FOLLOW US: facebook twitter

Χρ. Βαλιανάτος: «Να πουν στους νέους αγρότες αν η Ηλεία έχει μέλλον αλλιώς να φύγουν μετανάστες»

Ημερομηνία: 03-03-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα, Πολιτική

Νέα επιστολή προέδρου Ο.Π Αμαλιάδας Χρήστου Βαλιανάτου σε βουλευτές, πολιτικά κόμματα και Περιφέρεια για τα αγροτικά προβλήματα της Ηλείας που πρέπει άμεσα να επιλυθούν

  • «Η αγροτική παραγωγή βρίσκεται στο σημείο μηδέν και οδηγείται στον αφανισμό .. Επενδύουμε στον πρωτογενή τομέα για έξοδο από τη κρίση και ο πρωτογενής τομέας χάνεται από το χάρτη. Το πλήγμα για το Νομό Ηλείας τεράστιο.»
  • Οι προηγούμενοι Υπουργοί και πρόεδροι ΕΛΓΑ μας είχαν ζητήσει προτάσεις για την τροποποίηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ και είχαμε στείλει. Δεν έχει γίνει τίποτα και έχουμε μείνει στις συζητήσεις και στις προτάσεις.

Τα τεράστια προβλήματα του αγροτικού τομέα στην Ηλεία που βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι και παραμένουν άλυτα, έχοντας σαν αποτέλεσμα να έχουν περιέλθει σε απόγνωση οι Ηλείοι αγρότες, επισημαίνει για μια ακόμα φορά με επιστολή του προς όλα τα πολιτικά κόμματα κυβέρνηση και αντιπολίτευση με κοινοποίηση προς τους βουλευτές, υπ. βουλευτές και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας ΕΥΦΟΡH ΓΗ και του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φρούτων, λαχανικών, ελαιολάδου, σιτηρών Αμαλιάδας κ. Χρήστος Βαλιανάτος. Επισημαίνει αναλυτικά όλα τα προβλήματα των Ηλείων αγροτών καθώς και τις προτάσεις της Ο.Π τονίζοντας ότι ο Αγροτικός τομέας χρειάζεται απλά πράγματα για να αναπτυχθεί και να ωφεληθούν οι πραγματικοί Αγρότες και ήρθε η ωρα να απαντήσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι στην πολιτική- και ενόψει εκλογών- στους νέους αγρότες αν αυτός το τόπος έχει μέλλον ή όχι

Αναλυτικότερα στην επιστολή του ο κ. Βαλιανάτος καταγράφει τα βασικά προβλήματα του αγροτικού κόσμου και γενικά του πρωτογενούς τομέα με αντίστοιχες προτάσεις για την επίλυσή τους.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥΣ

Το πλήρες περιεχόμενο της επιστολής έχει ως εξής:

« Ο Αγροτικός τομέας στην Ηλεία βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, με τους αγρότες να έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο τα τελευταία χρόνιά της οικονομικής κρίσης καθώς βλέπουν τα εισοδήματά τους να μειώνονται την ιδία στιγμή που η εύφορη γη της Ηλείας έχει καταστεί ανήμπορη να σηκώσει το βαρύ όπως αποδεικνύεται φορτίο. H οικονομική κρίση ήρθε να προστεθεί σαν το κερασάκι στην τούρτα σε ένα νομό που τα τελευταία χρόνια αναζητά, μάταια όπως αποδεικνύεται να βρει το βηματισμό του και να αναδειχθεί πρωταγωνιστής και όχι επαίτης.

Η εύφορη γη της Ηλείας πληγώθηκε από τις φωτιές και προηγούμενα και από τους σεισμούς και στην προσπάθειά της να ανασυνταχθεί , στην προσπάθεια των αγροτών να ξεφύγουν από τα δεινά ήρθε η οικονομική κρίση και έδωσε τη χαριστική βολή.

Στα παραπάνω προστίθενται και οι επιπλέον αστάθμητοι παράγοντες που δεν είναι άλλοι από τις καιρικές συνθήκες. Η Ηλεία τα τελευταία χρόνια πλήττεται από ακραία καιρικά φαινόμενα , με τους αγρότες να οδηγούνται στην πλήρη καταστροφή , αφού στην προσπάθεια τους να ορθοποδήσουν ουκ ολίγες φορές έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με την μανία της φύσης.

Η αγροτική παραγωγή βρίσκεται στο σημείο μηδέν και οδηγείται στον αφανισμό, με ότι αυτό συνεπάγεται για τον πρωτογενή τομέα της χώρας. Επενδύουμε στον πρωτογενή τομέα για έξοδο από τη κρίση και ο πρωτογενής τομέας χάνεται από το χάρτη. Το πλήγμα για το Νομό Ηλείας τεράστιο.

Ήρθε η ώρα οι αγρότες να ενωθούν και να αντιδράσουν, Ήρθε η ώρα να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.

Εμείς υποστηρίζουμε και κάνουμε προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση , ότι οι αγρότες θα γίνουν ισχυροί και θα μπορέσουν να στηρίξουν τα προϊόντα τους , μόνο μέσα από τις Ομάδες Παραγωγών.

Κάθε προϊόν χρειάζεται και μία δυνατή Ομάδα Παραγωγών. Μόνο μέσα από τις Ομάδες θα μπορέσουν να καταρτιστούν και να εφαρμοστούν επιχειρησιακά προγράμματα , τα οποία παρέχουν σημαντικά οφέλη και κίνητρα για τους αγρότες. Οι Ομάδες μόνο κέρδος έχουν να προσθέσουν στον αγροτικό κόσμο και ήρθε η ώρα να απεγκλωβιστούν οι παραγωγοί από στενόμυαλες λογικές του παρελθόντος και να κοιτάξουν μπροστά, να κοιτάξουν το μέλλον με άλλη προοπτική.

Δυνατές Ομάδες Παραγωγών, συνεπάγεται ανταγωνιστικά αγροτικά προϊόντα, που θα τηρούν τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα δώσουν στους αγρότες τη δυνατότητα να γίνουν κυρίαρχοι στον κλάδο τους.

ΚΤΙΡΙΑΚΗ ΥΠΟΔΟΜΗ

Τα κτίρια των Πρωτοβάθμιων Συνεταιρισμών σε όλα τα χωριά του Νομού Ηλείας τις δύο τελευταίες δεκαετίες παραμένουν ανενεργά με αποτέλεσμα σιγά σιγά να γκρεμίζονται. Υπάρχουν Πρωτοβάθμιοι Συνεταιρισμοί ανενεργοί έχουν καταθέσεις στην πρώην Αγροτική και δεν μπορούν να πάρουν τα χρήματα τα οποία είναι των Αγροτών με αποτέλεσμα να τα εκμεταλλεύεται η Τράπεζα εις βάρος των Αγροτών. Οι Ενώσεις ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ και ΓΑΣΤΟΥΝΗΣ είναι την τελευταία δεκαετία σε εκκαθάριση δεν ξέρουμε πότε θα ολοκληρωθεί και δεν βρίσκεται ένας δικαστικός λειτουργός να παρέμβει έτσι ώστε ότι μένει να περιέλθει στους Αγρότες. Αυτό προβλέπεται στο Νόμο 4673/2020 Άρθρο 33 παρ. 5 . Δεν καταλαβαίνετε ότι σε όλα τα χωριά όλοι οι Πρωτοβάθμιοι Συνεταιρισμοί έχουν περιουσιακά στοιχεία που μπορούσαν να αξιοποιηθούν από τους τοπικούς φορείς δίνοντας ζωντάνια στις τοπικές κοινωνίες. Επίσης να δοθεί λύση στους αιρετούς που ησαν στη Διοίκηση των Οργανώσεων και ταλαιπωρούνται τόσα χρόνια με την δήμευση των δικών τους περιουσιακών στοιχείων.

ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ

Το θέμα είναι απλό και μπορεί να δοθεί λύση . Εμείς από το 1980 το έχουμε αναφέρει σε όλες τις Κυβερνήσεις αλλά ακόμη δεν έχει γίνει τίποτα. Αυστηρή καθιέρωση του Αγροτικού Δελτίου Αποστολής στα Αγροτικά προϊόντα και τήρηση του Μητρώου Αγροτών. Φυσικά υπάρχουν και καλλιεργητές που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα (γιατρός, Δικηγόρος κλπ.) οι οποίοι κληρονόμησαν περιουσία και την καλλιεργούν. Να καλλιεργήσουν αλλά χωρίς ενισχύσεις (ενιαία ενίσχυση, αποζημιώσεις). Οι ενισχύσεις να πάνε στους κατά κύριο Επάγγελμα Αγρότες. Είμαστε στην εποχή που όλα τα εντοπίζουμε με τους δορυφόρους και πολύ εύκολα μπορεί άμεσα να γνωρίζουμε τις καλλιέργειες που γίνονται. Το Δελτίο Αποστολής να συνδυασθεί με ένα Δημοπρατήριο Αγροτικών προϊόντων. Το διεκδικούμε από το 1980 αλλά δεν έχει γίνει τίποτα. Όλα αυτά να περνάνε από ισχυρά συλλογικά σχήματα, τα οποία θα λειτουργήσουν μακριά από τις αμαρτίες του παρελθόντος. Μηνιαίος έλεγχος και όποιος κινείται εκτός νόμιμου πλαισίου να πηγαίνει άμεσα στη δικαιοσύνη.

ΤΙ ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΕΤΑΙ

ΠΟΙΟΤΗΤΑΠΡΟΙΟΝΤΩΝ- ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ- ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΚΑΙ ΖΗΤΗΣΗ- ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ- ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΙΜΗ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ- ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΙΜΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ

Επίσης θα υπάρχει και μείωση του κόστους παραγωγής όταν οι παραγγελίες εφοδίων γίνονται ομαδικά αλλά και απορρόφησή κονδυλίων Επιχειρησιακών προγραμμάτων που θα βοηθήσει τους παραγωγούς.

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Δεν είναι δυνατόν Αγρότες να μην καλλιεργούν και να παίρνουν ενισχύσεις . Όποιος καλλιεργεί να πληρώνεται. Μόνο έτσι θα βοηθούν οι ενεργοί και πραγματικοί Αγρότες.

ΤΟΕΒ -ΓΟΕΒ

Όποιος θέλει να δηλώσει τα στρέμματα του στο ΟΣΔΕ να παίρνει βεβαίωση από τα ΤΟΕΒ ότι δεν χρωστάει. Επίσης να μπορεί ο ΤΟΕΒ να βλέπει τα στρέμματα που έχει δηλώσει ο κάθε παραγωγός στο ΟΣΔΕ. Δεν είναι δυνατόν σήμερα ΤΟΕΒ του Νομού μας να έχει 50000 στρέμματα και να δηλώνονται από τους παραγωγούς 20000. Τα υπόλοιπα τι έγινε? Μείνανε ακαλλιέργητα. Άμεσα τοποθέτηση φωτοβολταικών. Άμεση τοποθέτηση καρτοβάνων.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΤΗΜΑΤΑ ΛΙΜΝΗΣ ΑΓΟΥΛΙΝΙΤΣΑΣ

Την τελευταία δεκαετία δεν εφαρμόζεται ο Νόμος με αποτέλεσμα να μην μπορούν οι πραγματικοί Αγρότες να πάρουν στρέμματα. Να δοθεί τέλος στις παρατάσεις του Νομού και να δίδονται τα χωράφια στους νέους Αγρότες και αυτούς που έχουν την υποδομή και πραγματικά καλλιεργούν. Να τελειώσει το φαινόμενο της δεύτερης ενοικίασης.

ΕΛΓΑ Οι προηγούμενοι Υπουργοί και Πρόεδροι ΕΛΓΑ μας είχαν ζητήσει προτάσεις για την τροποποίηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ και είχαμε στείλει. Δεν έχει γίνει τίποτα και έχουμε μείνει στις συζητήσεις και στις προτάσεις. Οι καιρικές συνθήκες έχουν αλλάξει και πρέπει άμεσα να γίνει τροποποίηση του Κανονισμού. Χρονοδιάγραμμα αποζημιώσεων για να ξέρει ο παραγωγός πότε θα αποζημιωθεί. Επίσης να αποζημιώνονται οι παραγωγοί βάσει των τρεχουσών τιμών των προϊόντων. Δεν μπορεί η Βιομηχανική Τομάτα να αποζημιώνεται με 0.70 λεπτά τι στιγμή που έχουμε υπογράψει συμφωνητικά με 1.35 .

ΙΝΣΙΤΟΥΤΟ ΚΟΡΟΙΒΟΥ

Το Ινστιτούτο Γεωργικής Έρευνας Κοροίβου ιδρύθηκε όταν υπήρχαν στο Νομό Ηλείας υψηλοί ρυθμοί Αγροτικής Ανάπτυξης. Σήμερα έχει εγκαταλειφθεί και η Γεωργική παραγωγή είναι εγκαταλελειμμένη στην τύχη της. Πρέπει να λειτουργήσει και να υπάρχει έρευνα σε επιστημονική βάση με σκοπό τη αναρδιαθωση μέρους των καλλιεργειών και εκμετάλλευσης των ιδιαιτέρων κλιματικών συνθηκών που επικρατούν στο Νομό Ηλείας. Υποτίθεται ότι θα συνδεόταν η λειτουργία του με τη Πανεπιστημιακή Σχολή Γεωπονίας στην Αμαλιάδα, αλλά δυστυχώς και αυτή καταργήθηκε και είμαστε εκτός Πανεπιστημιακού χάρτη.

ΚΟΣΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Το κόστος παραγωγής κρίνεται ήδη δυσβάσταχτο και επιβάλλεται η μείωση του. Τα τελευταία χρόνια πολλοί καλλιεργητές εγκαταλείπουν συγκεκριμένες καλλιέργειες λόγω των ασύμφορων τιμών στο πετρέλαιο στο νερό αλλά και τα φυτοφάρμακα λιπάσματα.

Αναδιάταξη και αναμόρφωση των διάσπαρτων δημοσίων γεωτεχνικών υπηρεσιών σε μία ευέλικτη ενιαία δομή.

Αυστηρός έλεγχος της αγοράς προϊόντων ιδιαίτερα των εισαγόμενων

Αυξημένα κονδύλια για τη δακοκτονία

Ενίσχυση των μελισσοκόμων

Ενίσχυση των προϊόντων που οι παραγωγοί πουλήσαν κάτω τους κόστους. (κορινθιακή σταφιδα-εσπεριδοειδη )

Από ότι καταλαβαίνετε ο Αγροτικός τομέας χρειάζεται απλά πράγματα για να αναπτυχθεί και να ωφεληθούν οι πραγματικοί Αγρότες. Ήρθε η ώρα των τομών , των αποφάσεων .Πρέπει να απαντήσουμε στους νέους Αγρότες στο ερώτημα . Έχει μέλλον ο Αγροτικός τομέας ή να φύγουν μετανάστες στο εξωτερικό.»


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia