40% και να καλύψουν τουλάχιστον την αύξηση ενώ μίλησε και για την κατάργηση του τέλους (3 ευρώ) που αποφάσισαν τα Δημοτικά Συμβούλια του Πύργου και της Αρχαίας Ολυμπίας τονίζοντας ότι πρακτικά αυτό σημαίνει απώλεια εσόδων για τον Διαβαθμιδικό 300.000 ευρώ. «Αυτά τα χρήματα πως θα πληρωθούν; Θεωρώ ότι οδεύουμε οικονομικά προς την καταστροφή. Αν γίνει μία μελέτη θα δούμε ότι δεν υπάρχει βιωσιμότητα” κατέληξε ο κ. Κοτσώνης. Ο αντιπρόεδρος του Διαβαθμιδικού και πρόεδρος της ΔΕΥΑ Αρχ. Ολυμπίας Νίκος Μαρούντας, μίλησε για τη ζημιά που αντιμετωπίστηκε άμεσα και στάθηκε κυρίως στο υπέρογκο ενεργειακό κόστος αλλά και στο χρέος προς τη ΔΕΗ. «Κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να φτιαχτεί γρήγορα το φωτοβολταϊκό πάρκο, μέχρι τότε όμως η οφειλή προς την ΔΕΗ θα αυξάνεται. Η προσπάθεια ενίσχυσης των ΔΕΥΑ από την κυβέρνηση ώστε να πληρώνουν τις οφειλές τους στο Διαβαθμιδικό δεν έχει ακόμα προχωρήσει και αν δεν υλοποιηθεί και δεν μπαίνουν χρήματα στα ταμεία το έργο δε θα μπορέσει να συντηρηθεί και ο κίνδυνος να σταματήσει να λειτουργεί είναι πολύ πιθανός. Οι πολίτες θα πρέπει να εξοφλούν τους λογαριασμούς τους γιατί πρόκειται για ένα έργο ανταποδοτικό. Οι προθεσμίες που δώσαμε ως ΔΕΥΑ Αρχ. Ολυμπίας έληξαν και πλέον είμαστε στη φάση περαίωσης των στοιχείων των καταναλωτών για να στείλουμε τις οφειλές στη ΔΟΥ». Μάλιστα είπε ότι εξετάζουν την αύξησης της τιμής του νερού που τη δεδομένη στιγμή σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα είναι εξευτελιστική.