FOLLOW US: facebook twitter

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: Έρχεται “τσουνάμι”…

Ημερομηνία: 05-09-2022 | Συντάκτης:

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου

Το καλοκαιράκι του 2022 σιγά- σιγά μας αποχαιρετά και δεν εννοώ ημερολογιακά, αυτό έτσι κι αλλιώς συμβαίνει αφού όσο και να θέλουμε να το “ξεντώσουμε”, το φθινόπωρο μας έχει ήδη χτυπήσει την πόρτα. Κι αν θέλουμε να κάνουμε έναν μίνι απολογισμό του καλοκαιριού, δεν μπορούμε να πούμε ότι ήταν και το ιδανικότερο γιατί η ακρίβεια έβαλε φρένο στα όνειρα και τα σχέδια των πολλών για διακοπές, εξόδους και θάλασσα, με κοντινούς προορισμούς μόνο. άντε και μερικές μέρες στα θαλασσόσπιτα για τους προνομιούχους που τυχαίνει να έχουν ένα κεραμίδι δίπλα από το κύμα, ή στο  πατρικό στο χωριό που κάποτε σνομπάρανε!   

Ήταν  με λίγα λόγια ένα καλοκαίρι του… μέτρου! Υπολογισμένα όλα με ακρίβεια, από το σούπερ μάρκετ και την σπάνια βραδινή έξοδο –  και πως να μην σπάνια  όταν έπρεπε να πληρώσεις στην ταβέρνα  το καλαμαράκι όσο δυο κιλά κρέας-   μέχρι τα χιλιόμετρα  του αυτοκινήτου γιατί η βενζίνη δεν είναι νεράκι! Μην κοιτάτε λίγο που το καλοκαίρι μας ξεγελά πρόσκαιρα λόγω χαλαρότητας και καλής διάθεσης, για να πεις ότι περάσες καλά, έπρεπε ειδικά φέτος να έχεις ένα τσουβάλι λεφτά και τα… λεφτόδεντρα δεν καρποφόρησαν! Ή μάλλον, καρποφόρησαν  για λίγους! Οι πολλοί, βίωσαν… καταραμένη φτώχεια ή δούλευαν 12ώρα και βάλε στην τουριστική σεζόν σε συνθήκες… Ζιμπάμπουε,  για να βγάλουν την υπόλοιπη χρονιά!

Και αυτή θαρρώ ότι ήταν μια… πρόβα για το δύσκολο χειμώνα που έρχεται, αφού δεν θα κρυώσουμε μόνο, θα πεινάσουμε κιόλας, ειδικά αν το ράλι των ανατιμήσεων και των καυσίμων  ακολουθήσει τον ρυθμό του τελευταίου οχταμήνου! Τα σενάρια είναι δυσοίωνα, το βεβαιώνουν και τα πιο επίσημα χείλη, για να μας προετοιμάσουν για τα ζόρια που έρχονται! Ο υψηλός πληθωρισμός, η τραγική ακρίβεια που ήρθε για να μείνει, η ανεργία και η ύφεση,  δημιουργούν ένα πολύ εκρηκτικό κοκτέιλ για τον χειμώνα του 2023 και χωρίς να θέλω να γίνω μάντης κακών,  ο… εγκλεισμός φέτος θα είναι οικιοθελής, αναγκαίο κακό! Καραντίνα λόγω φτώχειας αν και  δεν είμαι και σίγουρη ότι ο κορονοϊός μας έχει αποχαιρετίσει οριστικά, τουλάχιστον δεν μοιράζει  πλέον θανατικά! Άλλωστε η πανδημία πέρα από την απώλεια ανθρώπινων ζωών, ότι ζημια ήταν να κάνει σε οικονομική βάση, την  έκανε, μας διάλυσε!  Ήταν ένας υγειονομικός, βιολογικός  και οικονομικός πόλεμος  όπου δεν χρειάστηκε να  να πέσει ούτε μια σφαίρα!

Αν δεν ληφθούν από την κυβέρνηση δραστικά μέτρα για να αντιμετωπίσουμε το τσουνάμι που έρχεται- και φυσικά δεν αντιμετωπίζεται με voucher και pass για πάσα νόσο- πολλές χιλιάδες οικογένειες, θα πεινάσουνε στην κυριολεξία.  Ετοιμάστε καταρχήν ζεστές κουβέρτες, γιατί με τέτοιες θα την βγάλουμε το χειμώνα που έρχεται για να ζεσταθούμε, η θέρμανση κάθε είδους θα είναι αγαθό πολυτελείας, φακούς όχι μόνο για το σπίτι αλλά και για το δρόμο γιατί υα πέσει πολύ συσκότιση για την εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων και όσο για το φαγητό, θα περιοριστούμε όλοι στα ελάχιστα!  Κατά τα λοιπά, αρχίζουν σε λίγο οι προεκλογικές εκστρατείες και προσέξτε τι αφήγημα σας… τάζουν!!

Οι Ρώσοι έφτασαν να καίνε αέριο – να το σπαταλούν, δηλαδή – προκειμένου να κρατήσουν χαμηλά την παροχή προς την Ευρώπη, ώστε να μεγιστοποιούν τα έσοδά τους από αυτό. Και την Παρασκευή το απόγευμα «ανακάλυψαν» κάποια διαρροή στον Nord Stream, για να αναγγείλουν ότι θα παραδώσουν και πάλι αέριο όταν την επισκευάσουν. Είναι προφανές ότι μας κάνουν πλάκα. Και δεν υπάρχει λόγος να πιστέψει κανείς ότι θα σταματήσουν να το κάνουν, όσο διαρκεί αυτός ο οικονομικός πόλεμος Ευρώπης – Ρωσίας.

Η ακρίβεια λαμβάνει χαρακτηριστικά μονιμότητας

Μέτρα, όπως η επιβολή πλαφόν στη λιανική τιμή ενέργειας, η προσωρινή μείωση του ΦΠΑ σε τρόφιμα και καύσιμα, και φυσικά η δραστική καταπολέμηση της αισχροκέρδειας θα μπορούσαν να σταθούν ανάχωμα στο επερχόμενο τσουνάμι. Ιδωμεν, αλλά είναι ήδη αργά…

Προειδοποιούν οι κυβερνώντες τον κοσμάκη, ότι δεν θα έχει να φάει τον χειμώνα.

Λάθος. Αφθονία αγαθών θα υπάρχει, αλλά δεν θα μπορεί να τα πληρώσει, εκεί είναι το θέμα. Αυτός είναι ο νέος κόσμος τους, που μοιάζει τόσο μα τόσο παλιός…

Συνοικίες και τοπωνύμια που θα γίνουν έναν με την αγωνία για στέγη πάμφτωχων προσφυγικών οικογενειών αλλά και με το κοινωνικό ζήτημα που εγκαινιάζει στην Ελλάδα η έλευσή τους


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Καιρός Πύργος